Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
Sistemul dreptului african cutumiar


Sistemul dreptului african cutumiar


Sistemul dreptului african cutumiar

Autorii care au cercetat dreptul african, au relevat natura sa cutumiara. Nu se poate vorbi insa despre un singur sistem de drept, deoarece fiecare comunitate etnica avea propria sa cutuma, putandu-se intalni tot atatea sisteme de drept cate comunitati de acest fel existau.

Dreptul cutumiar gasit de puterile coloniale care au colonizat Africa a fost calificat ca un drept taranesc, regulile de drept fiind marcate puternic de caracterul agrar al civilizatiei africane. Seful de trib era administrator al puterii colective si solutiona conflictele dintre membrii grupului. Societatea tribala existenta, aflata adesea inca in faza anterioara sclavagismului, presupunea un mod de viata comun, caracterul colectivist, comunitar al dreptului, inexistenta totala a conceptului de autonomie de vointa.

Dreptul cutumiar este profund religios, dominat de religia tribala, cu riturile ei agrare, in care pamantul este proprietatea divinitatii, care l-a incredintat stramosilor, iar acestia la randul lor generatiei de astazi care nu dispune astfel de un drept de proprietate, ci de o simpla detentiune.

O alta caracteristica a dreptului african o reprezinta oralitatea, nu numai in cazul cutumelor ci si in cazul edictelor sefului comunitatii, ori cele ale unor societati secrete, ale claselor de varsta, ale asociatiilor comerciale sau ale cooperatiilor mestesugaresti care, uneori, legiferau in temeiul unui fel de delegatie pe care o primeau de la rege sau de la sef.La acest drept cutumiar de o mare diversitate, dar incomplet, s-au adaugat - formand relatii de dominatie, dar si de coexistenta - un drept al puterii coloniale locale format din legislatia edictata de guvernatori, dreptul metropolei, care a devenit aplicabil in colonii. Astfel, teritoriile africane au devenit supuse sistemului de common-law ori dreptului francez, italian, spaniol, portughez, belgian sau german.

In urma dezintegrarii marilor imperii coloniale, procesul de decolonizare a fost insotit de cel de creare a unui drept national inspirat de dreptul cutumiar, adoptand unele drepturi cutumiare, in incontestabila legatura cu dreptul european indeosebi cu cel britanic sau francez si destinat sa reflecte transformarile politico-sociale petrecute pe continentul african.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate