Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
BLOCUL PLEXULUI CERVICAL (SCOTT)


BLOCUL PLEXULUI CERVICAL (SCOTT)


BLOCUL PLEXULUI CERVICAL (SCOTT)

Date de anatomie

Nervii spinali cervicali dupa ce parasesc canalul spinal, posterior de artera vertebrala, se divid intr-un ram dorsal si unul ventral.

Ramul dorsal merge posterior si inerveaza musculatura posterioara a capului si gatului, precum si pielea de la vertex la umeri.Ramul ventral a primilor 4 nervi cervicali formeaza plexul cervical, in timp ce urmatorii 4 nervi cervicali formeaza plexul brahial.

Plexul cervical

inerveaza pielea regiunii anterioare a gatului, a umerilor, si toracelui superior, impreuna cu musculatura gatului.

se situeaza deasupra primelor 4 vertebre cervicale, sub vena jugulara interna si muschiul sternocleidomastoidian, si anterior de muschiul scalen median si ridicator al scapulei. Exista o intercomunicare bogata intre nervii adiacenti.

ramurile plexului se divid in ramuri superficiale si profunde.

ramurile superficiale penetreaza fascia cervicala posterior de muschiul sternocleidomastoidian si inerveaza pielea partii laterale a fetei si gatului.

ramurile profunde sunt mai ales motorii, mergand la musculatura gatului si pentru nervul frenic.

Blocul cervical superficial:

este usor de efectuat;

realizeaza doar anestezia pielii;

efectuarea unei singure injectari la nivel C3 permite - prin difuziune rapida paravertebrala - blocarea concomitenta si a C2 si C4. vor fi de asemenea blocate impreuna cu C3. Blocul individual al fiecarui nerv cervical realizat la locul de emergenta din vertebra, va afecta musculatura (inclusiv diafragmul) si alte structuri profunde.

Indicatiile blocului plexului cervical:

Interventiile chirurgicale usoare ale gatului si umerilor;

Operatiile glandei tiroide;

Terapia durerii.

Pozitia pacientului

Pacientul se afla in decubit dorsal cu capul in hiperextensia si orientat spre partea opusa blocului.

Repere

Procesul mastoid

Muschiul sternomastoid

Procesul transvers la C6 (tuberculul Chassaignac este cel mai proeminent proces transvers si este situat la nivelul cartilajului cricoid).

Prin unirea reperelor 1 si 3 se obtine o linie care permite identificarea vertebrei si a procesului transvers (situat posterior de linia trasata).

Insertia acului

Pentru blocul cervical superficial, tesutul subcutanat este infiltrat pe linia posterioara a sternocleidomastoidianului, punctul central al infiltrarii fiind C3-C4. Aceasta va permite doar anestezia pielii, avand distributia nervilor: occipital mic, auricular mare, cutanat transvers al gatului si supraclavicular.

Pentru blocul cervical profund, acul este directionat spre procesul transvers C3, intr-un unghi drept la piele. Se avanseaza 1,5 - 2 cm pana se atinge osul sau se obtine parestezia. Se verifica acul pentru a identifica eventualele scurgeri de sange sau lichid cefalorahidian.

Doza anestezic

Pentru blocul cervical superficial se injecteaza 10 ml lidocaina 1% sau bupivacaina 0,25% de fiecare parte.

Pentru blocul cervical profund se injecteaza 10 ml lidocaina 2% sau bupivacaina 0,5% (cu epinefrina 1:200000 pentru a prelungi blocul). Daca se efectueaza blocul bilateral, concentratia va fi 1% pentru lidocaina si 0,25% pentru bupivacaina, pentru a reduce riscul de paralizie frenica bilaterala.

Complicatii

Injectarea subarahnoidiana conducand la bloc spinal superior. Pacientul poate deveni inconstient si intra in stop cardiorespirator, poate aparea hipotensiune arteriala. Tratamentul consta in ventilatie artificiala si vasopresoare pentru suportul circulator.

Injectarea epidurala care produce anestezia membrelor superioare si a toracelui. Spre deosebire de injectarea subarahnoidiana, aceasta nu se extinde la craniu

Injectarea intravenoasa este asociata cu toxicitate generala

Injectarea intraarteriala se poate produce datorita proximitatii arterei vertebrale. Ca si cand anestezicul local poate ajunge la creier, cantitati foarte mici pot determina convulsii si apnee.

Paralizia nervului frenic poate produce probleme respiratorii la pacientii cu boala pulmonara preexistenta.

Blocurile altor nervi ai gatului, cum ar fi: vagul, glosofaringianul, lantul simpatic cervical. Aceasta poate provoca raguseala (datorita blocari nervului laringeu recurent), dificultati de deglutitie, sindrom Horner, etc.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate