Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
MATACIUNEA - Recoltare, uscare si tratament


MATACIUNEA - Recoltare, uscare si tratament


MATACIUNEA

-Dracocephalum    moldavica-

Planta erbacee, anuala. Se mai numeste busuioc de munte, busuioc manastiresc, busuiocul stupilor.

Raspandire: Planta originara din Siberia introdusa in centrul si estul Europei, America de Nord.

Radacina fasciculanta, superficiala, danca pana la 30-70cm. runze opuse, alungit lanceolate, dispers paroase, pe fata inferioara glandulos punctata.Florii albastre-violacee sau albe, scurt pediculate, grupate cate 6, in verticile la subsuoara frunzelor de la nodurile superioare.Caliciul scurt paros, mai ales in lungul nervurilor, corola paroasa la exterior.

Inflorire: Iulie-august.

Fructe: Nucule ovoide, brune,grupate cate 4 la baza caliciului persistent. Intreaga planta cu miros placut de lamaie, gust usor amar.

Recoltare: Influorescentele insotite de frunze sau partile aeriene ale plantei se recolteaza pentru ceaiuri inainte de completa inflorire.

Uscare: Se usuca la umbra, in soproane in straturi subtiri.Uscarea artificiala pentru inceput la 35-400C, apoi temperatura scade la 20-300C. Produsul uscat se pastreaza in saci de hartie. Pentru extragerea uleiului volatile se recolteaza cand inflorirea este de cca 35%.Compozitia chimica: Partile aeriene ale plantei contin ulei volatile (0.3-0.6%) bogat in citrate, acetate de geranil, un principiu amar, taninuri etc.

Bioterapie: Influorescentele insotite de frunze, uneori intreaga parte aeriana a plantei, au utilizari terapeutice in medicina umana. Poseda proprietati stomahice, carminative, antispastice si antiseptice. Excita secretiile gastrice favorizand digestia la nivelul stomacului, linisteste durerile abdominale si expulzeaza gazelle din intestine, diminueaza sau suprima durerea, modifica mediul facand imposibila inmultirea microbilor, impiedica sau previne infectiile microbiene, impiedica putrefactia. Recomandata in meteorism, colici gasto-intestinale, diaree, digestie grea sau indigestie tratarea ranilor.

Planta intra in compozitia ceaiurilor PLAFAR pentru tratarea sindroamelor dispeptice(anaciditate, hipoaciditate, gastrite hiperacide, ulcer gastric, colicile abdominale, ca sedative nervos).

In industrie, planta este folosita pentru extragerea uleiului volatile apreciat in parfumerie si inindustria alimentara.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate