Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
Pletismografia de volum


Pletismografia de volum
Pletismografia de volum

Activitatea inimiii este influentata de Sistemului Nervos Autonom,spune biologia clasica. 

Pulsul la un Om Sanatos este determinat in orice moment de Raportul dintre Amplitudinea Comenzilor primite Simultan prin cele 2 grupe de Nervi ale Sistemului Nervos Autonom ( Parasimpatic care ordona Inimii sa Modifice Rapid  Pusul si Simpatic care ordona Inimii sa Schimbe Lent  Pusul ). Din aceste motive Pulsul Variaza Sinusoidal in Timp in jurul unei valori medii ( valoarea Pulsului masurata Manual prin Numararea Batailor Inimii  pe durata unui  Minut ).

Aceste Variatii ale Pulsului sunt afectate de Gandurile, Emotiile si Efortul Fizic ale persoanei la un moment dat. Variatia Pulsului afecteaza la randul ei Capacitatea Creierului de a Procesa Informatii, Luarea Deciziilor, Rezolvarea Problemelor, Creativitatea si modul in care noi Percepem sau Simtim Evenimentele din jurul nostru.
Din acest motive Analiza Variabilitatii Pulsului este un Instrument Obiectiv si foarte Eficient pentru analiza Interactiunii dintre Procesele Fiziologice, Emotionale, Mentale si Comportamentale:

bullet

Pe timpul Stresului Psiho-mental ( Suparare, Teama, Frustrare, Anxietate, Depresie ), se costata o Crestere a Activitatii SNA Simpatic si o Descrestere a SNA Parasimpatic ( crescand riscul de aparitie a Fibrilatiei, Suprasolicitand Inima si afectand Sistemul Hormonal si Sistemul Imunologic ) care provoaca o Schimbare Lenta si Dezordonata a Pulsului.;

bullet

Pe timpul unei Stari de Bine la nivel Psiho-mental ( Sentimente de Apreciere Sincera si Dragoste Sincera ), se Activeaza SNA Parasimpatic si Scade ponderea SNA Simpatic (cu efecte Benefice atat la nivelul Sistemului Cardiovascular cat si la cel Imunologic si Hormonal) provocand o schimbare mai Rapida si Ordonata ( Coerenta )  a Pulsului.

Deoarece Campul Electric produs de Inima este de 60 de ori mai mare decat cel al Creierului, iar Campul Electromagnetic al Inimii este de 5000 de ori mai mare decat al Creierului, Calitatea Variatiilor Pulsului ( Rapida si Coerenta sau Lenta si Haotica ) influenteaza Deplasarea Sangelui in Sistemul Cardiovascular, Respiratia, Replicarea Celulara si Procesele Mental - Emotionale care au loc atat in Creierul nostru cat in cel al Persoanelor aflate in Aproprierea noastra ( sub 1,5 m ).

'Inima cunoaste ratiuni pe care ratiunea nu le cunoaste. ' - Blaise Pascal

Inima pare sa fie mai mult decat o simpla pompa in sistemul circulator si poate trimite mesaje catre sistemul nervos.Toti ne enervam mai des sau mai rar si pana nu demult cercetatorii si medicii credeau ca sentimentele de ura si furie vin de undeva de la nivelul sistemului nervos central,dar noi descoperiri ne indeamna sa ne indreptam atentia spre inima,si nu spre creier.Institutul Heart Math din California studiaza de ani buni fiziologia inimii si poate sa afirme la momentul actual ca inima are propria constiinta si putere de decizie si poate comunica direct cu sistemul nervos.Poate invata,isi poate aminti si prin mesajele sale poate avea influente profunde in modul de functionare a sistemului nervos si deci a intregului organism.Inima secreta substante pe care le secreta si creierul si se pare ca aceasta faciliteaza comunicarea intre cele doua organe.Ceretatorii sunt de parere ca stresul si furia sunt cei doi factori care afecteaza relatia,legatura inima-creier.

Pentru a studia ritmul cardiac,si mai departe dependenta organismului de activitatea inimii vom apela la un dispozitiv simplu numit pletismograf.

Pletismografia inregistreaza modificarile de volum ale unui segment anatomic(de obicei degetul sau lobul urechii) in raport cu regimul sistolo-diastolic de curgere a sangelui prin acel segment,cu alte cuvinte amplitudinea pulsului este data de diferenta intre fluxul arterial de intrare si cel venos de iesire din deget, in timpul unui ciclu cardiac.

Problema este cum se poate masura aceasta variatie de volum.Pletismograful este de fapt un senzor cu amplificator.

Senzorul se compune din doua diodeUn LED infrarosu,si o dioda receptoare de radiatii infrarosii.LEDul emite radiatie infrarosie care va fi absorbita de catre sangele din tesut intr-o mai mare sau mai mica masura in functie de cantitatea de fluid,ritmul cardiac dar si de caracteristicile celorlalte componente ale sistemului circulator(artere,vene,valve) si reflectata de catre osul degetului.Radiatia reflectata va fi culeasa de dioda receptoare care o va transforma intr-o tensiune variabila.

In momentul acesta exista un semnal cules de senzor care ne-ar putea arata clar,construindu-i graficul,activitatea inimii.Singura problema este ca el este foarte slab,deoarece tensiunea de pe dioda este de ordinal micro/milivoltilor.Este nevoie deci de o alta componenta numita amplificator.

Amplficatorul operational este un circuit complex care primeste un semnal si il amplifica de un numar de ori,k,unde k este raportul intre doua valori de rezistente.

Schema de mai sus este cea a unui amplificator in montaj inversor intrucat semnalul intra in aplificator prin borna lui negativa.Borna de iesire simbolizata prin Ui,pinii de alimentare +Ua -Ua.Raportul k este R2/R1.

Pletismograful foloseste 4 astfel de amplificatoare inseriate.Am ales sa folosim amplificatorul operational LM358 intrucat este accesibil si simplu de folosit.

C:Documents and SettingscHoRcHyMy DocumentsNEXUSpletismograflm358.bmp

Integratul contine doua amplificatoare separate,alimentate simetric.Vom prezenta in continuare schema montajului.

C:Documents and SettingscHoRcHyMy DocumentsNEXUSpletismografPicture3.jpgLEDul emite radiatii infrarosii,care sunt culese de dioda receptoare si transformate in curent electric.Acest semnal intra mai departe in blocul de amplificare printr-un condensator de 1uFcu rolul de a separa curentul de polarizare(continuu)al integratului de semnalul sinusoidal de intrare(acelasi rol il are si cel de-al doilea condensator de 100nF).

Montajul are un bloc de alimentare la +-30V simetric,intrucat LM358 poate functiona la o tensiune de maxim 32V.Alimentarea simetrica se compune de fapt din doua surse de 15V fiecare,inseriate pe masa.

S1 S2

+

+Ua -Ua

Semnalul amplificat poate fi urmarit cu ajutorul unui osciloscop sau chiar cu calculatorul utilizand o placa de achizitie si soft specializat.

Graficul activitatii unei inimi relaxate,fericite,sau cum vreti sa ii spuneti,nu va sfiiti sa faceti mici descrieri demne de arta romantica,arata astfel:

C:Documents and SettingscHoRcHyMy DocumentsNEXUSpletismografinima grafic.JPG

Se pare ca inima are multe de spus in ceea ce priveste viata noastra iar zicala:" dragostea este faclia pe care o porti in inima" pare sa fie adevarata.

He created a simple, easy-to-use system based on listening to the heart as a "source of intelligence." We all think of our brain as the source for intelligence. Doc discovered through research that our heart rhythms and beats actually control how our brain perceives the world around us.

It was discovered that heart patterns, rhythms and rate reflect a person's emotional state. The more erratic the pattern and rate are, the more negative the emotion or stress that is occurring. Our heart pattern and rate affects our immune, hormonal and nervous systems and pain sensitivity.

Stress comes from negative perceptions of people, places and situations. If we can change our perceptions, we can change then "transform" stress. The Heart Math method shows us how by:
Changing our heart rhythm and rate by feeling more positive emotions
Building emotional energy reserves for times of stress
Clearing old negative emotions and beliefs
Breaking the stress habit

The three techniques that follow are tools to accomplish these goals.

Quick Coherence

Quick Coherence is called such because it brings about emotional balance and clarity. It connects one with the heart's energy zone. It allows you to access higher intelligence and improve focus, intuition and mental clarity.

It is an easy three-step process of heart focusing, breathing and feeling.

Step 1) Focus your attention to the heart area.
Step 2) Breathe through your heart five or six times
Step 3) Feel a positive emotion such as gratitude, compassion or love.

Attitude Breathing

Use this method for highly charged stressful situations. It allows one to shift attitudes in times of stress and changes the stress pattern permanently over time.

This is a four-step process of heart focusing, breathing, feeling and shifting.

Step 1) Focus on your heart as breathe in and focus on your solar plexus as you breathe out.
Step 2) Perform this breathing pattern for thirty seconds or longer.
Step 3) Choose a positive feeling and really feel it. As you breathe, visualize that you are storing the positive energy from this positive emotion.
Step 4) Shift your attitude by choosing a positive emotion that reverses the negative one that you felt before starting this exercise. Continue doing this for a few minutes.

Freeze Frame

This technique helps in finding a new solution to a stressful problem. It slows down mental and emotional reactions in order to think more clearly.

This is a four-step process of pausing, shifting, activating and sensing.Step 1) Pause the stressful thoughts and feelings you are experiencing.
Step 2) Shift your focus to the area around your heart. Breathe in through the heart and out through the solar plexus.
Step 3) Activate a positive emotion or feeling. Ask what would be a better way to handle to stress what you are feeling.
Step 4) Try to sense any perception or intuitions you have about your question. Hold that sense in your heart and write it down.

As you can see, the Heart Math techniques are simplistic and take little time. With time and with practice, they can be used to shift your deeply embedded thought patterns. This can totally change your life.

El a fost creat ca un sistem simplu,usor de folosit,bazat pe ascultarea inimii,ca sursa de inteligenta.Toti credem despre creierul nostrum ca ar fi singura sursa de inteligenta.Doc a descoperit prin cercetare ca ritmul si bataile inimii defapt controleaza modl in care creierul nostru percepe lumea din jurul nostrum.

A fost descoperit ca pulsul si ritmul inimii,reflecta starea emotionala a unei personae.Cu cat pulsul este mai fluctuant,starea de spirit este mai negative si stresul se instaleaza.Ritmul cardiac influenteaza sistemul nervos,sistemul endocrin si sistemul imunitar si sensibilitatea la durere.Stresul survine din perceptiile negative ale oamenilor,locuri si situatii.Daca noi putem schimba si perceptiile,atunci ne putem elibera si de stress.Metoda HEART MATH ne arata cum:

Ø      Schimbam ritmul cardiac prin sentimente pozitive.

Ø      Acumulam rezerve de energie pozitive pentru folosirea lor in situatiile stresante.

Ø      Ne debarasam de vechile credinte si emotii negative.

Ø      Evadarea de stres.

Cele 3 tehnici care urmeaza sunt unelte de indeplinire a acestor teluri:

Quick Coherence

Quick Coherence se numeste asa deoarece aduce echilibru emotional si luciditate.Conecteaza individul cu zona de energie a inimii.Permite accesarea unor niveluri superioare de inteligenta si imbunatateste concentrarea,intuitia si luciditatea.

Este un proces simplu in trei pasi de concentrare asupra inimii respiratiei si senzatiilor:

-Concetrati-va atentia asupra regiunii inimii;

-Respirati simtindu-va inima de 5,6 ori;

-Simtiti ceva frumos cum este multumirea,compasiunea,dragostea.

Atitude Breathing:

Folositi aceasta metoda pentru situatii extrem de stresante.Ajuta la modificarea starii de spirit si la reducerea stresului in timp.Este un proces in 4 pasi de concetrare respiratie senzatie si modificare:

-fa asta timp de cel putin 30 de secunde;

-concentreaza-te asupra unei senzatii frumoase.In timp ce respiri imagineaza-ti ca acumulezi energia pozitiva.

-schimba-ti atitudinea alegand o senzatie pozitiva care sa o anuleze pe cea negativa.Fa asta timp de cateva minute.

Freeze frame:

Aceasta tehnica te ajuta sa gasesti noi slutii la o problema.Incetineste procesele mentale mentale si emotionale pentru o gandire mai clara.

Este un proces de pauza,detasare,activare si senzatie

-Incearca sa pui pauza emotiilor negative;

-concentreaza-te asupra inimii cand inspiri si asupra plexului solar cand expiri;

-incearca sa gasesti un raspuns la intrebarile pe care ti le pui.Retine ideile si noteaza-le.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate