Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelorAlimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
» Hipoplazia ovariana


Hipoplazia ovariana
Hipoplazia ovariana

Hipoplazia ovariana la mamiferele domestice, datorata unei deficiente de celule germinative a fost studiata­ in mod extensiv pe vaci din rasa Swedish Highland (SHB). Este o rasa de vaci de lapte fara coarne din N Suediei. Culoarea predominanta a vacilor este albul, cu bot, urechi negre sau rosii si pete pe partile laterale ale corpului.

Boala se datoreaza unei gene recesive autozomale cu factor de patrundere incomplet. La multe alte rase de vaci se intalnesc cazuri rare de hipoplazie ovariana, dar nu a fost facuta o legatura sigura cu un defect ereditar. Primul defect morfologic la vaci (SHB) este un deficit al numarului de celule germinative prezent in ovare. Exista variatii considerabile in gradul de exprimare al defectului. Aceste variatii pot fi corelate cu numarul de celule germinative prezente. Au fost recunoscute trei forme morfologice:

a)     Hiploplazia totala: In mare ovarul este fusiform cu santuri longitidinale neregulate la suprafata. Histologic, nu exista ovule.

b)     Hiplopazia partiala: Extremitatea uterina este adesea afectata si este mica, ridata si deficitara in foliculi. Polul mai mare al ovarului poate contine foliculi si corp galben

c)     Forma tranzitionala: Aceste gonade sunt mai mici decat in mod normal si fine. Histologic se poate observa un numar redus de foliculi cu corpi galbeni imprastiati.

La vacile SHB cu aceasta boala ovarul stang este adesea mai afectat decat dreptul, desi indivizii presupusi homozigoti pentru aceasta particularitate pot avea hipoplazie bilaterala. Chiar si cu hipoplazia unilaterala, gonada normal functionala contine mai putini foloculi decat un ovar normal. Nu se stie daca deficenta in celule germinative este rezultatul unui defect in sacul vitelin sau in migratia celulelor germinative catre gonada primitiva sau probabil a multiplicarii lor in ovare. Uterul si glandele mamare ale animalelor afectate variaza in dezvoltare si de obicei, paralel de gravitatea implicarii gonadelor( de exemplu, hipoplazia ovariana bilaterala totala este asociata cu uterul si glandele mamare infantile).
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate