Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune. stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme


Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Psihologie


Index » educatie » Psihologie
DEPRESII PSIHOGENE


DEPRESII PSIHOGENE
DEPRESII PSIHOGENE

La baza acestora se afla disfunctii de socializare, evenimente psihotraumatizante, ce provoaca decompensari la persoanele cu vulnerabilitate crescuta.

Dupa Kielholz, depresiile psihogene se impart in:

-          depresia nevrotica
-          depresia de epuizare

-          depresia reactiva

Aceste forme pot fi inhibate sau, dimpotriva, se poate manifesta o neliniste psihomotorie si revolta impotriva destinului.

In prezent, depresiile psihogene sunt incluse in DSM-IV la "Tulburari de adaptare", avand ca element esential reactia dezadaptativa la unul sau mai multi stresori psihosociali identificabili, care survin in mai putin de 3 luni dupa actiunea stresorului si nu persista mai mult de 6 luni.

Din categoria altor termeni care vin sa defineasca unele forme particulare ale depresiei reactive amintim:

- depresia reactiva de descarcare - descrisa de Shulte in 1951 - prizonierii de razboi intorsi acasa manifestau "descarcari" urmate sub imperiul evenimentelor situationale de noi "incarcari si descarcari" de tip depresiv. Aceasta forma depresiva particulara se poate intalni si la indivizi aflati in concediu, la care, in urma unor descarcari profesional-conflictuale, se instaleaza depresia.

La o parte din bolnavii studiati, instalarea depresiei s-a facut dupa 1 an si chiar mai mult de la evenimentele psihotraumatizante, a caror inlaturare a necesitat timp si eforturi mari, ceea ce a facut ca la scurt timp dupa depasirea lor, la aparitia unor factori stresanti nesemnificativi, sa apara depresia, ca efect secundar al epuizarii si erodarii homeostaziei afectiv-psihosomatice.

- depresia reactiva la mutare - a fost conturata de Lange in 1928 la subiectii care din diferite motive au trait in mod nedorit evenimentul unei mutari mai mult sau mai putin spontane.

- depresia reactiva de dezradacinare - Burger-Prinz (1967) - are o psihogeneza legata de destramarea relatiilor psihosociale, cu o evolutie asemanatoare depresiilor endoreactive, cu tendinte de cronicizare.

- in diagnosticarea depresiilor de doliu - prezenta unor simptome care nu sunt caracteristice unui doliu normal, ne pot ajuta in deosebirea starii de doliu de episoade depresive:

        culpabilitate pentru neingrijirea si nefolosirea unor lucruri si masuri luate in timpul vietii, care ar fi prevenit decesul

        ideea mortii - ar fi fost mai bine sa moara el in locul fiintei pierdute

        idei si preocupari ascunse de suicid

        momente de inhibitie psihomotorie

        disconfort functional intern si relational

        experiente halucinatorii, in afara gandului ca ar auzi vocea sau ar vedea imaginea persoanei decedate
Din cele de mai sus reiese ca intre tristetea reactiva de doliu si depresia de doliu exista diferente mari, atat in intensitate cat si in durata, dublate uneori si de preocupari suicidale, ideile autodistructive fiind influentate de multi factori, putand varia pe parcursul evolutiei, mai frecvente in perioada dezinhibitiei motorii cand se cere precautie in vederea prevenirii lor.

 

Clasificarea tulburarilor afective

Notiunea de tulburare afectiva denumeste un grup de modificari, de tip depresiv sau maniacal, ale afectivitatii, a caror simptomatologie este dominanta.

Clasificarile internationale moderne ignora aspectul etiopatogenic, acceptand in schimb logica clasificarii simptmatologic-sindromatologice.

Pentru a tine cont si de aspectele etiopatogenetice, trebuiesc respectate 3 aspecte in clasificarea depresiilor:

-          clasificare sindromologica

-          clasificare conform dinamismului in timp

-          clasificare etiopatogenetica

Tulburarile afective sunt impartite in:

-          tulburari depresive (depresia monopolara)

-          tulburari bipolare

-          tulburarea afectiva datorata unei conditii medicale generale

-          tulburarea afectiva indusa de o substanta

Tulburarile depresive (tulburarea depresiva majora, tulburarea disptimica si tulburarea depresiva fara alta specificatie) se disting de tulburarile bipolare prin faptul ca nu exista istoric de episod maniacal, mixt sau hipomaniacal.

Tulburarile bipolare (tulburarea bipolara I, tulburarea bipolara II, ciclotimia si tulburarea bipolara fara alta specificatie) implica prezenta (sau istoric) de episoade maniacale, mixte sau hipomaniacale, acompaniate de regula de prezenta (sau istoric) de episoade depresivePolitica de confidentialitate


Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate

Psihologie


Sociologie


Perfectionismul in psihologia contemporana
SENZATIILE
Comportamente, comportament creator, imaginatie
Influenta factorilor socioculturali asupra perceptiei, memoriei si gandirii
Institutii si organizatii
NEVROZA
Dinamica identitatii
CREATIVITATEA SI STIMULAREA COMPORTAMENTULUI CREATIV IN SCOALA
PROIECT DE CERCETARE - Implicatiile afectiv-motivationale ale relatiei educationale profesor-studenti
Abordari sociocognitive