Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelorAlimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
Prezentarea modalitaȚii de desfaȘurare a seminarului de psihologia sanataȚii


Prezentarea modalitaȚii de desfaȘurare a seminarului de psihologia sanataȚii
PREZENTAREA MODALITAȚII DE DESFAȘURARE A SEMINARULUI DE PSIHOLOGIA SANATAȚII

'Puterea imaginației este un factor important in medicina. Poate produce boli, la om și la animale, și poate sa le vindece'

(Paracelsus, sec.XVI)

Descrierea cursului și obiective:

Ce ii face pe oameni sa aleaga comportamente nesanatoase, cum ar fi fumatul, sau consumul de alcool și sa nu renunțe la ele, indiferent cat de mult rau le fac? De ce tinerele aleg sa devina anorexice, deși acest lucru le pune adesea in pericol chiar viața? De ce crește consumul de droguri intr-un ritm alarmant? Cum contribuie stresul și personalitatea la declanșarea unor boli somatice? Cum afecteaza boli somatice, cum sunt patologia oncologica sau diabetul zaharat, sanatatea mentala a oamenilor? Ce poate sa faca psihologul pentru a imbunatați starea psihologica a unei persoane aflate in suferința?
Psihologia sanatatii ofera raspunsuri la asemenea intrebari. Principalele preocupari ale Psihologiei sanatatii se refera la promovarea si mentinerea sanatatii; educatia pentru sanatate si prevenirea imbolnavirilor; identificarea factorilor psihologici (cognitivi, emotionali, comportamentali si sociali) cu rol in etiologia si evolutia bolilor acute si cronice; intelegerea experientei bolii; asistarea bolnavului pentru o mai buna adaptare la boala, tratament si proceduri medicale; ameliorarea ingrijirii medicale si al sistemului medical.

Cursul și seminarul de Psihologia Sanatații abordeaza asemenea probleme, și cauta raspunsul la multe alte intrebari privind relația dintre sanatatea fizica și psihica a omului. De asemenea, ele vizeaza familiarizarea studenților cu modalitațile de a interveni clinic in domenii care vizeaza sanatatea și boala, avand permanent in minte un model biopsihosocial in abordarea sanatații și bolii.

Formatul seminarului: seminarul va presupune prezentari orale, o evaluare teoretica scrisa, realizarea unei cercetari de grup, exerciții aplicative. Toate aceste aplicații au ca scop sa provoace studenții sa aplice informațiile teoretice in situații practice. Studentii au responsabilitatea de a citi materialul teoretic, pentru a putea participa activ la activitatile de seminar.

Cerintele seminarului:

 1. Parcurgerea materialului teoretic

Studentii au responsabilitatea de a parcurge bibliografia pentru seminar, precum si materialele teoretice prezentate in cadrul seminarului.

 1. Participarea la seminar

Seminarul presupune, ca si conditie pentru intrarea in examen, participarea la 5 din 7 seminarii.

 1. Lucrare teoretica scrisa

In cadrul seminarului 3 (27/28 noiembrie), va fi sustinuta de catre studenti o lucrare scrisa pentru evaluarea cunostintelor teoretice. Studentii care nu se pot prezenta in cursul acelui seminar, pentru a sustine lucrarea, sau care nu obtin nota de trecere, vor mai avea o posibilitate de a sustine lucrarea.

Nota obtinuta va reprezenta 20% din nota finala de la seminar.

 1. Elaborarea unui proiect de cercetare

Fiecare grupa va fi impartita in microgrupuri, de 6-7 persoane. Fiecare microgrup va elabora, pentru finalul semestrului, un proiect de cercetare, pe o tema la alegere, dintre temele specifice Psihologiei Sanatații.

Proiectul de cercetare presupune:

un capitol de prezentare teoretica: justificarea alegerii temei, prezentare pe scurt a problematicii specifice temei respective si o justificare a alegerii variabilelor care vor fi investigate.

o parte metodologica: obiective, ipoteze, instrumente de cercetare, analiza cantitativa si calitativa, concluzii. Cercetarea va presupune doua esantioane de cate 30 de subiecti, un esantion experimental si un esantion de control si va implica studierea unor factori psihologici specifici temelor alese, cu ajutorul a minimum 3 instrumente psihologice.

Pe tot parcursul elaborarii cercetarii, studentii pot apela la coordonatorul seminarului pentru a discuta pasii de parcurs si pentru suport tehnic (teste etc.)

Pentru a optimiza munca grupurilor, va rog sa respectati urmatoarele termene in elaborarea lucrarii:

30/31 octombrie stabilirea grupurilor de lucru si alegerea unei teme de investigatie

7 noiembrie elaborarea metodologiei (variabile de investigat, instrumente de lucru - teste)

19 decembrie finalizarea aplicarii testelor si a colectarii datelor

20 ianuarie predarea lucrarilor

Nota obtinuta in cadrul proiectului va fi comuna si va reprezenta 30% din nota finala de seminar.

 1. Prezentare orala si exercitii de seminar
  • Fiecare grupa va fi impartita in 4 subgrupe. Fiecare grupa isi alege, pentru fiecare seminar, o tema de pregatit, in asa fel incat fiecare seminar va presupune parcurgerea a patru teme de discutie. Fiecare grupa va pregati tema aleasa, prin pacurgerea bibliografiei. La fiecare seminar, un membru al grupei (urmand ca fiecare membru al grupei sa faca pe parcursul semestrului o prezentare orala) va face o scurta prezentare teoretica orala a problemei studiate, la inceputul seminarului (7-10 minute), cu material ilustrativ (planse etc.). Prezentarea orala va presupune definirea problemei studiate, discutarea importantei acesteia pentru calitatea vietii individului, prezentarea factorilor psihologici importanti specifici acelei problematici si a modurilor in care psihologii pot interveni pentru a-i ajuta pe oameni sa faca fata problemei.
  • Exercitii aplicative la seminar. Dupa prezentarea orala, fiecare subgrup va primi un exercitiu pe problematica investigata (studiu de caz, fisa de observatie, un fragment de interviu clinic etc.), urmand ca, prin discutii de grup, sa identifice aspectele care definesc cazul respectiv, din punct de vedere psihologic (factori psihologici etiologici, efecte psihologice ale tulburarii sau situatiei de viata respective, modalitati de interventie psihologica). Exercitiul se desfasoara pe parcursul a 20 minute, dupa care un membru al grupului, altul decat cel care a facut prezentarea teoretica, va prezenta rezultatele discutiilor. Ca urmare, fiecare dintre membrii subgrupului va prezenta, o data pe semestru, concluziile. Exercitiile, ca si prezentarea finala vizeaza oferirea oportunitatii de a gandi critic asupra materialului teoretic parcurs si de a aplica teoria in practica, ca si posibilitatea de a exersa abilitati practice.

Cele doua prezentari realizate la seminar vor reprezenta 50% din nota finala de seminar.

Tematica de seminar:

Seminarul 3: • Hipertensiune arteriala
 • Astm bronsic
 • Psihosomatica alergologica
 • Tuberculoza pulmonara

Seminarul 4:

 • HIV/SIDA
 • Problematica oncologica
 • Dependenta de alcool si de tutun
 • Dependenta de droguri

Seminarul 5:

 • Diabet zaharat
 • Obezitate
 • Anorexie nervoasa
 • Bulimie

Seminarul 6:

 • Infertilitate
 • Artrita si afectiuni musculoscheletale
 • Managementul durerii
 • Leziuni ale maduvei spinarii

Seminarul 7:

 • Sindromul colonului iritabil
 • Efectele stresului profesional asupra calitatii vietii: aplicatie in domeniul profesiilor medicale
 • Relatia medic-pacient, conditie a calitatii vietii pacientului
 • Ulcerul gastroduodenal
 • Particularitati biopsihosociale ale actului chirurgical.

BIBLIOGRAFIE

Atanasiu,A. (1983), Elemente de psihologie medicala, Ed. Medicala, Bucuresti;

Baban, A. (1998), Stres si personalitate, Cluj-Napoca, Editura Presa Universitara Clujeana.

Birț, M.A. (2006). De la psihosomatica la alexitimie palimpsest, Editura Grinta/Editura Todesco - Cluj-Napoca,

Iamandescu, I.B. (1995), Manual de psihologie medicala, Ed. Infomedica

Iamandescu, I.B. . Psihologie medicala, ed. a II-a (adaugita), Ed. Infomedica, Bucuresti;

Iamandescu, I.B. (1999). Elemente de psihosomatica generala si aplicata (red. I. B. Iamandescu);

Iamandescu, I.B.; Dragomirescu, C.; Popa-Velea, O. (2000). Dimensiunile psihologice ale actului chirurgical, Ed. Infomedica, Bucuresti;

Iamandescu, I.B. Psihologie medicala. Vol.I - Psihologia Sanatatii, Ed. Infomedica, Bucuresti.

Jeammet, PH., Reynaud, M., Consoli, M. (1989), Psychologie medicale, Masson;

Luban Plozza, B.; Iamandescu, I.B. (2002). Dimensiunea psihosociala a practicii medicale, Infomedica, Bucuresti.

Luban-Plozza, B.; Poldinger, W., Kroger, F. (2000). Bolile psihosomatice in practica medicala, Ed. Medicala, Bucuresti;

Lupu, I.; Zanc, I. (1999), Sociologie medicala. Teorie si aplicatii, Ed.Polirom;

Nezu, A.M.; Nezu, C.M.; Geller, P. (2003). Handbook of Psychology. Volume 9 - Health Psychology, John Wiley & Sons, Inc.

Perciun, V. (2001), Psihologie medicala, Editura Eurostampa, Timisoara;

Popa-Velea, O.; Diaconescu, L.; Necula Cioca, I. (2006). Psihologie medicala (Baze teoretice si aplicatii practice pentru medici si psihologi), Ed. Universitara 'Carol Davila', Bucuresti.

Popescu-Bruma, S. (2005). Psihologia sanatatii, Ed.Paralela 45.
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate