Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor propriiAdministratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
Reabilitarea


Reabilitarea
Reabilitarea

Inlaturarea interdictiilor, incapacitatilor si decaderilor ce rezulta din condamnare are loc prin reabilitare. Reabilitarea constituie cauza de incetare a consecintelor juridice ce decurg dintr-o condamnare, stabilita de lege, pentru fapte petrecute, privind o persoana, care beneficiaza de ea pentru viitor.

Vorbim de reabilitare de drept si reabilitare judecatoreasca. In primul caz reabilitarea functioneaza prin efectul legii, pentru condamnari la amenda penala sau la inchisoare sub un an, daca condamnatul nu a savarsit alta infractiune vreme de 3 ani. Reabilitarea se poate obtine pe cale judecatoreasca, dupa trecerea anumitor termene, prevazute de art. 135 din Codul penal si daca se indeplinesc conditiile in personam stabilite de art. 137 din Codul penal.

Reabilitarea se face in aceasta situatie la cerere, la trecerea urmatoarelor termene:

4 ani plus jumatate din pedeapsa pronuntata pentru condamnarile intre 1 si 5 ani;

5 ani plus jumatate din pedeapsa pronuntata pentru condamnarile intre 5 si 10 ani;

7 ani plus jumatate din pedeapsa pronuntata pentru condamnarile peste 10 ani (acelasi interval este si in cazul cand detentia pe viata este inlocuita cu inchisoarea).
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate