Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Asistenta sociala


Index » sanatate » Asistenta sociala
» Parteneriate pentru dezvoltarea serviciilor sociale


Parteneriate pentru dezvoltarea serviciilor sociale


PARTENERIATE    PENTRU DEZVOLTAREA SERVICIILOR SOCIALE

Definitia procesului de incluziune sociala si anume,

„setul de masuri si actiuni multidimensionale din domeniile protectiei sociale, ocuparii fortei de munca, locuirii, educatiei, sanatatii, informarii-comunicarii, mobilitatii, securitatii, justitiei si culturii, destinate combaterii excluziunii sociale”, ne conduce la gandul ca un proiect in domeniul incluziunii sociale nu se poate realiza in afara parteneriatelor.

De ce parteneriate?Traim intr-o societate complexa in care cadrul politicilor publice de cele mai multe ori trebuie sa ofere solutii satisfacatoare unui mare numar de probleme. Dar daca procesul de elaborare si implementare a politicilor publice este unul de durata si uneori anevoios, parteneriatele ar putea fi de mare ajutor in imbunatatirea si accelerarea aparitiei performantelor: parteneriatele bazate pe o anumita arie de dezvoltare locale pot furniza un mecanism pentru institutiile de la nivel local, in mod particular, pentru a munci impreuna si a–si adapta politicile astfel incat acestea sa reflecte mai bine nevoile oamenilor si economia de la nivel local. Parteneriatele joaca astfel un rol cheie in guvernarea de la nivel local.

Cum functioneaza acestea?

Un parteneriat la nivel local de obicei este elaborat in asa fel incat sa aduca impreuna toti actorii / partenerii sociali relevanti din regiune si care pot contribui la imbunatatirea situatiei intr-o masura egala. Aceasta etapa aparent usoara poate ridica insa o serie de discutii. In primul rand, a aduce toti actorii relevanti nu este o sarcina usoara insemnand a avea in jurul mesei nu doar diferite autoritati publice locale de la diferite niveluri – multe dintre acestea aflandu-se in competitie cu / sau ignorandu-se una pe cealalta – dar si cu partenerii sociali, antreprenori, ONG-uri, sectorul de cercetare si educatie, reprezentanti ai societatii civile si multi altii. Interesele si abordarea pe care acestia o confera unor probleme va fi de cele mai multe ori diferita. In cele mai multe dintre situatiile observate, parteneriatele au fost initiate de institutii care intr-un mod atent au evitat invitarea acelor parteneri pe care i-au considerat prea dificili pentru a fi de ajutor cu solutii pe termen scurt. Aceste institutii au riscat sa piarda oportunitatea de a obtine o intelegere mai larga si chiar aprobarea politicii / proiectului propus.

In al doilea rand, partenerii trebuie sa aiba drepturi egale – si in cazul in care nu au, acest lucru trebuie stabilit in contractul de parteneriat. Spre exemplu, pentru a imparti sarcinile intr-o strategie este absolut necesar ca toti actorii relevanti sa fie de acord cu 1) analiza de baza si 2) cu obiectivele generale si principiile care decurg din aceasta prima analiza.

Al treilea element cheie poate fi asumat prin termenul de proprietate, care face referire la abordarea partenerilor dincolo de parteneriatul dintre ei, la scopurile si la munca lor. Partenerii vor trebui sa cada de acord asupra unei strategii comune bazata pe impartasirea rezultatelor analizei initiale. Acest fapt implica de cele mai multe ori construirea de consens si acceptarea ca unele elemente ar putea constitui o problema pentru un grup, dar nu ar fi considerate o problema pentru un alt grup. A discuta si accepta aceste lucruri constituie un important pas inainte si creeaza baza pentru o abordare comuna.

Cum sa incepi un parteneriat?

Exista o mare varietate de motive pentru care sa incepi un parteneriat si, de asemenea, un numar diferit de cai pentru a porni la drum. Motivul initial poate fi:

condus de la nivel local sau de jos in sus, insemnand de la nivelul regiunii adica acolo unde a fost identificata nevoia pentru o mai buna cooperare si colaborare;

condus de la nivel de politici, sau de sus in jos, atunci cand cineva de la nivel central considera ca abordarea din perspectiva parteneriatului ar putea fi solutia potrivita pentru un anumit tip de probleme;

stimularea, in sensul in care exista resurse financiare oferite pentru diferite tipuri de activitati (cum sunt spre exemplu proiectele finantate prin Fondul Social European in domeniul incluziunii sociale prin parteneriat).

Oricare ar fi motivele care ar sta la baza ideii de parteneriat, exista un numar de factori cheie care trebuie avuti in vedere:

invitarea tuturor actorilor relevanti sa faca parte din parteneriat. Omisiunea in a atrage toti actorii cheie se poate transforma intr-o continua slabiciune, limitand optiunile de realizare a activitatilor si de atingere a obiectivelor. In multe dintre situatii vor exista grupuri de interese care vor agrea usor asupra obiectivelor de atins, dar care ar putea sa fie „rau” vazute de alte organizatii sau cu care sa nu avem baze pentru cooperare. Atunci de ce ar trebui sa fie acestia interesati in a coopera? – pentru ca cel mai adesea vor avea nevoie unii de altii pentru a-si rezolva problemele;

o data ce toata lumea s-a asezat in jurul mesei este important sa se ajunga la un angajament formal, pe care cel mai adesea partenerii l-au rezolvat prin semnarea unui contract. Prin semnarea acestuia partenerii impartasesc o viziune comuna. Totusi, pentru a reusi vor mai avea nevoie sa impartaseasca aceeasi strategie si sa dezvolte o strategie asupra careia sa fi agreat ca urmare a unei analize initiale comune.

Caracteristicile /regulile unui bun parteneriat (sau al unui parteneriat functional):

O structura/comisie care raspunde de mentinerea comunicarii eficiente si functionarea intre parteneri;

Scopuri si obiective comune intelese si agreate de toti partenerii;

Un plan comun si realist de actiune;

Un acord scris intre parteneri – descrierea si impartirea rolurilor, sarcinilor, responsabilitatilor si a resurselor;

Un nivel ridicat de incredere intre parteneri;

Avantaje de care beneficiaza toti partenerii.

Etapele construirii unui parteneriat

Un pas important in construirea parteneriatului este sa ne asiguram ca toti cei implicati in parteneriat cunosc despre ce anume este parteneriatul, fiecare ce face si care sunt rezultatele asteptate. Stabilirea si implementarea unui parteneriat este un proces dinamic. Procedura include mai multe etape:

pregatirea

elaborarea si semnarea contractului (atunci cand este necesar)

stabilirea unui program de lucru

implementarea programului de lucru

monitorizarea si evaluarea continua.

Pregatirea:

cruciala pentru dezvoltarea unui parteneriat de succes

cercetarea atenta asupra contextului in care va opera parteneriatul

identificarea, evaluarea si masurarea punctelor tari si a punctelor slabe in aria in care va functiona

identificarea partenerilor potriviti si stabilirea de roluri clare pentru fiecare

Elaborarea si semnarea contractului:

prin semnarea acestuia partenerii vor impartasi strategia si vor implementa programul prin cooperare pentru o perioada stabilita prin contract

Stabilirea programului de lucru:

indica interesele si obiectivele tuturor partenerilor

include activitati si masuri care vor contribui la imbunatatirea ariei de lucru

Implementarea:

partenerii sunt in contact pentru a coordona implementarea, extinde si suplimenta programul de activitati si in unele cazuri sa testeze noi abordari.

Activitatile de comunicare publice vor trebui sa informeze publicul larg despre obiectivele, activitatile si masurile adoptate prin parteneriat

Monitorizarea si evaluarea:

observa rezultatele parteneriatului, determina imbunatatirile care sunt necesare de realizat si adapteaza planificarile viitoare

un parteneriat trebuie evaluat periodic si totodata este necesara publicarea de rapoarte care sa demonstreze valoarea adaugata a muncii din parteneriat.

Potentiali parteneri:

Asociatii ale comunelor, municipiilor si oraselor

Sectorul privat (de business) – companii mari, intreprinderi de dimensiuni medii si mici

Camera de munca, agricultura, comert, etc.

Initiative ale cetatenilor (spre exemplu, asociatia nationala a birourilor de consiliere pentru cetateni si birourile de consiliere pentru cetateni de la nivel local)

Consultanti

Organizatii de educare sau formare

Ministere si autoritati publice centrale, regionale, locale, agentii, inspectii, etc.

Organizatii din domeniul transferului de cunostinte („know-how”)

ONG-uri

Organizatii sindicale si ale patronatelor

Universitati, institutii de cercetare, scoli, gradinite

Parteneri sociali

Asociatii pentru egalitatea de sanse

Exemple de parteneriate pentru egalitatea de sanse[1]

. Reteaua pentru combaterea excluderii sociale a cetatenilor romi Regiunea Attika,    Regiunea Macedonia

Principala problema vizata de proiect se refera la fenomenul discriminarii romilor si, implicit, la excluderea lor de pe piata muncii. Problemele cu care se confrunta minoritatea Roma sunt bine cunoscute:

saracie

acces limitat la educatie si calificare;

acces limitat pe piata muncii.

Principalul scop al proiectului il constituie promovarea si plasarea persoanelor de etnie roma pe piata muncii.

Obiectivul vizeaza configurarea unui sistem de sprijin integrat pentru accesul pe piata muncii a somerilor (pentru cei care nu au lucrat de mult timp, dar si pentru cei care sunt nou veniti pe piata muncii). Sistemul creat va avea in vedere calificarea, sprijinul si promovarea in angajare, crearea de conexiuni si consultatii cu privire la probleme legate de munca, promovarea sanatatii publice, participarea la activitatile sociale.

Parteneriatul a elaborat linii de cercetare relevante pentru zonele de interventie, Grecia, Regiunea Attika, orasul Atena; regiunea Macedonia, orasul Tesalonic.

Parteneriatul proiectului constituie o forma de colaborare internationala, care include centre de calificare si institutii publice. Obiectivul comun al acestor organizatii este dezvoltarea si aplicarea unor practici si metodologii eficiente de formare profesionala in scopul imbunatatirii accesului pe piata muncii a persoanelor de etnie roma.

Actiuni planificate in cadrul proiectului:

structuri pentru informarea si sprijinirea cetatenilor romi;

dezvoltarea si implementarea unui model pentru facilitarea accesului la piata muncii

dezvoltarea unui post de observare electronic pentru cetatenii romi

cercetare in domeniul integrarii persoanelor de etnie roma pe piata muncii

cresterea sensibilizarii publicului cu privire la situatia romilor;

coordonarea, administrarea si managementul programului

Proiectul include:

indrumare, consultare; programe de formare profesionala, ajutoare pentru angajare(+ liber profesionisti) , plasare pe piata muncii, creare de locuri de angajare si sprijin, calificarea profesorilor, a indrumatorilor si a personalului, imbunatatire a serviciilor de angajare si a structurilor de recrutare, concepere de programe de calificare, certificare, indrumare si oferire de suport prin intermediul serviciilor sociale; sensibilizare, informare, studiere si analizarea a caracteristicilor discriminarii.

Principalele mijloace folosite de-a lungul proiectului sunt: consultarea si indrumarea specializata.

Proiectul este in desfasurare.

  1. Centrul de zi pentru adulti cu dizabilitati mentale severe, Romania, Regiunea Vest, Judetul Timis, Orasul Timisoara[2]

Centrul de zi a fost construit ca parte a unui parteneriat public-privat intre Primaria Timisoara si Fundatia Pentru Voi . Acest centru este condus in prezent de Fundatia Pentru Voi si beneficiaza de sprijin financiar din partea Municipalitatii. Timp de doi ani, Fundatia Pentru Voi a desfasurat o campanie de strangere de fonduri in cooperare cu Cooperative Nederland Foundation, Rotary Elst over Betuwe, WACR, NCDO – Comitetul National pentru Cooperare Internationala si Dezvoltare Durabila, familia Van Geel, Fundatia Prietenii Sperantei.

La sfarsitul celor doi ani s-au strans 165,000 €. In plus, prin Dezvoltarea serviciilor de zi pentru adultii cu dizabilitati mintale, implementat in perioada 1 decembrie 2005 – 30 noiembrie 2006, Uniunea Europeana a finantat Fundatia cu 81,500 €. Clubul Rotary

Timisoara, Elst over Betuwe si Fundatia Rotary International au finantat, printr-un grant de completare, 15,000 Euro pentru echipamentul camerei de linistire.

Primaria Timisoara Romania, Regiunea Vest, Judetul Timis, Orasul Timisoara a acoperit cheltuielile de intretinere pentru noul centru de zi, dupa terminarea constructiei si a concesionat gratuit 3,000mp de teren pentru cladire.

Diverse societati private din Timisoara au sponsorizat proiectarea noii cladiri si supravegherea procesului de construire. In privinta sustenabilitatii, cheltuielile de intretinere ale serviciilor de zi asigurate de fundatie sunt finantate de Primaria Timisoara, in baza hotararii Consiliului Local. PrimariaTimisoara este partenerul Fundatiei Pentru Voi.

Proiectul a sustinut dezvoltarea de servicii in beneficiul adultilor cu dizabilitati mentale severe. Implementarea acestui proiect a facut posibil ca persoanele cu dizabilitati sa aiba un centru de zi in comunitate. In Romania exista prea putine servicii dezvoltate in comunitate care sa fie adresate integrarii sociale a adultilor cu dizabilitati mentale severe.

Implicarea comunitatii locale a fost foarte buna: Primaria, societatile private, cetatenii. Proiectul este foarte important deoarece demonstreaza ca, in Romania, persoanele cu dizabilitati severe pot trai in comunitate si ca acest proiect poate si trebuie sa fie reprodus si in alte parti ale tarii. De asemenea, proiectul subliniaza faptul ca, primind sprijinul necesar si avand activitati creative, chiar si persoanele cu dizabilitati severe se bucura de compania celorlalti, avand activitate si participand.

Proiectul s-a desfasurat in conformitate cu legislatia Europeana; planul de actiune privind dizabilitatea promovat de catre Uniunea Europeana subliniaza „traiul independent si participarea in societate” ca fiind una din prioritatile strategiei de lunga durata a Uniunii Europene in privinta dizabilitatii „persoanele cu dizabilitati si nevoile lor individuale sunt punctul central al asigurarii serviciilor de asistenta si sprijin”. Proiectul este in conformitate cu Legea 448/2006 si cu Strategia nationala privind protectia, integrarea si incluziunea sociala a persoanelor cu dizabilitati pentru 2005-2013 (aprobata pe 29 septembrie 2005).

Activitatile proiectului au fost organizate in 3 grupe majore dupa cum urmeaza:

Construirea noului centru de activitati:

Serviciile care includ proiectarea cladirilor si supravegherea constructiei, au fost oferite voluntar si asigurate prin activitati de strangere de fonduri;

Terenul a fost obtinut de la Municipalitatea Timisoara, concesionat gratuit pentru 49 de ani;

Constructorul a fost selectionat prin procedura de negociere competitiva, conform regulilor de achizitie ale Uniunii Europene.

Echiparea centrului de activitati:

Centrul este echipat complet cu sistem de protectie, alarma de incendiu si sistem de supraveghere audio/video. Au fost furnizate si cele pentru functionarea centrului;

Finantarea pentru echiparea centrului a fost realizata printr-un grant de completare de la cluburile Rotary Timisoara, Elst over Betuwe si Fundatia Rotary International;

Selectionarea utilizatorilor serviciilor si inceperea activitatii:

S-a facut selectia utilizatorilor serviciilor. Doi lideri din fiecare grup lucreaza cu un numar total de 42 de utilizatori de servicii. In cadrul noului centru de activitati lucreaza seful centrului de activitati, un doctor, un psihiatru, un psiholog si un fizioterapeut.

Anterior implementarii proiectului, au fost selectati partenerii. Inclusion Romania a fost ales partener, ca asociatie nationala a parintilor si Primaria Timisoara ca autoritate locala care asigura, la terminarea constructiei noului Centru de zi si finantarii private, sustinerea in continuare a serviciului nou creat. Terenul pentru noua cladire a fost concesionat gratuit de catre Consiliul Local Timisoara, Regiunea Vest, Judetul Timis.

Metode utilizate :

Fiecare utilizator al serviciilor are propria fisa, cu informatii colectate de catre: un (a) Pedagog –rapoarte, orare, planuri personale; (b) Doctor – medic de familie si psihiatru – analize medicale, rapoarte, diagnostice, tratament medical daca este necesar; (c) Psiholog – programe comportamentale, evaluari, teste, scale, programe de monitorizare, instruiri pentru competente sociale; (d) Asistent social – investigatie sociala anuala, acte de identitate, documente legate de dizabilitate, comunicarea cu parintii;

Capacitatea tehnica dobandita a fost diseminata prin sesiuni de instruire, o conferinta nationala, servicii de consiliere catre alte organizatii si doua vizite de studiu la noul Centru.

Rezultate:

Un nou centru de zi complet echipat, acreditat si operational (din martie 2007), cu suprafata de 412 mp (pe un lot liber de 3000 mp), cu patru camere de activitati, sala de mese, bucatarie, camera medicala, oficiu pentru personalul specializat si trei bai.

42 de persoane cu dizabilitati mentale severe si comportament provocator au sansa sa viziteze zilnic centrul de zi specializat.

Capacitate tehnica imbunatatita pentru personalul Fundatiei Pentru Voi.

3 - Exemple dPolitica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate