Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa. vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
Notiuni privind educatia sexuala la tineri


Notiuni privind educatia sexuala la tineri


Notiuni privind educatia sexuala la tineri

Educatia sexuala reprezinta un domeniu important al educatiei pentru sanatate integrale si, de fapt, este o problema de educatie generala.

Sanatatea sexuala este un subiect controversat, disputat, ignorat sau exagerat si foarte actual, preocupand specialisti din domenii diferite: medicina, sociologie dar si factori politici, administrativi, mass-media si nu in ultimul rand - populatia in general.

Foruri internationale o includ in agendele unor conferinte, programe locale, nationale si internationale si incearca sa gaseasca cele mai bune cai de promovare a sanatatii in general si in special al aspectului sexual.

Aceste preocupari raspund rezolutiei 42/186 ONU din 1987. Prin aceasta rezolutie importantul for stabilea obiectivele globale privind realizarea unui echilibru intre populatie si mediu (resursele acestuia). in aceasta viziune, planificarea familiala si educatia pentru sanatate ar trebui sa devina componente esentiale ale programelor destinate reducerii problemelor medicale referitoare la sexualitate, fie ca sunt legate de reproducere, fie de anumite comportamente sexuale si incidenta bolilor cu transmitere sexuala (inclusiv HIV/SIDA).

Ca fenomen biomedical, sanatatea sexuala se poate defini ca: absenta bolii, a suferintei fizice sau/si psihice, a sarcinii nedorite. Unii includ aici si contactul sexual realizat prin coercitie sau violenta, altii raporteaza sanatatea sexuala in functie de riscurile imbolnavirii pe cale sexuala, inclusiv seropozitivitatea HIV/SIDA.

Educatia sexuala are drept scop furnizarea de date si informatii care sa se regaseasca in adoptarea unor atitudini si comportamente lipsite de riscurile sarcinii nedorite, ale bolilor venerice dar si a sentimentelor negative si conflictelor posibile intre valori si atitudini, percepte educationale si asumarea unor comportamente sexuale.

Reactiile sexuale exista inca de la nastere: familia, societatea, cultura vor orienta expresiile acestora, inhibandu-le sau permitandu-le sa se dezvolte, invatarea limbajului afectiv si relational, a stiintei de a trai in armonie cu sinele si cu ceilalti dureaza toata viata pentru ca oamenii descopera aproape permanent structuri relationale. Oamenii sunt obligati sa se adapteze "provocarilor' interpersonale, personale sau profesionale.

Informatia referitoare la sexualitate si reproducere este bine venita la orice varsta, iar pentru categoriile de populatie expuse riscurilor, inainte de a fi interesanta sau utila, este in primul rand necesara.

Dintre categoriile sociale, cea mai expusa riscurilor este cea reprezentata de adolescenti. Este varsta modificarilor corporale vizibile dar si a dorintei de a fi luati in serios de adulti, de a se impune in fata celorlalti, de a-si stabili si cauta propria identitate. Adolescenta este si o perioada a instabilitatilor emotionale, a conflictelor latente sau manifeste, intre nevoia de afirmare a identitatii si a valorilor traditionale ale familiei.

Educatia sexuala urmareste sa transmita mesaje clare pentru construirea unor conceptii pozitive despre sexualitate. Informatiile se refera atat la crestere si dezvoltare, la orientarea sexuala si raspunsuri sexuale, sarcina, contraceptie, avort, HIV/SIDA cat si la abuz si agresiune sexuala. Informatiile si metodele utilizate ajuta adolescentii sa isi dezvolte propriile valori, sa isi castige increderea in ei insisi, dezvoltandu-le abilitati pentru a-si lua singuri deciziile, eliberati de diferite presiuni (anturaj, mass-media,vizionare de filme, consum de alcool).

Demersul educational urmareste si dezvoltarea unor abilitati interpersonale, mai ales in comunicare si in respectul diferentei. Educatia sexuala este utila daca raspunde nevoilor tinerilor, ii ajuta in clarificarea propriilor aspiratii dar mai ales, daca nu reprezinta expresia dorintelor inconsiente reprimate ale adultilor (parintilor sau educatorilor).

Educatia sexuala incurajeaza dialogul, exprimarea indoielilor si a dorintelor, creand astfel contextul in care tinerii vor reusi sa isi gaseasca raspunsurile proprii.

Informarea se poate face fie individual sau la nivel de grup. Formele de educatie sexuala si contraceptiva la nivel de grup sunt:

♦ dialogul si discutia in grup

♦ conferinta, insotita de diapozitive sau alte mijloace intuitive, cu

atentie la continut

film didactic

♦ literatura de informare.

Educatia sexuala ar trebui inclusa in programa scolara de liceu - dupa H.Grassel, principiile actiunilor sexual-educative ar trebui sa fie urmatoarele:

incredere reciproca intre educator si adolescent,

♦ adecvarea informatiei in stadiul de dezvoltare psiho-fizica si intelectuala a adolescentului,

pregatirea temeinica a discutiilor,

sinceritate,

claritate,

♦ crearea momentelor in care receptivitatea personala a adolescentului este maxima,

trezirea responsabilitatii care trebuie sa existe fata de celalalt,

formarea atitudinii fata de sexualitate, care este ceva firesc.

Educatia sexuala este limitata de faptul ca nu poate fi insotita de o initiere practica - asa cum se inta.pla in celelalte domenii ale educatiei - ci doar de o actiune pregatitoare.

Existenta si rolul cabinetelor de planificare familiala sunt inca insuficient cunoscute, mijloacele de informare in materie de sexualitate (anatomo-fiziologie, igiena, contraceptie) fiind reprezentate in special de familie, prieteni, reviste, mai putin de scoala si de personalul medical.

In Romania, planificarea familiala se afla in atentia Ministerului Sanatatii, alaturi de probleme legate de protectia mamei si copilului, cat si de medicina scolara si universitara.

In 1990 s-a creat un organism neguvernamental: Societatea pentru Educatie Contraceptiva si Sexuala (S.E.C.S) ce isi propune:

> educatia in domeniul contraceptiei

> formarea de specialisti

> educarea populatiei cu atentie speciala pentru anumite grupe de risc (adolescenti, etc.)

Desigur ca o educatie pentru contraceptie si planificare familiala sa fie eficienta aceasta trebuie sa fie precedata de o educatie sexuala anterioara varstei adolescentei, insa adecvata diferitelor categorii de varsta.

Continuitatea si progresivitatea educatiei sexuale ii garanteaza eficienta.

Promovarea sanatatii sexuale prin programe de educatie individuala, in cuplu sau pentru grupuri are loc in contextul educatiei pentru o viata sanatoasa, intelegerea sexualitatii, reproducerii in termenii biologiei, dar si a relatiilor interpersonale in cuplu permit individului, cuplului/familiei o dezvoltare si o evolutie armonioasa, in beneficiul sanatatii.

Pentru a determina individul sa isi asume responsabilitatea in raport cu propria sexualitate si sanatate a reproducerii este deci necesar sa i se ofere informatii prin care el sa poata, pe baza lor, sa decida ce orientare sexuala are, prin ce comportamente sexuale si-o manifesta si exprima si consecintele comportamentului sau asupra mediului relational in care este implicat. Prin aceasta, responsabilitatea fata de sine si responsabilitatea sociala, cea fata de altii, vor determina starea de bine si calitatea vietii sale. Orice consiliere in probleme de planificare familiala devine inerent un proces de validare si schimbare de valori personale, identitatea psihosexuala fiind esenta acestui poces.

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate