Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor




Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina veterinara


Index » sanatate » Medicina veterinara
» Ultra EFA


Ultra EFA


Ultra EFA

STRATEGIA TERAPEUTICA

Asigura suport nutritional pentru activitatea multor tesuturi nobile, specializate, precum epidermul si structurile anexe, rinichi, intestin, sistemul imunitar, miocard, tesutul cerebral, sistemul endocrin



Incetineste ciclul pro-inflamator eicosanoid, prin doua cai de atac eicosanoide - Acidul Gama-Linolenic (GLA) din uleiul din seminte de limba-mielului (Borago officinalis) pentru accelerarea ciclului PG1, alaturi de influenta benefica a Acidului Eicosapentaenoic (EPA) asupra ciclului PG3

Asigura cantitati echilibrate de acizi grasi esentiali, ca si de acid linoleic, un acid gras omega 6, intr-o forma proaspata, nealterata, si totodata ofera nutrientii esentiali functionarii mecanismului de membrana: zinc, biotina si lecitina.

Raportul Omega 3 / Omega 6 din formula acestui supliment nutritional este 2:1. Acest raport determina accentuate proprietati anti-inflamatorii, prin reglarea ciclului eicosanoid. Raportul optim la nivel tisular Omega 3 / Omega 6 este 1: 4. Nivelul mult mai ridicat de Omega 3 oferit de Ultra EFA are drept scop contra-balansarea nivelurilor foarte inalte de Omega 6, intalnite in mod obisnuit in ratiile pe baza de cereale sau carne plus cereale. Utilizarea Ultra EFA se recomanda pentru re-echilibrarea balantei tisulare Omega 3:6 cat mai aproape de raportul optim 1:4, 1:5 recomandat de nutritionisti.

INGREDIENTE: (per una lingurita)

a.      Concentrat Lipid Marin    2000 mg:

1. Acid Eicosapentaenoic (18 % EPA) 360 mg

2. Acid Docosahexaenoic (12% DHA) 240 mg

b.     Ulei din seminte de limba-mielului    500 mg

(Borago officinalis)

c.      Ulei de floarea-soarelui    500 mg

d.     Lecitina 1265 mg

din care fosfatidilcolina 250 mg

e.      Gluconat de zinc 2.3 mg

f.      Biotina 23 mcg

g.     Extract de rozmarin    2.3 mg

h.     Amestec de tocoferoli    45 IU

RECOMANDARI CLINICE.

(Referinte sumare asupra aplicatiilor clinice potentiale):

Afectiuni ale pielii (Chung S, 2002)

Afectiuni renale (Plotnick 1996)

Afectiuni inflamatorii:

a.      Inflamatii intestinale acute (Belluzi, Brignola et al. 1996).

b.     Astm (Thien and al. 1996)



c.      Epilepsie

d.     Afectiuni reumatoide (Kremer 1996 (Suppl.)

e.      Lupus discoid (Chung S, 2002)

f.      Amiloidoza (Thornhill, 2003)

Boli autoimune (Harbige LS, 2001), (Furse RK, 2002)

Hepatite (Choi and al. 1992)

Pancreatite acute (Foitzik, et al. 2002)

Boli cardiovasculare:

a.      Aritmii (McLennan 1993)

b.     Hipertensiune (Schoene and Fiore 1981)

c.      Insuficienta cardiaca

d.     Cardiomiopatie

Sustinere in afectiuni oncologice (Chamras H, 2002)

JUSTIFICAREA INGREDIENTELOR:

Concentratul Lipid Marin (2000 mg/lingurita) contine 360mg EPA/lingurita si 240 mg DHA/lingurita; este un extract purificat din uleiuri obtinute din pesti de ape reci, continand mari cantitati de acid eicosapentaenoic (EPA: C20:5-w3) si acid docosahe-xaenoic (DHA; C22:6-w3). Suplimentarea cu EPA concureaza cu acidul arachidonic pentru producerea in comun a enzimelor eicosanoide, 5-lipoxigenaza si 15-lipoxige-naza, ca si in producerea leucotrienelor B5 si a acidului 15-hidroxi-eicosapentaenoic (15-HPTE).

Toti acesti metaboliti ai EPA inhiba productia de eicosanoide pro-inflamatorii, leuco-trienele B4. Fosfolipaza A2, care se gaseste in membranele celulare, este eliberata ca urmare a unor stimuli fizici sau biologici, cum ar fi reactiile hiper-sensibile, sau lezio-narea tisulara. Fosfolipaza A2     precipita eliberarea de acid arachidonic din membra-nele celulare. Asupra acidului arachidonic actioneaza apoi lipoxigenaza sau ciclo-oxi-genaza, rezultand un raspuns pro-inflamator. EPA va denatura acest raspuns (White 1993).

Logas, 1993, a determinat printr-un studiu incrucisat "dublu-orb", ca aproximativ 180 mg de EPA per 5 kg greutate corporala a fost suficient pentru a reduce in mod semnificativ inflamatiile dermului, cauzatoare de prurit.

Alte studii au determinat valorile necesare in suplimentarea cu EPA pentru combate-rea insuficientei renale (Plotnick 1996), a bolilor hepatice (Choi and al. 1992), a dereglarilor imune (Berger and al. 1993), dezvoltarea neurologica (imbunatatita de DHA) (Nettleton 1993), aritmiile cardiace (McLennan 1993), hipertensiune (Schoene and Fiore 1981), artrita reumatoida (Kremer 1996 (Suppl.)), astmul (Thien and al. 1996), si inflamatiile intestinale acute (Belluzi, Brignola et al. 1996).

Uleiul din seminte de limba-mielului - Borago officinalis - 22% acid gama linolenic (GLA). (Asigura GLA 110 mg/lingurita si acid linoleic 390 mg /lingurita). Acidul gama-linolenic (GLA) este un important acid gras care se gaseste in mod obisnuit in plante. Acidul linoleic, care se gaseste in uleiurile comestibile si in manca-rurile preparate, este convertit in GLA in organism. Suplimentele cu GLA sunt dispo-nibile sub forma de ulei din luminita-noptii (Oenothera biennis), ulei din seminte de coacaze negre, si ulei din seminte de limba-mielului, care ofera totodata si acid linoleic. De exemplu, uleiul din luminita-noptii contine 72% acid linoleic. Regimul alimentar nord american asigura de 10 ori cantitatea necesara de acid linoleic.

Diabeticii sunt mai putin capabili decat indivizii "zaharo-sanatosi" de a converti acidul linoleic in GLA. Alti factori, care se pare ca reduc capacitatea organismului de a converti acidul linoleic in GLA, sunt: imbatranirea, dermatitele atopice, precum si alte stari inflamatorii, precum artrita reumatoida, cancerul, bolile auto-imune si afectiunile cardiovasculare.

Cercetarile au aratat ca GLA poate preveni afectiunile cardiovasculare prin dilatarea vaselor sanguine si normalizarea presiunii sanguine.

Cancerul este o alta afectiune in care GLA poate avea influente importante. Studiile pe pacienti umani cu cancer de colon, cancer de san si melanom, au aratat ca GLA inhiba cresterea tumorilor si dezvoltarea fenomenelor canceroase.



Pentru pacientii umani hemodializati, cu uremie asociata cu afectiuni ale pielii, stu-diile au demonstrat ca starea subiectilor s-a imbunatatit cand au primit suplimente cu ulei din luminita-noptii. Studiile sugereaza ca GLA ajuta totodata la cresterea densitatii osoase si la absorbtia calciului la pacientii care sufera de osteoporoza.

Uleiul de floarea-soarelui: (Asigura 300 mg acid linoleic si 200 mg acid gras Omega 9.) Uleiul din aceasta formula este o sursa naturala pentru acest acid gras esential, fara a supra-incarca formula cu acizii grasi Omega 6 care se gasesc din abundenta in marea majoritate a sortimentelor de hrana pentru caini si pisici.    Proportia precisa Omega 3 / Omega 6 in hrana, care ar determina raportul optim 1:4-1:5 la nivel tisular, nu este inca cunoscuta. Temperaturile mai mari de 120° C distrug integritatea moleculara a acidului linoleic.

Lecitina (1265 mg) este o sursa palatabila de fosfolipide, care sunt o componenta structurala a membranelor celulare, precum si intermediari metabolici esentiali pentru anumite procese biologice, incluzand sinteza neurotransmitatorilor, a acetilcolinei (Rosenberg and Davis 1982). Fosfatidilcolina (PC), este considerata drept ingredientul activ din lecitina si participa la transportul si metabolizarea acizilor grasi si a lipoproteinelor. Mari concentratii de PC in organism se gasesc in combinatie cu lipoproteinele in membranele celulare, unde aceasta combinatie faciliteaza trecerea grasimilor in si din celule. PC in sange participa la transportul lipidelor (Wojcicki and al 1995). PC este esentiala in metabolismul grasimilor, absenta sa ducand la depozitarea grasimilor la nivelul ficatului, cu producerea de lipidoza hepatica. In aceasta formula, lecitina este inclusa pentru imbunatatirea metabolismului acizilor grasi, emulsifierea acizilor grasi continuti in acest supliment, ca si pentru asigurarea normalitatii structurilor si functiilor membranelor celulare.

Gluconatul de zinc (2.3 mg) este o forma chelatata a elementului zinc, care distribuie acest metal mult mai eficient catre tesuturi decat alte combinatii anorganice ale zincului precum oxidul sau sulfatul de zinc (Cunliffe and al. 1979). Zincul este implicat in peste 300 de reactii enzimatice in organism. Zincul este necesar pentru functionarea normala a sistemului imunitar (Bogden and al. 1987); participa la sinteza proteica, cresterea celulara, respectiv fenomenele de cicatrizare (Tuormaa 1995); zincul este de asemenea important pentru functionarea normala a epiteliilor (Loeffel and Koya 1978).

Biotina (23 mcg) este o vitamina B care are un rol semnificativ in dezvoltarea nor-mala a pielii, parului si fanerelor (Murray 1996). Deficientele in biotina determina piele uscata si aspra, seboree si alopecie (Nisenson 11972). Biotina joaca un rol important in procesele de intarire a unghiilor si copitelor (Hochman and al. 1993). Biotina este necesara pentru sinteza acizilor grasi cu catena lunga (Murray 1996).

Vitamina E (45 UI) a fost inclusa in aceasta formula ca antioxidant, pentru capaci-tatea ei de a reduce peroxidarea lipidelor, un factor important de luat in seama a-tunci cand se lucreaza cu fragilii acizi grasi omega 3. Peroxidarea lipidica poate fi o importanta sursa de stress oxidativ, ducand la o multitudine de factori degenerativi clinici (Zapsalis and Beck 1985). Vitamina E este un antioxidant de faza lipida, dato-rita prevalentei sale in compartimentele liposolubile ale organismului, precum membranele celulare si moleculele grase (Krummel 1996). Suplimentarea ratiei cu acizi grasi polinesaturati determina cresterea cerintelor de vitamina E (Codner and Thatcher 1993). Studii recente au relevat totusi limitele utilizarii numai a vitaminei E, ca antioxidant lipidic (Allard and al. 1997).

Extractul de Rozmarin (23 mg) a fost inclus in aceasta formula pe baza proprietatilor sale excelente de conservant si antioxidant (Halliwell and al. 1995). Extractul de rozmarin a fost totodata evidentiat si pentru proprietatile sale anti-microbiene (Panizzi and al. 1993).

APLICATII CLINICE:

Afectiuni ale pielii: Dermatita atopica, nespecifica (Soyland, Funk et al. 1993), blana uscata, seboree (Ackerman 995), alergii alimentare, tulburari de keratinizare (Kettler and al. 1988), dermatita miliara (Harvey 1993), dermatita stafilococica, pododermatite, adenita sebacee, displazie foliculara (Kuhl 1996).

Afectiuni tratabile prin suplimentarea ratiei cu acizi grasi Omega 3: Afectiuni renale (Plotnick 1996), afectiuni inflamatorii (artrite (Fortin, Lew et al. 1995), si inflamatii intestinale acute (Lorenz and al. 1989)), boli autoimune (SLE) (Mohan and Das 1997), afectiuni hepatice (lipidoza hepatica, colangiohepatite, insuficienta hepatica), afectiuni respiratorii (astm (Knapp 1995), si boala obstructiva cronica (Britton 1995)), afectiuni cardiovasculare (ateroscleroza, aritmii (Endres, Catarina et al. 1995)), si reproductive (Olsen, Sorenson et al. 1992)

Mentinerea echilibrului balantei nutritionale, prevenirea afectiunilor genera-te de carentele alimentare indelungate in acizi grasi omega 3 si nutrientii asociati.

DOZAJE RECOMANDATE:

CAINI Minima intretinere: 1 lingurita / 10 kg greutate corporala, zilnic

Intretinere:    1 lingurita / 6 kg greutate corporala, zilnic

Intretinere optima:     1 lingurita / 2,5 kg greutate corporala, zilnic

PISICI Minima intretinere: ½ lingurita zilnic

Intretinere:    1 lingurita zilnic

Intretinere optima: 1 lingurita, de doua ori pe zi

BIBLIOGRAFIE:

Ackerman, L. (995). "Dermatologic Uses of Fatty Acids in Dogs and Cats." Veterinary Medicine(December): 1149-1155.

Allard, P. J. and e. al. (1997). "Lipid peroxidation during n-3 Fatty Acid and Vitamin E Supplementation in Humans." Lipids 32(5): 535-541.

Belluzi, A., C. Brignola, et al. (1996). "Effect of an enteric-coated fish-oil preparation on relapses of Crohn's disease." N. Eng. J. Med 334(24): 1557-1560.



Berger, A. and e. al. (1993). "Influence of feeding unsaturated fats on growth and immune status of mice." J. Nutr 123: 225-233.

Bogden, J. D. and e. al. (1987). "Zinc and immunocompetence in the elderly: Baseline data on zinc nutriture and immunity in unsupplemented subjects." Am J Clin Nutr 46: 101-109.

Britton, J. (1995). "Dietary fish oil and airways obstruction." Thorax 50(1): S11-S15.

Choih, Y. and e. al. (1992). "Enhancement of hepatic drug metabolism in 3 week old pups by maternal feeding of n-3 polyunsaturated fatty acid diets." J. Nutr. Biochem. 3: 580-586.

Codner, E. C. and C. D. Thatcher (1993). "Nutritional Management of Skin Disease." Compend Cont Ed 15(3): 411-424.

Cunliffe, W. J. and e. al. (1979). "A double blind trial of a zinc sulfate/citrate complex and tetracycline in the treatment of acne." Br J Dermatol 101: 321-325.

Endres, S., R. Catarina, et al. (1995). "N-3 polyunsaturated fatty acids: Update 1995." Eur J Clin Invest 25: 629-638.

Erasmus, U. (1993). Vitamin and Mineral Co-Factors in Fat and Cholesterol Metabolism. Fats that Heal Fats that Kill. Vancouver, Alive Books: 172-175.

Fortin, P. R., R. A. Lew, et al. (1995). "Validation of a meta-analysis: The effects of fish oil in rheumatoid arthritis." J Clin Epidemiol 48: 1379-1390.

Halliwell, B. and e. al. (1995). "The Characterization of Antioxidants." Food Chemical Toxicology 33(7): 601-617.

Harvey, R. G. (1993). "Effect of evening primrose oil and fish oil on cats with crusting dermatitis." Vet Record 133(208-211).

Hochman, L. G. and e. al. (1993). "Brittle nails: Response to daily biotin supplementation." Cutis 51: 303-307.

Kettler, A. H. and e. al. (1988). "The Effects of Dietary Fish Oil Supplementation on Psoriasis." J Am Acad Dermatol. 19: 1267-1273.

Knapp, H. R. (1995). "Omega 3 fatty acids in respiratory diseases: A review." J Am Col Nutr 14: 18-23.

Kremer, J. M. (1996 (Suppl.)). "Effects of modulation of inflammatory and immune parameters in patients with rheumatic and inflammatory disease receiving dietary supplementation of N-3 and N-6 fatty acids." Lipids 31: S-243 -S-247.

Krummel, D., Ed. (1996). Lipids. Food, Nutrition & Diet Therapy. Philadelphia, W. B. Saunders.

Kuhl, K. A. (1996). "Newly Reported Skin Diseases." Veterinary Medicine 91(11): 1009.

Loeffel, E. and D. Koya (1978). "Cutaneous manifestations of gastrointestinal disease." Cutis 21: 852-861.

Logas, D. (1993). Double blind crossover study with high dose eicosapentaenoic acid supplementation for the treatment of canine allergic pruritis. Ninth Annual Meeting of the American Academy of Veterinary Dermatology and American College of Veterinary Dermatology, San Diego, CA.

Lorenz, R. and e. al. (1989). "Supplementation with n-3 fatty acids from fish oil in chronic inflammatory bowel disease: a randomized, placebo controlled, double blind cross-over trial." J Intern Med Suppl 225(731): 225-232.

McLennan, P. L. (1993). "Relative effects of dietary saturated, monounsaturated and polyunsaturated fatty acids on cardiac arrhythmias in rats." A. J. Clin Nutr. 57: 207-212.

Mohan, I. K. and U. N. Das (1997). "Oxidant stress, Anti-oxidants, and Essential

Fatty Acids in Systemic Lupus Erythematosus." Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids 56(3): 193-198.

Murray, M. T. (1996). Biotin. Encyclopedia of Nutritional Supplements. Rocklin, CA, Prima: 111-114.

Nettleton, J. A. (1993). "Are n-3 fatty acids essential nutrients for fetal and infant development?" J. Am Diet. Assoc. 93(1): 58-64.

Nisenson, A. (11972). "Treatment of seborrheic dermatitis with biotin and vitamin B complex." J Ped 81: 630-631.

Olsen, S. F., J. D. Sorenson, et al. (1992). "Randomized controlled trial effect of fish-oil supplementation on pregnancy duration." Lancet 339: 1003-1007.

Plotnick, A. N. (1996). "The role of omega 3 fatty acids in renal disorders." JAVMA 209: 906-910.

Reedy, L. M. (1995). "Polyunsaturated Fatty Acids in Veterinary Dermatology." Veterinary Forum January: 46.

Rosenberg, G. and K. L. Davis (1982). "The use of cholinergic precursors in neuropsychiatric diseases." Am J. Clin Nutr 36: 709-720.

Schoene, N. W. and D. Fiore (1981). "Effect of a diet containing fish oil on blood pressure in spontaneously hypertensive rats." Prog. Lipid Res. 20: 569.

Soyland, E., J. Funk, et al. (1993). "Dietary Supplementation with very long chain fatty acids in patients with atopic dermatitis. A double blind multi-center study." Br J Dermatol 130: 757-764.

Thien, F. C. K. and e. al. (1996). "Oily Fish and Asthma--A Fishy Story?" Med J Austral 164(February 5): 135-136.

Tuormaa, T. E. (1995). "Adverse effect of zinc deficiency: A review from the literature." J Orthomol Med 10: 149-162.

Weil, A. (1993). Therapeutic Hemp Oil. Natural Health, the Guide to Well Being.

White, P. D. (1993). "Essential Fatty Acids: Use in Management of Canine Atopy." Compend. Cont. Ed 15(3): 451-457.

Wojcicki, J. and e. al (1995). "Clinical evaluation of lecithin as a lipid-lowering agent." Phytotherapy Res 9: 597-599.

Zapsalis, C. and R. A. Beck (1985). Lipid Metabolism. New York, John Wiley & Sons.







Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate