Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelorAlimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
» Filarii transmise de tantari - Filarioza limfatica


Filarii transmise de tantari - Filarioza limfatica
Filarii transmise de tantari

Filarioza limfatica

Filarioza este „ansamblul manifestarilor patologice determinate de parazitarea organismului uman de catre filarii, viermi din ordinul Nematoda.”


Epidemiologie

Filarioza limfatica ameninta un miliard de subiecti in 80 de tari. In lume, peste 120 de milioane de persoane sunt deja infectate: 49% in Asia, 34% in Africa si 16% in Pacificul de Vest. India este tara cea mai atinsa cu 45,5 milioane de persoane infectate, urmata de regiunea sub-sahariana (41 milioane de persoane).


Un program de eliminare a filariozei limfatice, elaborat printre altii de catre OMS, a fost lansat in trei tari: Nigeria, Egipt si Samoa. Obiectivul programului este acela de a eradica filarioza limfatica ca problema de sanatate publica, pana in anul 2020. Un tratament in priza unica anuala va fi propus la toata populatia: dietilcarbamazine (DEC, comercializat sub numele de Mectizan) asociat cu albendazol. Acest lucru va permite intreruperea transmisiei infectiei. (Plansa 97)

Patogenii: viermii paraziti filiformi responsabili de filarioza limfatica sunt :

Wuchereria bancrofti (89% din cazuri forme periodice si subperiodice    = filarioza bancroftiana)

Brugia malayi (11% din cazuri = filarioza brugiana cu forme periodice si subperiodice )

Brugia timori (mai putin de 1% din cazuri forme periodice).
Acesti viermi se instaleaza in sistemul limfatic. Ei traiesc aproximativ 4-6 ani si produc milioane de microfilarii imature, ce circula in sange.


Vectorii: sunt unele dintre speciile de Anopheles (care sunt vectorii principali ai malariei) si diferite specii de tantari din genurile Aedes, Culex si Mansonia. In focarele urbane vectorii sunt invariabil Culex quinquefasciatus in tarile tropicale sau Culex pipiens in tarile temperate.
In timp ce Brugia si Wuchereria prezinta o periodicitate nocturna a microfilariilor in sangele periferic al gazdelor, adaptare folosita de vectorii care se hranesc numai noaptea, se intalnesc si situatii in care formele subperiodice ale acestor paraziti sunt adaptate pentru transmisia realizata de catre vectori activi in timpul zilei (specii de Mansonia si Aedes spp.).

Rezervoarele: speciile periodice de Brugia spp. si Wuchereria bancrofti au fost gasite aproape exclusiv la om. Brugia malayi formele subperiodice sunt comune pentru pisicile domestice, diferite carnivore salbatice si in mod special la maimutele Macaca si Presbytis de la care transmisia se face la om prin specii de Mansonia spp. active in timpul zilei.

Filarioza limfatica umana apare in focare umede din Africa tropicala, din America Centrala si de Sud, din Asia si din insulele Oceanului Pacific. Epidemiologia locala a bolii este influentata puternic de comportamentul si ecologia diferitelor specii de tantari vectori, astfel ca exista sapte zone epide­miologice principale de filarioza bancroftiana a caror distributie are la baza variatiile regionale ale vectorilor. Filarioza brugiana este restransa la zone din Asia de Sud-est si Australia).

Daca in cazul malariei sau al arbovirusurilor transmisia poate fi realizata de catre intepatura unui singur vector infectiv, infectiile cu filarii necesita inocularea repetata a larvelor infective (sute si mii pe an) pentru ca viermii sa se reproduca cu succes si sa produca micro-filaraemia. La inceput boala este asimptomatica apoi apar episoade acute de inflamare a sistemului limfatic si febra si continua stadiile cronice de „elefantiazis” ce se dezvolta dupa cativa ani, timp in care microfilariile au dispar, de regula, din sangele pacientului. Filarioza limfatica a fost analizata detaliat de catre Sasa (1976) si mai recent in WHO Technical Report No. 702 (1984). (Plansa 98)

Filarioza bancroftiana

In zonele urbane, Wuchereria bancrofti a devenit prevalenta in tarile calde datorita transmisiei de catre Culex quinquefasciatus si Culex pipiens care se reproduc prolific in apele poluate. Deoarece aceste specii de tantari au dezvoltat rezistenta fata de insecticide (WHO,1986) este, de preferat, controlul lor prin masurile de management al mediului si prin reducerea surselor (WHO, 1982).

In zonele rurale, Wuchereria bancrofti este transmisa de catre aceleasi specii de Anopheles spp. care sunt principali vectori ai malariei. Controlul filariozei bancroftiene a beneficiat in unele zone de stropirile intra-domiciliare antimalarice. Unele forme ale parazitului sunt periodice nocturne, dar in unele areale (Africa de Vest, Malaiezia) ele nu pot fi transmise de catre Culex quinquefasciatus, deoarece acesti tantari sunt aparent refractari la formele de Wuchereria bancrofti adaptate anofelilor. Situatia inversa este aplicabila in alte zone (India, Malaiezia) unde formele de Wuchereria bancrofti adaptate la Culex     nu pot fi transmise de catre anofeli. In Polinezia (Zona 7) unde nu exista anofeli, Wuchereria bancrofti are forme subperiodice, ce sunt adaptate la transmisia de catre grupul Aedes (Stegomyia) scutellaris ce inteapa in timpul zilei si seara (Macdonald, 1976). In zonele impadurite din Asia de Sud-Est (Zona 6) exista, de asemenea, forme subperiodice de Wuchereria bancrofti transmise de catre grupul Aedes (Finlaya) niveus, fapt ce poate indica posibilele origini ale formelor subperiodice din Polinezia.Filarioza brugiana

Brugia malayi apare numai in Asia de Sud unde distributia si prevalenta ei a fost redusa prin controlul vectorului Mansonia spp. prin metoda simpla de distrugere a plantelor gazda din zonele ei de reproducere. Formele subperiodice apar in habitatele din padurile inundate transmise in principal de catre grupul Mansonia bonneaedives ca un ciclu zoonotic. Formele periodice Brugia malayi sunt transmise si de Anopheles spp. ce nu sunt de regula zoonotice (Wharton, 1962). Formele subperiodice sunt transmise de catre Mansonia spp. si de Coquillettidia crassipes.

Brugia timori este limitata la insulele din Indonezia, Flores si Timor. Aparent nu este zoonotica, iar singurul vector cunoscut este Anopheles barbirostris. Este interesant ca Brugia timori nu este transmisa de catre alte specii de tantari ca Anopheles subpictus care este vector pentru malarie si pentru Wuchereria bancrofti la populatiile umane din aceiasi zona.

Simptome

O persoana poate poate fi atinsa de filarioza inca din copilarie, dar poate dezvolta boala dupa cativa ani. La numeroase persoane infectate, filarioza nu prezinta manifestari clinice exterioare. Studiile au aratat ca in realitate persoanele ce nu manifesta semne clinice externe prezentau o patologie limfatica latenta si leziuni renale.

Simptomele cele mai grave ale maladiei:

- leziuni genitale: hidrocel, elefantiazisul penisului si al scrotului;

- elefantiazisul picioarelor, al bratelor;

- elefantiazisul vulvei, al sanilor;

- inflamatii puternice localizate ale pielii, ale ganglionilor limfatici si leziuni limfatice. Limfoedemul se poate dezvolta in sase luni, iar elefantiazisul dupa un an.

Diagnosticul la om

- diagnosticul se bazeaza pe detectia microfilariilor in serul indivizilor. Microfilariile sunt cautate in sangele venos periferic prin observarea la microscop a probelor de sange;

- anticorpii monoclonali permit detectarea antigenelor de viermi adulti de Wuchereria bancrofti:

- ecografia a fost adaptata pentru observarea in vivo a filariilor.

Tratament

- eliminarea microfilariilor din sangele subiectilor infestati pentru a intrerupe    transmisia infestarii de catre tantari se face cu o doza unica de DEC;

- albendazolul si DEC sunt eficace contra filariilor adulte (a caror eliminare este necesara pentru vindecarea completa a infestarii).

Alte forme de filarioza:

Oncocercoza sau cecitatea raurilor.

Dracunculoza sau filarioza de Medina, cauzata de Dracunculus medinensis, viermele de Guineea sau filaria de Medina. Infectia are loc dupa consumarea de apa contaminata. Gazda intermediara a filariei de Medina este un crustaceu microscopic din genul Cyclops.

Loaioza, o filarioza africana datorata parazitului Loa loa. Este transmisa prin intepatura unei insecte: taunii, din genul Chrysops. Aceasta filarioza cutaneo-dermica este caracterizata de migratiile viermilor pe sub piele si pe sub conjunctive precum si prin edeme mobile.


Politica de confidentialitate


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate