Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
Necroza (definitie, cauze, efecte, clasificare)


Necroza (definitie, cauze, efecte, clasificare)
Necroza (definitie, cauze, efecte, clasificare)

Necroza defineste moartea celulelor, a tesuturilor sau a organelor intr-un organism viu. Semnele microscopice de ireversibilitate sunt date de ruperea membranei plasmatice si de leziuni nucleare de tipul:

kariopicnoza = condensarea cromatinei cu aparitia unui nucleu mai mic si tahicromatic;

kariolisis = liza cromatinei prin endo-nucleaze cu aparitita unui nucleu mai mare si palid

kariorhexis = fragmentarea nucleului si amestecarea continutului nuclear cu citoplasma astfel incat la MO celula pare lipsita de nucleu

Semnele clinice de leziuni celulare ireversibile sunt reprezentate de pierderea functiei celulare.

Semnele de laborator ale leziunilor celulare ireversibile constau in eliberarea de enzime din citoplasma in exteriorul celulei (se gasesc in sange): creatinkinaza, aspartan - aminotransferaza.

Forme:

Necroza de coagulare sau ischemica apare in organele cu circulatie terminala prin incetarea subtila a functiei bazale a celulelor.

Necroza de lichefactie sau de colicvatie este caracterizata de inmuierea celulelor tesutului care devine o pasta/zeama, datorita fie unui tesut bogat in enzime hidrolitice din celulele moarte, fie lizozomilor leucocitelor. Cuprinde necroza de lichefiactie cerebrala (ramolisment alb, rosu si galben), abcesul si gangrena umeda a extremitailor.
Necroza cazeoasa este tipica pentru tuberculoza si granuloame fungice. Cazeumul este o necroza de coagulare influentata de un mare numar de bacilil (de capsula acestora)

Necroza grasoasa/citostetonecrotica evidentiaza conturul celulelor grase cu un continut citoplasmatic precipitat granular neutrofilic asociat cu depuneri de saruri de calciu si de macrofage spumoase. Apare in Pancreatita acuta hemoragica, Litiaza din ampula Vater, Abuzul cronic de etanol.

Necroza fibrinoida defineste prezenta unor zone neomogene fin granulare si/sau filamentoase, eozinofile asemenea fibrinei care raspund la impregnarile argentice.

Evolutia:

Restitutia completa - in organe cu celule facultativ mitotice

Repararea cu cicatrice fibroasa

Calcificarea - tesutul necrotic se poate impregna cu saruri de calciu

Rtesorbtia tesutului necrotic
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate