Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
BLOCUL PLEXULUI CERVICAL (RAJ)


BLOCUL PLEXULUI CERVICAL (RAJ)


BLOCUL PLEXULUI CERVICAL (RAJ)

Indicatii

procedee chirurgicale tiroidiene si paratiroidiene;

biopsii/exereze de noduli limfatici cervicali;

endarterectomie carotidiana;

terapia durerii.

BLOCUL PLEXULUI CERVICAL SUPERFICIAL (RAJ)

Pacientul este in decubit dorsal cu capul rotit catre partea opusa si asezat pe perna. Evidentierea marginilor sternocleidomastoidianului se obtine prin ridicarea capului de pe perna. Mijlocul marginii posterioare a muschiului sternocleidomastoidian in dreptul cartilajului cricoid reprezinta locul de injectare. Din acelasi loc de insertie si de-a lungul marginii posterioare a sternocleidomastoidianului, un ac lung si fin se avanseaza caudal si apoi cranial injectandu-se     concomitent AAL. Un volum de 10-20 ml AAL este suficient.

BLOCUL PLEXULUI CERVICAL PROFUND (RAJ)

Tehnica clasica. Pacientului aflat in aceeasi pozitie ca la blocul superficial, i se traseaza o linie de la varful mastoidei pana la procesul transvers palpabil al C6. Procesele transverse ale C2, C3 si C4 sunt aproximativ la 0,5 cm posterior de aceasta linie.C2 este palpabil la 2 cm caudal de mastoida.

C3 si C4 se palpeaza la 1- 3 cm intre ele si usor anterior.

Se introduce un ac de 23G perpendicular pe piele spre a se aseza pe procesele transverse. Se va mentine contactul cu osul in timp ce se injecteaza.

Se poate obtine parestezie sau se poate simti un clic in timp ce acul intra in fascia prevertebrala.

Dupa aspiratie negativa se injecteaza 5 ml de anestezic in doze succesive in fiecare loc.

Tehnica alternativa foloseste un singur ac plasat la C3 sau C4, iar radacina nervului corespunzator poate fi identificata dupa tehnica clasica descrisa anterior. Dupa aspiratie negativa se injecteaza 10 ml de anestezic, in timp ce se mentine degetul apasat pe procesul transvers al C5 pentru a preveni raspandirea caudala.

Tehnica electroneurostimularii. La un stimulator nervos se ataseaza acul care va fi plasat la C5. Contractii ale deltoidului confirma plasarea acului la radacina nervoasa C5. În conditiile mentinerii presiunii digitale distale (C5) se injecteza 10 ml AAL.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate