Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Alimentatie


Index » sanatate » Alimentatie
ETICHETAREA PRODUSELOR ALIMENTARE


ETICHETAREA PRODUSELOR ALIMENTARE
ETICHETAREA PRODUSELOR ALIMENTARE

Principalele elemente nutritive ale produselor alimentare

Odata cu evolutia tehnologica in industria alimentara si etichetele trebuie sa fie cat mai complete pentru ca consumatorul se informeaza si are pretentia cand cumpara un produs sa fie informat despre produsul respectiv.

Substantele utile componente dintru-un aliment:

substante cu rol plastic: proteinele au rol in regenerarea celulelor;
substante cu rol senzorial: cele care ne atragatentia din punct de vedere vizual, olfactiv, gustativ si tactil (consistenta mai mare sau mai redusa la produsele cremoase, elastice, crocante - necesita o masticatie mai indelungata);

substante cu rol energetic: glucide, lipide;

substante cu rol catalitic: vitamine, enzime, elemente minerale; au rol in metabolismul proteineler, glucidelor, lipidelor.

In functie de sex, varsta, activitatea fizica sau intelectuala desfasurata, particularitatile biologice avem nevoie de aportul anumitor componente nutritive.

Ca urmare, alimentele trebuie sa aiba o valoare nutritiva si o valoare igienica, adica din alimente trebuie sa lipseasca componentele nocive (microorganisme patogene), componentele toxice (pesticide, micotoxine, antibiotice, aditivi) sau daca sunt prezente sa fie in limita admisa de legea in vigoare, exceptie micotoxinele, antibioticele, pesticidele care nu trebuie sa fie prezente.

Scopul etichetei este de a da consumatorului informatiile necesare, suficiente, verificabile, astfel incat el sa aiba posibilitatea sa-si aleaga produsele in functie de exigentele lui; de posibilitatile inanciare, dar si de a cunoaste riscurile la care se expune consumand produsul respectiv (cantitati mai mari de E-uri prezente in alimente).

Eticheta se aplica pe ambalaj astfel incat sa nu poata fi sustrasa (dezlipita); in cazul produselor din import, eticheta originala trebuie tradusa in limba romana.

Definitie: Eticheta reprezinta, conform art. 2, lit. a din H.G. nr. 106/2002, orice material scris, imprimat, litografiat sau ilustrat, care contine informatiile despre produs si care insoteste produsul la vanzare.

Rolul etichetei este de a informa consumatorii in mod:

complet (o informatie incompleta nu ne spune tot ceea ce trebuie sa stim despre un anumit produs, ducand la probleme de consum si utilizare, cauzand prejudicii materiale sau sanatate)

precis (o informatie imprecisa inseamna o informare neclara, nedeslusita, fara nuantele necesare, in functie de particularitatile fiecarui produs, ducand la o utilizare necorespunzatoare a produsului)

corect (o informatie incorecta ne induce in eroare si este mai rea ca o neinformare. O informare incorecta actioneaza perfid ducand la o folosire incorecta a produsului, la schimbarea destinatiei corecte a produsului si implicit la rezultate nedorite)asupra caracteristicilor esentiale ale produselor, astfel incat acestia sa fie in masura a le utiliza, in deplina siguranta si fara a le fi afectate interesele economice.

Pe langa eticheta clasica care ne da informatii sumare despre produs vine eticheta nutritionala care este folosita la produsele destinate copiilor, in prezent. Eticheta nutritionala are tendinta sa ocupe spatiul de pe ambalaj; se refera la valoarea energetica a produselor exprimata in kcal/kj, la cantitatea de proteine, glucide, lipide exprimate in % la 100 g produs; valoarea biologica a produselor care se refera la cantitatea fiecarei vitamine sau element mineral raportata la 100 g produs; acizi grasi saturati si prezenta fibrelor alimentare.

O eticheta cuprinde bande colorate de diferite dimensiuni in functie de component:

- proteinele - portocaliu - rosu;

- grasimea - galben;

- glucidele - verde;

- valoarea energetica - fondul alb.

Tot eticheta nutritionala ne va informa in functie de varsta, sex, activitatea fizica sau intelectuala pe zi de cate glucide, lipide, proteine, minerale avem nevoie.

Pe eticheta se gaseste si codul de bare; sub cod sunt 13 cifre:

primele 2 cifre reprezinta tara de provenienta (exemplu: Romania 59);

urmatoarele 5 cifre reprezinta furnizorul;

urmatoarele 5 cifre reprezinta producatorul;

ultima cifra reprezinta cifra de control.

!!!Eticheta nu trebuie sa aiba stersaturi, inlocuiri de cuvinte sau adaosuri.

Este obligatoriu sa fie informat consumatorul cand contine organisme modificate genetic (OMG), trebuie sa se mentioneze pe eticheta cand proportia este minim 0,9 %.

In cazul in care gustul unui produs este obtinut prin adaos de arome, denumirea produsului va fi completata cu mentiunea aromei ( produs X cu aroma Y). Inscrierea continutului net se face in unitati de volum cand este vorba de lichide sau unitati de masa cand este vorba de solide toleranta.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate