Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
METODE DE EXAMINARE ALE COLONULUI


METODE DE EXAMINARE ALE COLONULUI
METODE DE EXAMINARE ALE COLONULUI

Metodele principale utilizate pentru evaluarea diagnostica sunt :

Radiografia abdominala simpla

Rectosigmoidoscopia si colonoscopia

Explorarea prin clisma baritata simpla
Explorarea in dublu contrast

Explorarea prin administrarea bariului per os

Explorarea cu SDC hidrosolubila

Defecografia

Angiografia

Scintigrafia

CT - endo si exoscopia virtuala

Ultrasonografia

IRM

Orice investigatie imagistica a colonului trebuie sa fie precedata de inspectia regiunii anale si tuseul rectal care pot decela formatiunile situate distal ce ar putea trece neobservate la examenul cu bariu. De asemenea, este importanta decelarea hemoragiilor oculte.

RADIOGRAFIA ABDOMINALA SIMPLA

Radiografia abdominala simpla poate evidentia:

n     aerocolia - prezenta excesiva a aerului in colon

n     nivelele hidroaerice dispuse periferic, largi

n     corpi straini radioopaci - calculi, obiecte inghitite, sau introduse intrarectal accidental sau voluntar, iatrogene

n     interpozitia colonului intre ficat si diafragm (sindromul Chilaiditi).

EXAMENUL     PRIN CLISMA BARITATA

Pentru o apreciere corecta a diagnosticului, este necesara o buna pregatire a colonului. Interpretarea unor imagini in conditii de pregatire deficitara conduce la erori diagnostice si terapeutice. Metodele standard de pregatire includ un regim alimentar, purgative, clisme evacuatorii.

Solutiile saline: sulfatul de magneziu, citratul de Mg, sunt hiperosmolare si produc exorbtie de lichide in lumenul intestinal. Necesita hidratare. Nu se administreaza la bolnavii cu insuficienta cardiaca. In ultimul timp, au fost introduse alte purgative: X Prep, Fortrans.

Clisma evacuatorie: se face cu 2 litri de apa calda. Primii 500 ml sunt administrati in decubit lateral stang, urmatorii 500-1000 ml in pozitie de procubit, iar restul in pozitie de decubit lateral drept. Sunt necesare 2 clisme: prima in seara dinaintea examinarii, a doua, in ziua examinarii cu 2-3 ore inainte.

Exista 2 metode de examinare prin clisma baritata: examenul cu contrast simplu si examenul in dublu contrast.

Examenul in dublu contrast - pare a fi superior prin posibilitatea decelarii unor leziuni mici. El este considerat metoda radiografica standard de explorare a colonului la adult.Examenul cu contrast simplu este indicat in diverticuloza, fistule, subocluzii, la bolnavii in varsta, la bolnavii cu stare generala alterata care nu pot fi mobilizati pe masa. Este o metoda mai ieftina, simplu de aplicat, se efectueaza intr-un timp redus, este mai putin iradianta.

Orice examinare prin clisma trebuie inceputa prin tuseul rectal, pentru a putea decela eventualele tumori distale, care presupun precautii la introducerea canulei. La bolnavii cu incontinenta anala sunt utilizate canule cu balonas. In cazul unor fistule perianale dureroase se face anestezie locala cu xilocaina 2 %.

EXAMENUL IN DUBLU CONTRAST

Pentru efectuarea acestuia, se utilizeaza sulfatul de bariu in concentratie de 70 - 100 % w/v in cantitate de 400 ml. Inaintea examinarii, se administreaza un antispastic ; glucagon 0,5 - 1 mg., buscopan, scobutil.

Tehnica examinarii.

Se introduce canula cu dublu curent intrarectal si se urmareste progresiunea bariului pana la flexura stanga, se clampeaza tubul si se insufla aer. Cand rectul s-a destins, pacientul se intoarce in decubit lateral stang si apoi in procubit, timp in care se insufla continuu aer. Prin aceasta, cea mai mare parte a bariului este impinsa in colonul descendent. In pozitie de procubit, se dreneaza rectul punand punga pe jos. Se ridica masa in pozitie verticala si se efectueaza radiografii ale regiunii rectosigmoidiene in diferite incidente.

Cand bariul ajunge la flexura hepatica, bolnavul se pozitioneaza in decubit lateral drept si apoi in decubit dorsal. In felul acesta se realizeaza opacifierea intregului colon. Se ridica din nou in pozitie verticala si se efectueaza radiografii ale unghiului hepatic si splenic. Se pozitioneaza din nou masa la orizontala si se fac radiografii ale cecului si colonului ascendent. In final, se face o examinare de ansamblu fluoroscopica a colonului. Pentru insuflatia aerica a colonului mai poate fi utilizat si CO2.

EXAMINAREA IN SIMPLU CONTRAST

Pentru examinarea colonului in contrast simplu se utilizeaza bariu lichid in concentratie de 150w/v. Se umplu succesiv portiunile colonului pana la cec fortand valvula ileocecala pentru a opacifia ileonul terminal. Inaintea examinarii se administreaza antispastice (glucagon).

Se efectueaza radiografii succesive in diferite incidente a tuturor segmentelor colice. Unghiurile colice trebuie bine desfasurate. Sigmoidul trebuie radiografiat si cu raza inclinata la 30 grade caudo-cranial, apoi bariul introdus se elimina efectuandu-se o noua radiografie de ansamblu.

EXAMENUL COLONULUI PRIN ADMINISTRAREA BARIULUI PER OS

Se aplica bolnavilor la care clisma baritata este contraindicata (colite grave, incontinenta anala, infectii perianale severe) sau la care nu s-a putut evidentia colonul drept.

Fig. 230 Indexul baritat la nivelul colonului

Metoda consta in urmarirea indexului baritat pana la opacifierea colonului drept urmata de insuflatie aerica: metoda este cunoscuta sub numele de pneumatocolon. Ea este precedata de administrarea de antispastice, glucagon 0,5-1 mg.

ANGIOGRAFIA

Principala indicatie a angiografiei in afectiunile colonului este evaluarea hemoragiei digestive inferioare.

Angiografia este mult mai putin sensibila ca scintigrafia, ea putand decela hemoragia numai la o rata mai mare de 0,5 ml/min.

Se efectueaza, de obicei, in cazurile in care scintigrafia este pozitiva. Cateterizarea arterei mezenterice inferioare si superioare poate fi utilizata drept cale de administrare a perfuziilor de vasopresina sau a embolizarilor pentru oprirea hemoragiilor.

COMPUTER TOMOGRAFIA

Colonoscopia si examenul cu bariu deceleaza leziunile mucoasei. CT vizualizeaza leziunile parietale, dar mai ales extensia extramurala a procesului in spatiile pericolice. CT este utila pentru stadializarea cancerului colorectal, decelarea recidivelor dupa rezectie prin posibilitatea efectuarii de biopsii ghidate.

CT deceleaza procesele inflamatorii extrinseci (abcesele apendiculare, abcesele din boala Crohn, diverticulita). Drenajul abceselor pericolice se poate face prin punctie ghidata CT.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate