Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Frumusete


Index » sanatate » Frumusete
Confruntarea femeilor cu celulita


Confruntarea femeilor cu celulita


Confruntarea femeilor cu celulita din perspectiva presiunilor actualului model de frumusete feminina

Partea I Prezentarea proiectului de cercetare

Capitolul 1. Introducere

Problematica si scopul cercetarii

Exista un model de frumusete feminina acceptat la nivelul societatii care actioneaza ca factor de presiune asupra comportamentului femeii si atitudinii acesteia. Tendinta femeilor este sa se incadreze in aceste standardele de frumusete impuse de societate. Celulita este o problema grava la femei, vizibil neplacuta pentru ochi, care devine problematica pentru frmusetea femeii daca nu se trateaza.Scopul cercetarii

Temele centrale ale acestei cercetari sunt descrierea problemei celulitei la femei ca factor de presiune asupra atitudinii acestora si impactul "modelului de frumusete feminina" asupra comportamentului acestora.

Importanta, actualitatea, oportunitatea

Temele sunt importante pe de o parte in raport cu societatea, cu felul in care te vede celalalt. Femeile prin insasi semnificatia cuvantului trebuie sa fie frumoase, atragatoare si trebuie deci sa se conformeze unui model de frumusete acceptat de societate. Celulita este una din problemele actuale ale femeilor care le impiedica sa fie atragatoare, motiv pentru care acestea cauta solutii si tratamente in acest sens. Pe de alta parte este foarte important de observat motivul preocuparii asupra celulitei si atitudinea femeilor fata de aceasta problema, precum si modul in care este perceputa frumusetea feminina si importanta ei in societate.

Capitolul 2. Fundamentarea teoretico-metodologica

Celulita

Celulita o boala deosebita

Definirea celulitei

Cum recunoastem celulita

2.1.3.1 Examen clinic

Examene instrumentale

Variante ale celulitei

Predispozitii si cauze ale celulitei

Alti factori favorizanti si declansatori

5 Tratamente impotriva celulitei

2.2 Frumusetea feminina

Conceptul frumos

Femeia ca si concept

Istoria frumusetii feminine

Determinarea continuturilor actualului model defrumusete feminina.

Patternuri sociale ale exercitarii presiunilor actualului model de frumusete feminina.

Capitolul 3. Design metodologic

Limitari si delimitari ale cercetarii

Datele vor fi culese in perioada martie-mai 2008 in locatii diferite, folosind trei tipuri de metode. In primul rand voi folosi metoda observatiei participative utilizand grila de interviu, in saloanele de infrumusetare corporala. In al doilea rand voi utiliza metoda interviului individual cu doua ghiduri de interviu specifice unul pentru femeile care se trateaza impotriva celulitei si altul pentru specialistii care trateaza celulita. Aceste interviuri se vordesfasura tot in saloane de infrumusetare corporala sau in cabinetele specialistilor. A treia metoda folosita va fi focus grupul cu ghidul de interviu aplicat pe al treilea lot de subiecti.

Proiect de cercetare

Problema stiintifica abordata

Aceasta cercetare vizeaza confruntarea femeilor cu celulita vazuta din prisma presiunilor pe care ele le suporta in context social din partea actualului model de frumusete feminina.

Ipoteza cercetarii

Exista un model de frumusete feminina recunoscut la nivel social. Femeile vor si tind sa se incadreze in acest model de frumusete, astfel ca aparitia celulitei declanseaza presiuni asupra comportamentului femeilor care iau atitudine fata de aceasta problema si cauta tratamentele specifice.

Obiectivul cercetarii

Identificarea problemei celulitei la femei ca si criteriu determinant in ceea ce priveste incadrarea in standardele de frumusete.Determinarea actualului model de frumusete feminina si importanta acestuia in ceea ce priveste comportamentul femeii.

Determinarea adevaratelor motive care stau la baza comportamentului femeilor care urmeaza tratamente, ca pur estetice.

Determinarea modului in care actualul model de frumusete feminina actioneaza ca un factor de presiune pentru femei in ceea ce priveste comportamentul lor.

Explorarea istoriei personale a confruntarii cu celulita din perspectiva actualului model de frumusete feminina.

Populatie cercetata si lot de subiecti

Cercetarea se va desfasura pe    loturi diferite de subiecti folosind metode diferite si specifice fiecarui lot in parte . In primul rand cercetarea se va focaliza pe un lot format din zece reprezentante ale sexului feminin care urmeaza tratamente impotriva celulitei. Pe acest lot voi folosi metoda interviului cu instrumentul sau specific ghidul de interviu. Acest prim ghid de interviu urmareste sa descopere in primul rand ce inseamna pentru o femeie sa fii frumoasa si sa ai un corp frumos. In al doilea rand interviul testeaza autoidentificarea fiecarei femei in standerdele actuale de frumusete definite chiardeele insele, pentru a evidentia nu numai caracteristicile unei femei frumoase dar si presiunea modelului de frumusete feminina care intervine in aceasta autoidentificare. Pe langa aceasta se va mai urmari si istoria personala in ceea ce priveste confruntarea cu celulita, precum si atitudinea si asteptarile pe care persoana cercetata le are in incercarea ei de a scapa de celulita.

Al doilea lot de subiecti va fi de sase-opt specialisti care trateaza celulita. Pe acest lot de subiecti voi aplica metoda interviului cu instrumentul sau specific ghidul de interviu. Acest ghid de interviu urmareste sa evidentieze in primul rand, la fel cu celalalt, care sunt caracteristicile unei femei frumoase, respectiv ale unui corp ideal. In continuare interviul urmareste determinarea adevaratelor motive care stau la baza preocuparii asupra celulitei si presiunea pe care modelul de frumusete femina il exercita asupra femeilor care apeleaza la specialisti.

Al treilea lot de subiecti va fi format din opt reprezentanti ai sexului masculin. Pe acest lot voi folosi metoda focus-grupului cu instrumentul sau specific ghidul de interviu. Acest ghid de interviu urmareste sa confrunte parerea barbatilor in ceea ce priveste caracteristicile unei femei frumoase si ale unui corp frumos, precum si parerea lor in ceea ce priveste eforturile femeilor de a se inscrie in aceste standarde de frumusete feminina.

Metode, instrumente si tehnici

In cadrul acestei cercetari voi folosi trei metode principale. In primul rand voi folosi observatia participativa cu instrumentul sau specific, grila de observatie, in salonul de modelare corporala in care sunt si eu membru. In al doilea rand voi folosi metoda interviului, cu instrumentul sau specific, ghidul de interviu iar in al treilea rand voi organiza un focus grup sau un interviu de grup pe al treilea lot de subiecti.

Partea II Prezentarea si interpretarea rezultatelor cercetarii

Capitolul 1. Modelul de frumusete feminina

Ce inseamna sa fi o femeie frumoasa? Perceptia asupra frumusetii.

Caracteristicile unei femei frumoase si a unui corp ideal

Relatia celulitei cu un corp frumos

Presiunea modelului de frumusete asupra comportamentului femeilor

Autoideintificare ca si femeie frumoasa

Nemultumiri legate de persoana proprie

Frumusetea si asteptarile barbatilor de la partenerele lor de viata

Capitolul 2. Problema celulitei

Adevaratele motive ale preocuparii asupra celulitei

Cum incearca femeile sa elimine celulita

Metode folosite, metode abandonate, rezultate si asteptari

Pretul frumusetii

Ce recomanda specialistii pentru tratarea celulitei

Reactii la tratamente

Celulita boala sau criteriu al frumusetii

Partea III Concluzii si recomandari de ordin aplicativ.Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate