Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
METABOLISMUL POTASIULUI - K


METABOLISMUL POTASIULUI - K


METABOLISMUL POTASIULUI - K

Repartitia K in organism

K este unul dintre principalii electroliti din sange.El este localizat cu preponderenta intracelular si variatiile sale dau doar indicatii aprox asupra cantit totale de K in organism.Din cele aprox 3000-5000 miniechivalent K ( mEq )din organism doar 70 mEq se gasesc in lichidul extracelular si in plasma,mici cantit de K se gasesc in citoplasma celulelor,in tesutul conjunctiv si oase,iar aprox 90% din K se gaseste in musculature striata,miocard,hematii.In starile de oboseala,ca si in insuf renala se produce o pierdere de K din celulele musculare,fenomen care survine in paralel cu scaderea solubilitatii proteinelor din musculatura.

Importanta K in organism

are rol plastic,fiind un constituient al tesuturilor in care se gaseste fixat pe proteine,rol in fenomene de membrana,in procesele de permeabilitate schimburile la nivelul membranei efectandu-se cu iesirea K din eritrocite si patrunderea prin membrane a natriului (Na );

rol in procesul de anabolism al glucidelor si lipidelor,fenomen caracterizat prin retentia de K;

rol in excitabilitatea neuromusculara;

aportul de K din alimente este luat din: fructe,legume,carne.

Reglarea K

eliminarile de K sunt echilibrate cu ingestia si se efectueaza mai ales pe cale urinara.In timp ce elim.pe cale fecale nu depasesc de regula 10mEq in 24 ore.In concluzie reglarea metabolismului K se realizeaza prin intermediul rinichilor.

Variatii patologice:

Hipopotasemiile - scaderi sub 3,5mEq ale K,se produc in urma unor pierderi:

a)     digestive - in urma unor varsaturi,in diaree acute sau prelungite;

b)     renale - in urma unor acidoze diabetice;adm prelungite de diuretice;a hiperhidratarii.

Hiperpotasemiile - cresteri peste 5,5mEq ale K seric apar atunci cand viteza de iesire din celule depaseste posib de excretie,aceste distrugeri celulare associate cu alterari ale functiei renale ( arsuri intense,pancreatite acute hemoragice,necroze viscerale,hemolize masive,insuf renale acute si cronice,dar si in cele corticosuprarenale ).

Pompa de K si sodiu Na

reprezinta transportul active prin membrane a ionilor de Na si K,toate membranele celulare au pompa de Na spre exterior si K spre interior: 3 ioni de Na elim spre exterior pt 2 ioni de K ce intra in celula.Rezultatul este aparitia unor sarcini negative pe interiorul membranei si dezvoltarea unor gradiente de concentratie pt Na si K.

SODIUL - Na

este un element din tabelul periodic;

metal alcalin;

nu se gaseste liber in natura,cid oar sub forma de combinatii chimice;

in stare libera reactioneaza violent cu apa si ia foc in are la temp de peste 388˚K.La temp obisnuita lasat in are fumega.

Raspandire in natura - se gaseste sub forma depozitelor masive de sare ( clorura de sodium Na Cl );in saliva impreuna cu Al in criolit.

Surse alimentare - majoritatea alimentelor de origine animala:carne de vita,ficat,rinichi;lapte,oua;alimente de origine vegetala:ridiche roz,spanac,sfecla,fasole.

Metabolizarea Na

Na provenit din alim este absorbit la nivelul intestinului subtire;

pierderile de Na sunt foarte mari prin transpiratie,iar insuf de Na din organism duce la scaderea tensiunii arteriale (TA)precum si la deshidratare.

Rol metabolic

participa la reglarea ciclului apei in organism;

intervine in pastrarea echilibrului acido-bazic si excitabilitatii neuromusculare.

Necesarul zilnic 2-3g/zi.

Variatii patologice

Hiponatremii - pot sa apara unui aport redus de sare,in hrana,unor pierderi prin excretie,scaderea excesiva de Na duce la tulb cardiovasculare manifestate prin hipotensiune si tulb nervoase.Se manif prin pierderea elasticitatii pielii,prin turgescenta la persoanele cu pierderi extreme de Na,se datoreaza in special arsurilor grave,starilor de diaree si voma.

Hipernatremii - dat aportului alimentar excesiv,detemina cresterea Na in sange ducand la cresterea TA si la tulb cardiovasculare.

MAGNEZIU - Mg

este un mineral ce actioneaza ca un factor de crestere;

este tonic,regenerator,echilibrant psihic,drenator hepatic,mentionand constanta si conc Ca din sange.

Mg are urmat proprietati:

rol in formarea dintilor si a oaselor,alaturi de Ca si fosfor ia parte la controlul excitabilitatii;

regleaza echilibrul calcic;

ajuta la functionarea muschilor cardiaci si a creierului;

intareste reactiile de aparare a organismului la infectii;

regleaza temperatura corpului.

Surse alimentare:legume verzi,ficat,cereale,peste,scoici,creier,rinichi.

Metabolizarea Mg - 60% din aportul zilnic se absoarbe la nivelul intestinului subtire iar cantit de Mg ingerata este invers proportional cu cantit absorbita.

Necesarul zilnic :300mg/femei;350mg/barbati;450mg/copii si sarcina.Valoarea normala a Mg in plasma 1,6 - 2,5mg/dcl.

Variatii patologice

Hipomagnezemia - apare in stare de teama,confuzie,modificari de ritm cardiac si in calcifiere arteriala.

Hipermagnezemia - apare in bolile renale,atunci cand eliminarea este deficitara si se manif printr-o toxicitate cu efect depresiv asupra S.N.C.

CLORUL - Cl

principalul cation al plasmei.

Surse alimentare:se intalneste in alim de orig vegetala sau animale ce contin sare.

Metabolizare - Cl este absorbit la nivelul intestinului subtire dupa care sangele il distribuie in tot organismul,dar se conc in lichidul cerebrospinal si in secretiile tractului gastrointestinal;este eliminate pe cale renala.

Rol metabolic - participa la mentinerea echilib acido-bazic,la producerea HCl in sucul gastric,la stimularea functiei de detoxifiere a ficatului.

Necesarul zilnic - 3-8g.

Variatii patologice

Hipocloremia - apare in dietele hipoclorurate,in varsaturi,diaree,diabet,insuf renala.Se manif prin reducerea contractiilor muschilor.

Hipercloremia - apare din cauza alim hiperclorurate.Se manif leziuni tubulare renale,cresterea TA ,boli cardiovasculare.

Fierul - Fe - Sideremie

este un oligoelement intalnit in toate celulele.Mai mult de jumatate intra instructura hemoglobinei;25-30%reprez Fe de rezerva (feritina)depozitat in ficat,splina,maduva.

Surse alimentare ficat,splina,varza,conopida,sfecla rosie.

Metabolizarea Fe - are loc la nivelul duodenului si I prima jumatate a jejunului si se face discontinuu in functie de necesitatile organismului.Doar 10% din cantit ingerata se absoarbe ,restul se elimina prin fecale.Absorbtia este favorizata de vit C si E si defavorizata de consumul de ceai si cafea.Fe se elimina pe cale renala.

Sideremie - Fe.

Variatii patologice

Hiposideremii - apar in cazul unui aport insuf de Fe,absorbtia defectuoasa si pierderile masive duc la aparitia de anemii,instalarea dificultatii respiratory,astenie fizica,scaderea rezistentei organismului

Hipersideremii - apar in caz de hepatita acuta,exista si variatii patologice ale sideremiei,cal inregistrata dimineata este cu 10-30% mai mare fata de val inreg seara.

SULFUL - S

in organism sub forma de sulfat anorganic sau ca sulfat proteic,in compoz unor aminoacizi ca cisteina,cistina sau sub forma de polizaharide.

Rol plastic - intra in structura insulinei sau heparinei;

se elimina prin urina sau sub forma de sulfat anorganic dar si prin fecale si prin descuamarea pielii.

IODUL - I

este necesar in organism pt sinteza hormonilor tiroidieni,insuf de I duce la aparitia gusei endemice si provoaca cretinism.

Alimente bogate in Iod:peste,scoici,alge,creveti,si legumele din solurile bogate in iod.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate