Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
Bolile de Piele


Bolile de Piele


Bolile de Piele

Pielea este cel mai intins dintre toate organele corpului.Principalul sau scop este de a proteja inauntrul corpului de factori externi.

In functie de culoarea pielii, expunerea persoanei la soare si la ultraviolete poate ajunge la prevenirea unor daune inutile asupra pielii si chiar a cancerului de piele.Pielea inchisa la culoare poate tolera mai bine expunerea la soare.

Functiile pieliiProtector -pielea vine in contact cu agenti daunatori,cum sunt bacteriile,virusii si agentii chimici si ,,lucreaza'' la protejarea corpului de efectele acestora.Ajuta de asemenea la reglarea temperaturii corpului.

Fereastra sanatatii - pielea reflecta gradul de sanatate deoarece ,,comunica'' cu celelallte organe.Poate alerta in privinta unor probleme de sanatate care se pot petrece in corp.

Acneea

Acnea este o boala comuna, partial determinata genetic, observata mai ales in perioada pubertara, dar si la adult.Este o afectiune polimorfa in care coexista leziuni retentionale si inflamatorii adeseori pe fond de piele seboreica.Tratamentul acneei trebuie sa tina seama de tipul acneei: retentionala, inflamatorie sau mixta, de intensitatea si gravitatea sa, de eventualii factori declansatori sau de asocierea cu alte afectiuni.La debutul bolii leziunile retentionale sunt reduse, tabloul clinic poate fi nesemnificativ dar tratamentul este uneori dificil.

Acneea este o boala cu o mare diversitate clinica, a carei gravitate este uneori greu de diagnosticat chiar si de unii dermatologi. Acneea are o implicare psihologica importanta . Pacientul trebuie adresat dermatologului imediat , la cele mai mici semne de boala. In nici un caz nu se vor adresa acesti pacienti laboratoarelor care 'fabrica autovaccinuri'. Autovaccinurile nu trateaza ci pot agrava acneea si modifica sistemul imunitar. In nici un caz nu se vor adresa pacientii 'cosmeticienelor '. Aneea trebuie tratata de catre medicul dermatolog in echipa uneori cu endocrinologul, ginecologul, plasticianul si psihiatrul. Dermatologul trebuie sa aiba usurinta si experienta manipularii retinoizilor si sa-i utilizeze in general in prima intentie fie ca este vorba de utilizarea lor locala sau per os.

Alergii cutanate

Atunci cand contactul cu o anumita substanta (alergen) provoaca o alergie cutanata, vorbim despre dermatita alergica de contact. Aceasta afectiune inflamatorie poate avea consecinte devastatoare asupra vietii pacientilor. Dermatita de contact poate afecta pielea de pe intreg corpul sau de pe unele portiuni. Daca se localizeaza pe maini sau pe picioare, afectiunea poate impiedica pacientii sa-si practice profesia. Testele cutanate sunt utilizate pentru identificarea substantelor care declanseaza reactia alergica. Aceste teste constau in aplicarea pe piele a unui plasture pe care sunt plasate doze mici din alergenii comuni.

Arsurile Solare

Arsura solara este o reactie inflamatorie cutanata care urmeaza expunerii excesive la radiatii ultraviolete-UVR. Expunerea la UVR poate proveni dintro varietate de surse, incluzind solarele, lampe de fototerapie, solare si lampe cu arc electric. Arsura solara este clasificata drept o arsura de gradul I. Semnele si simptomele arsurilor solare apar in mod obisnuit la cateva ore dupa expunerea la soare si include durerea, inrosirea pielii si ocazional, aparitia flictenelor (basicute cu lichid). Intrucat expunerea afecteaza de obicei portiuni intinse ale pielii, arsurile solare pot provoca si dureri de cap, febra si stari de oboseala.

Cele mai multe arsuri chiar daca sunt dureroase nu sunt amenintatoare de viata, iar tratamentul este simptomatic. Agentii antiinflamatori nesteroidieni au efecte antiprostaglandinice si sunt utile pentru a ameliora durerea si inflamatia, mai ales daca sunt administrati de la inceput. Pansamentele racoritoare cu apa sau acetatul de aluminiu amelioreaza durerea temporar. Se recomanda reinlocuirea fluidelor pentru eritemul sever sau pierderile de fluide concomitente.

Cancerul de piele

Cancerul de piele (inmultirea excesiva a celulelor pielii) apare in mod obisnuit pe portiunile de piele expuse la soare. Pentru a reduce riscul aparitiei cancerului cutanat, evitati sau limitati expunerea excesiva la razele ultraviolete. Depistate din faza incipienta, majoritatea cazurilor de cancer pot fi tratate cu succes.

Pistruii

Pistruii sau efelidele sunt macule mici, fine de pe suprafata tegumentului. De obicei sunt multiple ca numar. Cu expunerea la soare devin mai aparente de aceea in lunile de iarna sunt aproape imperceptibile. Desi efelidele sunt predominant benigne pot fi observate in asociere cu afectiuni sistemice.

Persoanele care sunt succeptibile genetic pot avea mutatii somatice in melanocitele epidermice care sa promoveze cresterea melanogenezei. Melanocitele nu sunt crescute in numar si chiar pot fi scazute ca numar. Cu expunerea la ultraviolete A si B creste reactia dopa conducind la producerea de melanozomi mari si aspectul clinic caracteristic.

Efelidele apar in timpul copilariei ca zone de pigmentare crescuta, limitate la regiunile corporale de deasupra taliei. La virstele mai inaintate numarul lor scade. Efelidele apar la virsta de 2 ani si cresc la numar in adolescenta. Maculele sunt asimptomatice, mai numeroase la zonele expuse la soare si fade, mici in timpul iernii.

Scabia

In practica curenta scabia, denumita popular si raie, este o boala care se intalneste destul de des, afectand populatia de orice varsta, sex, rasa, religie, statut social sau nivel intelectual.

In Romania, datorita afectarii unor mase largi de populatie in special in perioada interbelica si in primii ani dupa cel de-al doilea razboi mondial, perioada asociata cu lipsurile materiale, grad scazut de igiena, dar si de adresabilitate la medic, s-a incetatenit conceptia ca scabia este o boala datorata exclusiv mizeriei si lipsei de igiena personala. Ca urmare, in prezent, foarte multi pacienti cu aceasta boala, mai ales dintre cei cu un statut social mai ridicat, refuza sa accepte faptul ca ei ar putea fi bolnavi de scabie, urmand diverse tratamente antialergice, adresandu-se medicilor homeopati, naturisti sau "vindecatorilor", urmand tot felul de terapii mai mult sau mai putin agresive, ajungand pana la a transforma o boala relativ banala, intr-o afectiune "incurabila".

Urticarea SolaraUrticaria solara este o fotodermatoza rara caracterizata de prurit, intepaturi, eritem si formare de papule dupa o perioada scurta de expunere la lumina naturala a soarelui sau la o sursa de lumina artificiala care emite in lungime de unda apropiata. Este localizata pe zonele expuse la soare, desi poate apare pe pielea acoperita de haine subtiri. Urticaria solara dispare in citeva minute pina la ore, fara modificari pigmentare daca expunerea la soare va fi evitata. Aceasta boala poate fi foarte debilitanta si dificil de controlat. Frecvent are un debut brusc, dramatic. Exista putine informatii despre durata si evolutie.

Alergia la praf

Aceasta alergie se manifesta prin fenomene de rinita, simptome care de regula apar cu ani de zile inainte si deschid calea astmului bronsic. Tot pe acest cont se dezvolta si astmul bronsic la praf, astm care in primele lui faze se numeste pur pentru ca mecanismul de producere nu intervine si infectia care complica in decursul ani lor urmatori boala si o face greu de tratat.

Alergia la insecte

Poate nu exista specie de vietuitoare mai numeroasa pe planeta noastra decat insectele. Insectele traiesc peste tot pe pamant, de la Poli pana la Ecuator, sub pamant, in aer si in apa. Omul se intalneste cu ele peste tot, in casa, in gospodarie, la serviciu, in concediu, ziua sau noaptea, vara sau iarna. Insectele vii sau moarte, parti din ele sau produsele lor biologice pot constitui materiale alergice pentru om. Alergia la insecte este foarte rara in comparatie cu alte feluri de alergii.

Pana in prezent au fost descrise doua feluri de alergii la insecte. Una produsa de resturile corpurilor insectelor, alta prin intepaturile lor. Prima se datoreaza inhalarii acestor resturi (a bucatilor foarte mici de aripi, din corpul insectei, etc) pe care omul le introduce in organism odata cu aerul inspirat. Alergia la insecte indusa prin inhalatie poate declansa fenomene de rinita, conjunctivita sau crize de astm bronsic.

Cea de-a doua forma de alergie la insecte se manifesta in functie de individ, de reactivitatea acestuia si de specia insectei sub forme si intensitati diferite.

Alergia la insecte presupune intotdeauna un contact anterior repetat cu insecta respectiva, deci o sensibilitate la parti din corpul ei sau la veninul ei.

Imbatranirea pielii

Lasarea,ridarea,vasele sparte de sange pe fata sau picioare si depozitele de grasime pot fi tratate prin intermediul interventiilor chirurgicale dermatologice.

Caderea parului

Caderea parului poate aparea din nenumarate motive cel mai adesea intalnit fiind calvitia sau chelirea.Noile medicamente ajuta la reducerea acesteia la anumite persoane.O alta optiune de tratament este transplantul de par,care implica mutarea unor parti mici de piele cu foliculi de par din spatele si partile laterale ale scalpului.

Mancarimi

Pot aparea din diferite cauze:piele uscata,dermatite,medicamentatie suau probleme interne

Psoriasis este o boala de piele persistenta.La psoriasis,pielea formeaza niste eczeme rosii,groase acoperite de o coaja argintiu-albicioasa.Eczema poate fi dureroasa sau sa dea mancarimi si poate avea mai multe cauze.

Psoriasis

Psoriasis este o boala de piele persistenta.La psoriasis,pielea formeaza niste eczeme rosii,groase acoperite de o coaja argintiu-albicioasa.Eczema poate fi dureroasa sau sa dea mancarimi si poate avea mai multe cauze.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate