Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
VINDECAREA PER PRIMAM INTENTIONEM


VINDECAREA PER PRIMAM INTENTIONEM
VINDECAREA PER PRIMAM INTENTIONEM

Vindecarea plagilor se face prin procese fiziologice care debuteaza cu formarea tesutului de granulatie.

Vindecarea per primam intentionem : se pot repara plagile curate, plagile operatorii si dureaza un timp mai scurt pt ca marginile plagii sunt apropiate ceea ce se poate produce fara o recatie inflamatorie atat de proeminenta.

Stadiile vindecarii per primam intentionem sunt:

  • Hematom
  • Inflamatie si tesut de granulatie incipient
  • Tesut de granulatie complet
  • Albire
  • Formarea cicatricei
  • Remodelarea cicatriceala

Hematomul - Ziua 1- rana e plina cu sange coagulat si detritusuri;are loc influx de neutrofile    . - Ziua 2-influx de macrofage care asigura indepartarea materialului strain;acum se constituie inflamatia si tesutul de granulatie incipient
Ziua 2-3 - macrofagele atrag fibroblaste si angioblaste si incep formarea colagenului tipIII, iar celulele epiteliale formeaza un pod ce sigileaza defectul.

Ziua 4-6 - tesutul de granulatie este complet constituit, neovascularizatia este maxima,aria este umflata si rosie. Fibroblastii sintetizeaza rapid molecule ECM.

Albirea apare in cursul sapt a II-a cand depozitele de collagen comprima si inlocuiesc vasele de sange si reduce fluxul sanguine prin plaga. Cicatrizarea : macrofagele se imputineaza.In urmatoarele saptamani tesutul de granulatie e inlocuit treptat de cel fibros.

Colagenul Tip III e inlocuit de Tip I si cicatricea capata rezistenta la tensiune astfel incat dupa 3 luni tesutul va avea 80% din rezistenta originala.

Remodelarea : dureaza luni; tesutul capata mai multa rezistenta.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate