Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
Exemple de supozitoare


Exemple de supozitoare


EXEMPLE DE SUPOZITOARE

Preparate industrial

1. Indometacin -50 mg- Producator 'S    intofarm'Compozitie: substanta activa este indometacina iar celalalt component este grasime solida.

b)    Actiune terapeutica: face parte din clasa de medicamente cunoscuta sub denumirea de antiinflamatoare/antireumatice nesteroidiene.

c)     Indicatii: in tratamentul durerii si inflamatiei datorate unor afectiuni reumatismale si durerii din timpul ciclului menstrual.

d)    Mod de administrare: doza uzuala este de unu pana la trei supozitoare pe zi numai pentru adulti. La copii nu se recomanda.


Clafen -100 mg- Producator 'Antibiotice Iasi'

a)    Compozitie: substanta activa este diclofenacul sodic iar celelalte componente sunt parafina lichida si grasimea solida.

b)    Actiune terapeutica: face parte din clasa de medicamente cunoscuta sub denumirea de antiinflamatoare/antireumatice nesteroidiene.

c)    Indicatii: este folosit pentru a reduce durerea si inflamatia in afectiuni reumatismale, dureri musculare si osteoarticulare datorate efortului sau traumatismelor.

d)    Mod de administrare: doza uzuala este de un supozitor pe zi, de preferat seara pentru adulti. Nu este indicat copiilor sub 14 ani.

Novocalmin -300 mg supozitoare pentru copii- Producator 'Antibiotice

Iasi'

a)   Compozitie: metamizol sodic si excipienti: gliceride de semisinteza

b)   Actiune terapeutica: analgezic si antipiretic.

c)   Indicatii: dureri acute postlezionale sau postoperatorii, combaterea febrei.

d)   Mod de aministrare: pentru copii peste 4 ani doza uzuala este de un supozitor la nevoie. Daca este necesar, doza se poate repeta dupa cel putin 6 ore fara a depasi patru supozitoare pe zi.

Paracetamol -125mg ;250mg- Producator 'Sintofarm'

a)   Compozitie: paracetamol si grasime solida.

b)   Actiune tarapeutica: analgezice, antipiretice.

c)   Indicatii: tratamentul starilor febrile si al durerilor usoare si moderate la copii.

d)   Mod de administrare:

-copii cu varsta intre 3-7 ani: un supozitor de 1-2 ori pe zi -copii cu varsta intre 7-15 ani: un supozitor de 1-3 ori pe zi. -copii cu varsta intre 1-3 ani : un supozitor 125 mg de 1-3 ori pe zi. -copii cu varsta intre 6-12 luni : 0,06 g de 2-3 ori pe zi


5.Aceclofen - Producator 'Antibiotice Iasi'

a)    Compozitie: paracetamol 500 mg, diclofenac 50 mg si excipienti: inlocuitor de unt de cacao si parafina lichida.b)   Actiune tarapeutica: face parte din clasa de medicamente antiinflamatoare si antireumatice nesteroidiene.

c)    Indicatii: boli reumatismale, inflamatorii sau degenerative, reumatism psoriazic, atacuri acute de guta, anexita.

d)   Mod de administrare: doza uzuala este de un supozitor de 2-3 ori pe zi la adulti. Nu se recomanda la copii.

Supozitoare cu glicerina pentru adulti si copii - Producator
'Antibiotice Iasi'-

a)   Compozitie: glicerol 1,405 si excipienti: stearat de sodiu si apa purificata.

b)   Actiune terapeutica: laxativ.

c)   Indicatii: tratamentul constipatiilor si usurarea defecatiei in cazul hemoroizilor, fisurilor anale, a scaunelor dure.

d)   Mod de administrare: cate un supozitor pe zi.


Preparate extrase din Farmacopeea Romana editia a-X-a

SUPPOSITORIA METRONIDAZOLI Supozitoare cu metronidazol

Supozitoarele cu metronidazol contin 500 mg sau 1 g de metronidazol/supozitor. Metronidazolul este dispersat intr-o baza diferita de supozitor.

Compozitie: cel putin 95% si cel mult 105% metronidazol,, fata de valoarea adaugata.

Descriere: supozitoare cilindro-conice, omogene, culoare alb-galbuie, miros

caracteristic.

Identificare:

la 0,5 g masa de supozitoare, se adauga 5 ml acid sulfuric (R) si se tine pe baia de apa timp de 5 minute. Amestecul se raceste si se filtreaza (solutia A).

la 2 ml de solutie A, se adauga 1 ml acid silicowolframic (R); apare un precipitat alb.

la 2 ml solutie A, se adauga 1 ml tetraiodmercurat (II) de potasiu, rezulta o solutie alcalina; apare un precipitat galben.

Conservare: ferit de lumina.

Indicatii: previne infectiile cu anaerobi survenite postoperator. Mod de administrare: adulti 1 supozitor de 1 g pana la 8 ore, 5-10 zile; copii intre 2-10 ani, 1 supozitor de 0,5 g/24 de ore si intre 10-15 ani, 1 supozitor de 0,5 g la 8 ore, 5-10 zile.

SUPPOZITORIA GLYCEROLI Supozitoare cu glicerol

Preparare:

glycerolum    88 g;

Natrii carbonas anhydricus    2 g;

Stearinum    10 g.

Carbonatul de sodiu anhidru se dizolva in glycerol, prin incalzire pe sita, intr-o capsula de portelan. Se adauga stearina, in mici portiuni si se continua incalzirea agitand usor capsula, pana nu se mai degaja dioxid de carbon si se calrifica amestecul. Amestecul se prelucreaza prin turnare. Contin cel putin 95% si cel mult 105% glicerol fata de valoarea declarata.

Descriere: supozitoare incolore sau slab galbui, cu o usoara opalescenta translucida

si cu miros caracteristic de sapun.

Identificare:

la 2 ml solutie A, se adauga 0,5 ml acid nitric; se formeaza un precipitat abundent.

peste precipitatul obtinut, incalzit la 70C, se adauga 0,5 ml dicromat de potasiu 50 g/l (R); la zona de contact a celor doua lichide, apare o coloratie albastra.

la 2 ml de solutie A, se adauga 1 ml nitrat diaminargint (R) si se incalzeste pe baia de apa la 50C timp de 2 minute; nu trebuie sa apara o coloratie negru-bruna sau un precipitat negru-brun.

0,5 g masa de supozitor se calcineaza; se percepe un iros caracteristic. Dozare: 1,5 g masa de supozitor se dizolva in 20 ml de apa incalzita la aproximativ 50C, se adauga 1 ml acid sulfuric 100 g/l, se agita si se filtreaza intr-un balon cotat de 100 ml, spaland recipientul cu apa. Solutia filtrata si apele de spalare se aduc in balonul cotat si se completeaza cu apa la 100 ml. 20 ml din solutie se neutralizeaza cu hidroxid de sodiu 0,1 mol/1 la purpuriu de bromcrezol-solutie (I), se adauga 1,4 g metaperiodat de sodiu (R) si se agita pana la dizolvare.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate