Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
BLOCUL PLEXULUI CERVICAL (ARMITAGE)


BLOCUL PLEXULUI CERVICAL (ARMITAGE)


BLOCUL PLEXULUI CERVICAL (ARMITAGE)

BLOCUL PLEXULUI CERVICAL PROFUND (ARMITAGE)

Blocul plexului cervical profund este reprezentat de blocul paravertebral C2-C4.

Pacientul este in decubit dorsal si cu capul intors de partea opusa.

Sunt reperate:

varful procesului mastoid;tuberculul Chassaignac (tuberculul anterior al procesului transvers al vertebrei cervicale C6).

Se traseaza o linie de la marginea posterioara a procesului mastoid la tuberculul Chassaignac.

Pe aceasta linie pot fi palpate procesele transverse C2, C3, C4 cu mentiunile de mai jos:

procesul transvers al vertebrei C2 este localizat la aproximativ 1,5cm sub varful procesului mastoid;

procesele transverse ale vertebrelor C3 si C4 se gasesc la intervale de 1,5 cm.

Acul trebuie inserat in directie caudala spre fiecare dintre aceste procese pentru a ne asigura ca spatiile subarahnoidian si epidural sau artera vertebrala nu sunt lezate accidental.

Blocul plexului cervical profund a fost descris initial prin utilizarea a 3 injectii separate la nivelul fiecareia dintre cele 3 vertebre.

Ulterior s-a constatat ca o singura injectie la nivelul C4 este la fel de eficienta intrucat AAL difuzeaza la toate radacinile nervoase aflate intr-o teaca continua dintre muschii scalen anterior si mijlociu.

Se insera un ac 22G prin piele la nivelul C4 pe linia descrisa anterior, directionandu-l apoi usor spre caudal. De obicei procesul transvers al C4 este intalnit la o adancime de 1 -3 cm, moment in care apare parestezia. Este esentiala aspiratia minutioasa pentru a exclude punctionarea vasculara sau patrunderea in spatiul subarahnoidian inainte de injectarea a 10-15ml de anestezic local. Injectarea accidentala a anestezicului local in artera vertebrala (care se afla in apropiere in gaura transversa) duce la instalarea imediata a convulsiilor, in timp ce injectarea in spatiile epidural sau subarahnoidian produce soc cardiorespirator cu debut lent. Paralizia diafragmului este consecutiva blocajului nervului frenic, de aceea blocajele bilaterale sunt contraindicate.

BLOCUL PLEXULUI CERVICAL SUPERFICIAL (ARMITAGE)

Blocul plexului cervical superficial:

anesteziaza numai pielea fara structurile profunde ale regiunii anterolaterale ale gatului de la mandibula pana la clavicula;

este usor de realizat din punct de vedere tehnic;

are riscuri mici de bloc al nervului frenic sau laringeu recurent;

blocurile bilaterale nu sunt contraindicate.

Reperul principal este muschiul sternocleidomastoidian, care poate fi pus in evidenta daca pacientului in supinatie i se cere sa ridice capul de pe perna.

Toate cele patru ramuri ale plexului ies din spatele regiunii mijlocii a sternocleidomastoidianului (la aproximativ 1-2 cm superior de locul in care acesta este incrucisat de vena jugulara externa). Avand capul intors spre partea opusa se injecteaza subcutanat 5-10 ml de anestezic local de-a lungul marginii posterioare a muschiului in directie craniala si caudala de la mijlocul muschiului.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate