Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
Secretia la nivelul intestinului gros


Secretia la nivelul intestinului gros
Secretia la nivelul intestinului gros

1.Secretia de mucus

Mucoasa intestinului gros, ca si cea a intestinului subtire, este tapetata de glande Lieberkuhn, dar spre deosebire de cea de-a doua, la acest nivel nu exista vilozitati. Deasemenea celulele epiteliale nu contin acelasi aparat enzimatic, in majoritate ele putand secreta doar mucus; in plus, printre celulele epiteliale sunt dispersate numeroase celule mucoase.

Implicit, majoritatea secretiei de la nivelul intestinului gros este de tip mucos. Mucusul contine cantitati mari de bicarbonat, fapt datorat transportului activ al acestui ion de catre celulele epiteliale. Rata secretiei de mucus este controlata in principal in mod direct, prin stimulare tactila a celulelor mucoase de pe suprafata lumenului intestinal si de catre reflexe nervoase locale cu efect asupra celulelor mucoase din criptele Lieberkuhn. Stimularea nervilor pelvici ce realizeaza inervatia parasimpatica a - 2/3 distale din intestinul gros cauzeaza o abundenta secretie de mucus efect ce are loc in paralel cu o crestere a motilitatii intestinale. De aceea in cazul stimularii intense si repetate de tip parasimpatic de exemplu in situatiile ce implica stres emotional crescut se secreta o cantitate atat de mare de mucus, incat individul poate avea miscari in masa la intervale de aproximativ 30 minute, mucus ce contine foarte putine sau nu contine materii fecale.
Mucusul are rolul de a asigura protectia peretelui intestinal, dar si de a asigura un mediu propice formarii si mentinerii bolului fecal. Deasemenea protejeaza peretele intestinal de actiunea bacteriana care are loc in materiile fecale. Ph-ul alcalin (aproximativ 8) produs prin actiunea combinata a bacteriilor si a bicarbonatului are rol de tampon pentru acizii tari formati in interiorul fecalelor, impiedicand afectarea lumenului intestinal.

2.Secretia apei si a electrolitilor ca raspuns la iritatie

Cand un segment al intestinului gros este iritat, ca efect al unei infectii bacteriene - din enterite de exemplu - mucoasa va secreta mari cantitati de apa si electroliti alaturi de mucusul alcalin normal. Aceasta secretie crescuta are rolul de a dilua factorii iritativi si de a grabi deplasarea materiilor fecale spre anus. Efectul obtinut este diareea, cu pierderea consecutiva a unor cantitati mari de apa si de electroliti care determina o recuperare mai rapida dupa boala decat s-ar produce in absenta acestui mecanism.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate