Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa. vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor


Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
Anatomia maduvei osoase


Anatomia maduvei osoase
ANATOMIA MADUVEI OSOASE

Cavitatea medulara a osului este partial compartimentata de catre trabeculele osoase si contine un tesut hematopoietic cu aspect gelatinos sau semifluid.

Sistemul vascular al maduvei osoase este adaptat functional pentru producerea de celule sanguine. În centrul cavitatii medulare se gaseste artera nutritiva ale carei ramuri se termina in patul capilar din interiorul osului, si mai putin la periferia spatiului medular. Unele capilare sau venule post-capilare reintra in cavitatea medulara si, printr-un fenomen de coalescenta, formeaza sinusuri venoase largi, in care fluxul sanguin este orientat spre zona centrala a maduvei.

Aceste sinusuri comunica intre ele si dreneaza in vena centrala, care urmeaza acelasi traiect ca si artera. Spatiul dintre sinusoide este populat de celule hematopoietice active si de tesut grasos.

Sinusurile venoase medulare, spre deosebire de cele splenice, sunt alcatuite numai dintr-un singur strat de celule endoteliale, membrana bazala si adventicea fiind discontinue.

Celulele hematopoietice se gasesc in ochiurile unei retele formate de celulele reticulare. Hematopoieza are loc in parenchimul maduvei, delimitat de sinusoide.

Mecanismul eliberarii celulelor sanguine din maduva este insuficient cunoscut; celulele parasesc parenchimul medular si patrund in sinusurile venoase, prin fenestratiile celulelor endoteliale, dar modul de aparitie a acestor fenestratii nu este clar. Un factor important care regleaza pasajul prin sinusoide este deformabilitatea celulara. Astfel, reticulocitele, eritrocitele mature si granulocitele sunt mult mai deformabile decat precursorii lor si pot strabate fenestratiile sinusurilor.

Fig. 2. Sectiune prin capul femurului, prezentand cortexul, maduva rosie osoasa si tesut gras de culoare galbena.Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate

Medicina
Distrofii pigmentare : bilirubina (icterul)
DIAGNOSTICUL RADIOIMAGISTIC AL AFECTIUNILOR SPLINEI
BLOCUL PLEXULUI CERVICAL (BROWN)
ELECTROTERAPIE - PROGRAMA ANALITICA A CURSULUI SI A LUCRARILOR PRACTICE
FISTULELE BILIO-DIGESTIVE
ALEGEREA SI MONTAREA DINTILOR ARTIFICIALI - Principii
SUBSTANTE CU ACTIUNE ASUPRA SCHIMBURILOR NUTRITIVE
SUBSTITUENTI DE ALCHILAMINE
DETERMINAREA ALBUMINEI SERICE
KINETOTERAPIA IN TORTICOLIS