Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Asistenta sociala


Index » sanatate » Asistenta sociala
Divortul definitii, legislatie, statistici


Divortul definitii, legislatie, statistici
DIVORTUL IN ROMANIA

DIVORTUL DEFINITII, LEGISLATIE, STATISTICI

Divortul este un fenomen psihosocial complex, reprezinta forma finala a desfacerii vietii conjugale, modificand viata partenerilor si a descendentilor acestora. El antreneaza stadii tensionale, conflicte, frustrari si insatisfactii ale unor efecte ce se prelungesc dincolo de pronuntarea instantelor de judecata

Desfacerea casatoriei prin divort in Romania se poate realiza printr-un proces, urmand una din cele doua cai principale: divortul din motive temeinice sau divortul prin acordul ambilor soti.

Divortul, prin procedura obisnuita, se poate realiza daca exista motive temeinice care au vatamat grav raporturile dintre soti si casatoria nu mai poate continua. Reglementarea divortului are la baza mai mult ideea divortului ca remediu, decat a divortului ca sanctiune, asa cum acesta era vazut in trecut, divortul pronuntandu-se, in prezent, din vina ambilor soti sau numai a unuia dintre ei.
In privinta divortului prin acordul ambilor soti, vointa acestora trebuie luata in considerare (atunci cand si conditiile sunt indeplinite pentru realizarea divortului prin acord, printre care putem mentiona: nu exista copii minori din casatorie si cei doi soti s-au casatorit de cel putin un an), asa cum s-a tinut cont de aceasta vointa si la incheierea casatoriei.

Prezenta fizica a celor doi soti in procesul de divort in Romania este necesara, ceruta de articolul nr. 614 din Codul de procedura civila: 'In fata instantelor de fond, partile se vor infatisa in persoana, afara numai daca unul dintre soti executa o pedeapsa privativa de libertate, este impiedicat de o boala grava, este pus sub interdictie sau are resedinta in strainatate; in aceste cazuri, partile se vor putea infatisa prin mandatar.'

In calitate de titular al cererii de divort, aveti obligatia sa va prezentati la judecarea in prima instanta a cererii. In caz de nerespectare a acestei obligatii, cererea dumneavoastra va fi respinsa ca nesustinuta.

Instanta se pronunta prin hotarare asupra cererii de divort. Impotriva hotararii puteti declara apel si respectiv recurs, in termen de 30 de zile de la comunicare. Nu este supusa nici unei cai de atac hotararea pronuntata in cererea de divort intemeiata pe acordul ambilor soti.

Fiind o actiune disponibila, in orice faza a procesului, poate interveni impacarea partilor, fapt ce stinge actiunea de divort. In aceeasi calitate, aveti posibilitatea sa renuntati la cererea de divort pe tot parcursul judecatii in fata instantei de fond.

Divortul se judeca la Judecatoria in raza careia se afla ultimul domiciliu comun al partilor, daca cel putin unul dintre soti mai locuieste acolo. Dosarul care se depune la Judecatorie trebuie sa contina obligatoriu: cererea de divort, certificatul de casatorie in orginal, dovada platii taxei de timbru si timbru judiciar. In functie de fiecare caz, dosarul se completeaza si cualte acte.

Romania are una din cele mai scazute rate ale divortialitatii. Pana in 1965 rata divortialitatii a crescut continuu ajungand pana la 2 la mie. Prin stabilirea unor reglementari legislative rata divortialitatii s-a mentinut sub 1 la mie pana in 1974, iar dupa aceasta data a oscilat in jurul valorii de 1 la mie. Dupa 1990 rata divortialitatii a inceput sa creasca dar nu a atins cotele din Europa de Nord.

In ultima vreme, viata de familie este tot mai supusa presiunilor, astfel ca numarul de divorturi a devenit alarmant, fenomen inregistrat in special in marile orase, rata divortului in mediul urban fiind de 2 ori mai mare decat in mediul rural.

In Romania acest fenomen nu are o distributie teritoriala omogena. In Bucuresti, rata divortialitatii a fost in mod constant de doua ori mai mare decat media la nivel national. De exemplu, in sectorul 4, in anul 2003 au fost inregistate 2131 casatorii si 1185 divorturi. In ultimele doua decenii ratele cele mai mari s-au gasit in Bucuresti si judetele Timis, Brasov, Galati, Prahova, Arad si Hunedoara, iar cea mai scazuta rata a fost in: Botosani, Olt, Ialomita, Buzau, Salaj, Tulcea si Vaslui.

EXTRAS DIN CODUL FAMILIEI, LEGISLATIE DIVORT

Art. 37. - Casatoria inceteaza prin moartea unuia dintre soti sau prin declararea judecatoreasca a mortii unuia dintre ei. Casatoria se poate desface prin divort1).

Art. 38. - Instanta judecatoreasca poate desface casatoria prin divort atunci cand, datorita unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila. Divortul poate fi pronuntat si numai pe baza acordului ambilor soti, daca sunt indeplinite urmatoarele conditii: a) pana la data cererii de divort a trecut cel putin un an de la incheierea casatoriei si b) nu exista copii minori rezultati din casatorie. Oricare dintre soti poate cere divortul atunci cand starea sanatatii sale face imposibila continuarea casatoriei. La solutionarea cererilor accesorii divortului, referitoare la incredintarea copiilor minori, obligatia de intretinere si folosirea locuintei, instanta va tine seama si de interesele minorilor.Art. 39. - Casatoria este desfacuta din ziua cand hotararea prin care s-a pronuntat divortul a ramas irevocabila. Fata de cel de-al treilea, efectele patrimoniale ale casatoriei inceteaza de la data cand s-a facut mentiune despre hotararea de divort pe marginea actului de casatorie sau de la data cand ei au cunoscut divortul pe alta cale.

PARTAJUL, PENSIA ALIMENTARA, CUSTODIA COPIIILOR

Din punct de vedere psihic, divortul are efecte traumatizante asupra fostilor parteneri, dar mai ales asupra copiilor in cauza. Acestia din urma risca sa ramana cu o serie de traume in urma separarii de unul din parinti, intervenind un gol relational, chiar si complexe de stigmatizare si inferioritate sociala. Totusi, in foarte multe privinte, divortul reprezinta iesirea dintr-o stare de lucruri anormala, stare care afecteaza mult mai adancit si, uneori ireversibil, dezvoltarea viitoare a copiilor din respectiva casatorie.

Desi o decizie extrem de importanta, cu urmari profunde, divortul reprezinta, totusi, o modalitate de a incepe un nou drum, atunci cand casatoria a marcat intrarea intr-o serie semnificativa de erori in cadrul familiei.

Partajul (impartirea bunurilor comune din casatorie) se poate judecata odata cu divortul, dar poate fi judecat si dupa incheierea acestuia. Si in acest caz cei doi soti pot cadea de acord, apeland la un avocat care sa redacteze intelegerea si sa o prezinte in fata instantei.

Pensia de intretinere se datoreaza copiilor minori rezultati din casatorie sau celuilalt sot in conditiile prevazute de lege (art 41 C. Fam). Aceasta intretinere, impreuna cu intretinerea datorata copiilor, nu va putea depasi jumatate din venitul net din munca al sotului obligat la plata. Dupa incredintarea copilului unuia dintre parinti, la solicitarea acestuia, celalalt va fi obligat de catre instanta la plata unei 'pensii alimentare', obligatie care va dura pana la majoratul copilului, iar daca acesta isi continua studiile, pana la terminarea acestora, insa cel tarziu pana la implinirea varstei de 26 ani.

Cuantumul acesteia se stabileste procentual din salariul parintelui care datoreaza pensia, iar procentul depinde de numarul de copii, astfel: pentru un copil - cel mult un sfert din venitul net al parintelui obligat la plata pensiei; pentru doi copii - cel mult o treime din venitul net al parintelui respectiv, iar in cazul in care este vorba de mai multi copii - cel mult jumatate din venitul net.
Stabilirea pensiei de intretinere pentru copilul din casatorie este un drept al copilului si nu al sotului care il creste, deci asupra acestui drept parintele nu poate renunta.

Incredintarea copilului depinde de mai multi factori:

- varsta acestuia

- situatia materiala a parintilor

- probitatea morala a parintilor

- mediul in care fiecare parinte ar urma sa creasca copilul

- atitudinea fiecarui parinte fata de copil in perioada anterioara introducerii actiunii de divort

- optiunea copilului (cand acesta are mai mult de 10 ani).

Rolul judecatorului este de a incredinta copiii parintelui care le poate asigura cele mai bune conditii de crestere si educare.

Exista o multime de motive pentru care oamenii divorteaza. Poate relatiile dintre ei s-au racit. Poate iubirea pe care si-o purtau reciproc s-a schimbat. Poate se cearta prea mult si nu pot cadea de acord. Fiecare cuplu are propriile motive de divort. Insa, indiferent de motive, un lucru este sigur: copiii nu pot fi motiv de divort.

Cu toate acestea, multi copii de parinti divortati cred ca ei sunt motivul pentru care parintii lor au divortat. Ei cred ca parintii lor ar fi in continuare impreuna daca ei s-ar fi comportat mai bine sau ar fi primit note mai bune sau daca ar fi ajutat mai mult la treburile gospodaresti. Dar nu este adevarat.

Chiar daca ti-ai auzit parintii certandu-se in legatura cu tine, chiar daca prietenul tau crede ca parintii lui s-au despartit din cauza problemelor ce le-a avut la scoala, aceste lucruri nu pot determina un barbat si o femeie sa puna capat casatoriei lor. S-ar putea sa simti ca tu esti cauza divortului parintilor tai, insa aceasta nu este adevarat. Iar faptul ca parintii tai au decis sa puna capat casatoriei lor nu este din vina ta.Asa cum nici divortul nu este greseala copilului, nici reunirea parintilor nu poate fi indeplinita de catre copil. Si in majoritatea cazurilor, aceasta nici nu se intampla, desi multi copii doresc refacerea casatoriei parintilor si chiar si incearca tot felul de metode care au impresia ca vor functiona.
Contrariul este de asemenea adevarat. Divortul nu va disparea nici daca copilul incearca sa intre in incurcaturi astfel incat parintii sa fie nevoiti sa discute impreuna problemele sale.

VIATA DUPA DIVORT

In cazul unui divort, de obicei unul dintre parinti se muta si traieste altundeva. Unii copii vor petrece o parte din timp cu un parinte si alta parte cu celalalt parinte. Altii vor petrece majoritatea timpului cu un singur parinte, vazandu-si celalalt parinte numai in vizite. Daca acesta este cazul tau, s-ar putea ca la inceput sa para destul de straniu sa iti vizitezi propriul parinte, insa dupa o perioada de timp o sa inceapa sa iti placa sa petreci putin timp departe de viata de zi cu zi. Si o sa iti faca bine sa te gandesti ca tu ai doua locuri in care esti iubit.

In cazul in care traiesti majoritatea timpului cu un singur parinte, celalalt parinte poate locui aproape sau foarte departe. Astfel, numarul vizitelor pe care le faci celuilalt parinte poate depinde si de distanta, mai mare sau mai mica, pana la locuinta acestuia.

Cateodata copiii ai caror parinti au divortat trebuie sa se mute intr-o noua locuinta sau intr-o noua zona, ceea ce poate fi destul de greu. Sunt si cazuri in care majoritatea celorlalte lucruri (in afara de divort, care reprezinta schimbarea cea mai mare) - scoala, prietenii, vecinii - vor ramane neschimbate.

Probleme pot aparea atunci cand copilul isi viziteaza un parinte si apoi merge acasa la celalalt parinte. De exemplu, un parinte ar putea pune o gramada de intrebari despre ceea ce face celalalt parinte. Uneori unul dintre parinti doreste in persoana copilului un mesager intre el si celalalt parinte. Copiii nu se simt bine cand se intampla astfel de lucruri. Ei ar dori ca parintii lor sa discute in mod direct, nu prin intermediul lui. Ce se va intampla in viitor? Pentru copilul unei familii divortate, viitorul poate insemna parinti vitregi.

DIVORTURI CELEBRE 2007-2008

In Romania, anul 2007 a fost plin de divorturi celebre. Politicieni, vedete, sau oameni ai legii au hotarat sa isi desparta destinele dupa ani lungi de casatorie sau dupa doar cateva luni.

In acest an, fiica presedintelui Romaniei, Ioana Basescu, a decis sa divorteze de Bodo, solistul Proconsul. O despartire socanta a fost cea a sotilor Roman, Mioara si Petre, dupa decenii de casnicie. Cuplul Ion Ion Tiriac si creatoarea de moda Maria Marinescu au stabilit recordul pentru cel mai scurt mariaj - trei luni.

Nici casnicia celor care reprezinta legea nu merge tocmai pe roate. Procurorul general Laura Codruta Kovesi s-a separat in aceasta vara de sotul ei, la Judecatoria Sibiu. Alti doi sefi din cadrul directiei de Crima Organizata a Politiei au divortat, dupa care s-au casatorit cu femei mai tinere.

Divortul Mihaelei Radulescu de Elan Schwartzenberg a avut loc in toamna anului 2008. Cei doi au impreuna un copil, Ayan. A curs multa cerneala in presa de scandal din Romania in urma acestui divort. Dar lucrurile au luat o amploare si mai mare cand s-a aflat ca Mihaela formeaza un cuplu cu Dani Otil, matinalul de la Antena 1. Si Romanita Iovan a divortat anul acesta de pilotul Adrian Iovan. Cei doi au un baietel impreuna, dar se pare ca nu a reusit sa ii motiveze sa isi salveze casnicia. Ion Dichiseanu a ramas fara tanara lui sotie, Simona Dichiseanu. Desi nu era inca divortata, ea a marturisit ca are parte de iubirea altui barbat si a precizat ca actualul sot 'Dichi' stia de relatie.
Raluca Sandu i-a spus de curand adio in instanta partenerului de viata, Tod Meddina. Fiica bossului FRF Mircea Sandu a decis, in aceasta toamna, sa rupa o relatie care era evident ca nu mai functioneaza de ceva vreme.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate