Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelorAlimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
MANIFESTARI CLINICE ALE ALERGIILOR ALIMENTARE


MANIFESTARI CLINICE ALE ALERGIILOR ALIMENTARE
MANIFESTARI CLINICE ALE ALERGIILOR ALIMENTARE

Inainte de a trece  la abordare stricta  a manifestarilor cutanate ale alergiilor alimentare ,voi prezenta in continuare manifestarile generale ,clinice, ale alergiilor alimentare pentru a arata  implicatiile multisistemice ale acestei boli.

ORGANUL TINTA       MANIFESTARI CLINICE
1.   GASTRO-INTESTINAL Sd.oral alergic,  Gastro-enterita

eozinofilica(manifestari IgE mediate)

Sd.enteropatic, colite eozinofilice benigne,Boala celiaca,boala inflamatorie  intestinala(manifestari nonIgE mediate)

2. CARDIO-VASCULAR             hipotensine,colaps,pierdere de cunostiinta

RESPIRATOR              Rinita acuta alergica ,Astmul bronsic,(manifestari IgE mediate )

Sd.Heiner(manifestari non-IgE mediate)

4. CUTANATE              Urticarie ,Angioedem, Prurigo acut, Dermatita atopica Eczema, Eczematidele(manifestari IgE mediate) Dermatita herpetiforma(manifestari nonIgE mediate)

. SISTEM NERVOS        Depresie ,anxietate,migrene,cosmaruri(observate in special la copii),deficit de atentie,atacul de panica(observat laadulti),dar s-a observat implicarea  alergiei alimentare si in: Sd.Menier,Scleroza multipla, Sd.Guillom-Bare   epilepsie .

MANIFESTARI CUTANATE IN ALERGIILE ALIMENTARE

         Alergenii alimentari pot determina manifestari clinice digestive ,cat si extradigestive ,foarte variate ,atat in raport de localizare cat si de extinderea procesului alergic. Din cele mai frecvente si mai clar diagnosticate alergii alimentare sunt cele cu expresie cutanata.

Urticaria si angioedemul (edemul Quincke).

            Urticaria este o manifestare cutanata caracterizata prin aparitia brusca pe piele ,si ,uneori pe mucoase a unor placi eruptive ,intens pruriginoase ,tranzitorii ,asemanatoare celor produse de urzica .

            Angioedemul ,cu leziuni edematoase mai intinse si mai profunde ,situate in zone cu tesut subcutanat si submucos lax ,este mai persistent si poate imbraca forme acute grave.

Aceste manifestari ,frecvent intalnite in practica ,mai ales la atopici ,pot afecta persoanele de orice varsta ,mai frecvent ,insa ,adultii tineri. Ele pot surveni asociat combinandu-se ,uneori ,cu alte manifestari anafilactice.

            Urticaria : se constituie ca o eruptie alcatuita din papule sau placi reliefate ,eritematoase ,cu aspect portelaniu ,de consistenta elastica ,localizate pe orice zona tegumentara ,putand interesa si mucoasele . Apare brusc ,precedata si insotita de prurit intens ,uneori cu senzatie de arsura;ea are un caracter efemer ,putand sa dispara in cateva ore. Alte elemente continua sa apara in pusee succesive ,timp de zile ,saptamani sau chiar mai multe luni.

            Urticaria poate lua o forma acuta ,cu durata de 4-7 zile ,pana la 3 saptamani ,sau o forma cronica ,cu o forma de trecere subacuta ,recidivanta .Forma acuta ,reprezentand 2 treimi din totalul cazurilor ,apare mai ales la tinerii de ambele sexe ,indeosebi la atopici ,in cateva secunde sau minute de la expunerea la antigenul determinant si ia aspectul unui episod zgomotos ,dar fugace.

            Se pot defini ca urticarii cronice ,manifestarile ce depasesc o luna de zile sau eruptiile urticariene care se repeta lunar ,pe o perioada de minimum 6 luni.

            Angioedemul Quincke este un edem acut circumscris ,oglindind o boala generala alergica de tip umoral. La nivelul tegumentului ,apar tumefactii dureroase elastice ,ce depasesc suprafata pielii cu 2-10 mm, localizat de predilectie pe partile descoperite si bogate in tesut lax celular:la nivelul fetei ,obrajilor ,pleoapelor ,pe buze ,mai rar la nivelul mainilor sau picioarelor ,la nivelul organelor genitale sau in alteteritorii.

            Tumefactiile nu au limite precise ,pastreaza coloratia normala a pielii sau iau o tenta roz-palida. Edemul fetei se asociaza ,cu edem buco-faringian.

            Urticaria si angioedemul pot fi clasificate pe criterii etiopatogenice in  manifestari care se datoresc unor mecanisme imunologice si neimunologice.

            Se admite ca o treime din cazuri sunt de natura alergica ,mediate de factori umorali. Se datoresc unor reactii antigeni-anticorpi reaginici (IgE) ,care au loc la

suprafata mastocitelor din derm ,ducand la eliberarea de histamina si alti mediatori (tipul I de reactii alergice ). Mai rar intervin si alte tipuri de anticorpi (IgG si IgM) ,cu rol patogenic mai redus.

            O alta categorie de eruptii urticariene se incadreaza in tipul III de reactii alergice ,datorate CI care se depun in peretii vasculari , unde fixeaza si activeaza complementul cu formarea de anafilatoxine ,ducand astfel la eliberarea de histamina si de alti factori vasoactivi-serotonina,bradikinina ,subatanta lent reactiva ,etc.

            La om ,in mod normal,mediatorii reactiilor anafilactice sunt rapid inactivati de inhibitori serici specifici. Deficienta congenitala sau castigata a acestor enzime ,ca si a inhibitorilor fractiunilor complementului creeaza conditiile predispozante pentru aparitia urticariei si angioedemului.

            Alergenele alimentare-nuci ,alune ,ciocolata ,carne de porc si oaie ,peste si crustacee ,oua ,fructe ,rosii ,citrice , sunt o cauza comuna a urticariei acute . Ele pot actiona ca atare ,sau prin produsii lor de degradare ,dupa pregatirea lor in diverse moduri ,prin adaosurile ce se folosesc (condimente ,coloranti ,conservanti ,etc) sau prin produsele de digestie incompleta ,formate in aparatul digestiv.

Prurigo acut

            Este o afectiune caracterizata printr-o eruptie de papulo-vezicule diseminate ,pruriginoase ,cu evolutie in pusee ,ce apare mai ales la copiii intre 6 luni si 6 ani.

          Clinic ,elementul caracteristic este ,initial, o placa de aspect urticarian ,de coloratie roz-rosie ,pe suprafata careia exista o papula dura ,alba. Placa urticariana dispare ,in timp ce papula se mentine ,centrata de o vezicula ce se rupe prin scarpinat ,lasand o crusta bruna. Papulele sunt diseminate uneori la intamplare ,alte ori ,in grupuri sau buchete ,pe trunchi ,membre ,respectand fata ,gatul ,regiunea ano-genitala,eruptia luand un aspect polimorf ,deoarece evolueaza in pusee cu durata de 3-4 zile ,existand ,deci leziuni in diferite stadii de evolutie .

            In etiologia prurigo-ului acut al copilului au fost incriminati ,in decursul timpului ,diversi factori .In prezent ,se considera ca este o reactie alergica de tip imediat sau mixt ,fiind incriminate alergene multiple ,din care cele alimentare figureaza pe primul loc. Dintre alergenele alimentare se citeaza:ciocolata ,pestele ,oul ,capsunile ,laptele de vaca ,diversi coloranti si conservanti ai produselor alimentare industriale.

            Factorii parazitari intestinali-oxiuri ,ascarizi ,tricocefalul ,giardia ar coexista in 79.5% din cazuri ,dupa unele statistici ,cu prurigo-ul acut ( Vilanova ).

 Dermatita atopica

Este o manifestare eczematoasa cu distributie caracteristica ,care survine ,de obicei ,la indivizi cu antecedente alergice familiale sau personale si se asociaza cu anumite particularitati morfologice ,functionale si imunilogice .Este o boala cronica recidivanta ,debuteaza la orice varsta ,cel mai frecvent ,la 2-7 luni. Aspectul si localizarea leziunilor variaza cu varsta ,simptomul principal al bolii ramanand permanent pruritul intens si persistent ,declansat de o multitudine de factori:variatii bruste ale temperaturii ,sudoratie ,topice iritante ,sapunuri ,detergenti ,chiar simpla presiune a imbracamintii . Eruptia se localizeaza predominant la nivelul fetei,debutand printr-un eritem al obrajilor ,cu respectarea zonei centro-faciale ,urmat de aparitia unor papule exudative ,fisurare si crustificatie. Indivizii atopici pot prezenta si alte manifestari alergice de acelasi tip : febra de fan ,astm in 30-40% din cazuri ,fenomene alergice abdominale la diferite alimente ( dispepsii  la lapte si fainoase ,colopatii cronice spastice ,functionale ,cu disbacteriemii intestinale sau cu fenomene de malabsorbtie),urticarie si edem Quincke.

    Se stie ca una din caracteristicile majore ale atopicilor o reprezinta tendinta de a dezvolta hipersensibilizari umorale spontane ,cu producerea in exces de anticorpi IgE citofilici ,la alergenele obisnuite din mediu ,slab imunogene ( inclusiv trofoalergene ),inofensive pentru indivizii normali ,care nu formeaza anticorpi IgE decat la solicitari antigenice puternice IgE citofile persista in tesuturi cateva saptamani si pot media majoritatea reactiilor de tip anafilactic.

            S-a evidentiat ,de asemenea ,la copiii atopici ,in primele luni de viata ,o deficienta tranzitorie de IgA serice si secretorii ,care ii predispune la sensibilizari reaginice si dermatita atopica ,iar la adulti ,s-a constatat o corelatie intre producerea excesiva de IgE si insuficientade IgA.

Cei mai numerosi receptori pentru fractiunea Fc a IgE se gasesc pe suprafata mastocitelor si a bazofilelor.Cand un antigen reactioneaza cu anticorpii fixati la suprafata acestor celule ,realizand punti de legatura intre mai multe molecule de IgE.,survine o modificare a conformatiei de suprafata a celulelor ,care declanseaza o serie de procese metabolice ce vor duce ,in cateva minute ,la eliberarea din granulele citoplasmatice a histaminei si a altor amane vasoactive-serotonina ,kinine ,SRS-A ),a unui factor eozinofilotactic si de activare a trombocitelor.Acesti mediatori determina vasodilatatie,cresterea permeabilitatii ,edem ,prurit.

Cercetari recente au aratat ca eliberarea de mediatori farmacologici de la nivelul mastocitelor poate fi declansata de variati alti factori ,cum sunt fractiunile activate ale complementului ,peptide bazice ,enzime ,etc,care pot mentine procesul patologic si dupa indepartarea antigenenlor.

            Pe langa anomaliile reactivitatii umorale ,numeroase observatii clinice arata ca dermatita atopica se asociaza cu o depresie moderata a imunitatii celulare ,ceea ce explica receptivitatea crescuta a acestor pacienti la virusuri ,dermatofiti ,microbi.

            Dupa teoria lui Szentivanyi ,dermatita atopica ar fi ,deci ,o boala rectionala ,declansata de variati factori :imunologici ,infectiosi ,fizici ,psihici..

Eczema

                        Este o reactie cutanata alergica ,indusa de variati agenti endogeni si exogeni ( intre altele ,si de alimente ),care se manifesta prin pusee eruptive inflamatorii ,cu eritem ,edem si veziculatie ,insotite de prurit ,avand tendinta la extindere si cronicizare.Leziunea cea mai caracteristica a eczemei este vezicula ,care ,trecand prin mai multe stadii evolutive ,imprimand eruptiei un caracter polimorf.Eczema este una din cele mai frcvente afectiuni cutanate ,reprezentand aproximativ o treime din totalul consultatiilor de dermatologie .Este o afectiune cutanata insotita de simptome locale si generale suparatoare ,care scoate bolnavul din activitate.

Eczema este clasificata ,din punct de vedere clinic ,dupa aspectul eruptiei ,dupa localizare si dupa criterii etiopatogenice. Din punct de vedere al evolutiei ,a fost impartita in forme acute si cronice,fara o demarcatie neta ,ci cu o trecere continua intre ele prin manifestari intermediare,cu leziuni variate care pot coexista uneori la nivelul aceluiasi placard. Eczema este produsa de variati agenti cu proprietati alergizante ,pe un teren particular ,cu aptitudini eczematogene. Printre factorii de teren trebuie mentionati : predispozitia genetica ( diateza atopica ,seboreica ,etc),dezechilibre neuro-psihice ,tulburari endocrine ,digestive ,carente vitaminice ,etc.

O serie de factori locali ,cum sunt:uscaciunea ,hiperhidroza ,seboreea ,au un rol favorizant.

      Sindrom eruptiv alergic ,eczema este produsa prin reactii de tip umoral sau celular ,de cele mai multe ori ,prin mecanism mixt. Alergenele eczematogene sunt foarte variate :ele pot actiona prin contact direct ,exogen ,cu tegumentul ,sau pe cale endogena . Din alergenele care actioneaza pe cale endogena ,trebuie mentionate in primul rand alergenele alimentare;cel mai adesea ,sunt produsi de digestie incompleta ,formati in conditiile unor deficiente enzimatice, singuri sau asociati cu alergeni microbieni din colitele disbacteriene.

    Eczematidele

         Sunt manifestari cutanate ,eritemato-scuamoase apropiate de eczema ,avand un caracter recidivant. Majoritatea autorilor considera eczematidele ca o varianta alternanta de eczema . In etiologia lor a fost incriminat factorul alergic alimentar ,care intervine pe un fond dominat de factorul infectios.


Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate