Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
PRINCIPIUL SIGURANTEI JURIDICE


PRINCIPIUL SIGURANTEI JURIDICE


PRINCIPIUL SIGURANTEI JURIDICE

1. Protejarea increderii legitime - Siguranta juridica - Protectie refuzata autorului unei incalcari evidente a reglementarii in vigoare - Intaietatea principiului de legalitate fata de cel de siguranta juridica, justificata de necesitatea de a pastra egalitatea de tratament - Suprimarea ajutoarelor financiare aparute pentru construirea noilor nave de pescuit ca urmare a neregulilor comise de beneficiari

Principiul protectiei increderii legitime nu poate fi invocat de catre o intreprindere care s-a dovedit vinovata de o incalcare evidenta a reglementarii in vigoare. Prin urmare, daca se impune sa veghem la respectarea imperativelor sigurantei juridice ce apara interese private, in egala masura conteaza faptul de a le pune in balanta cu imperativele principiului legalitatii ce protejeaza interesele publice si sa faca astfel incat sa prevaleze acestea din urma atunci cand mentinerea neregulilor este de natura sa incalce principiul egalitatii de tratament.Intreprinderile beneficiare ale ajutoarelor financiare comunitare acordate in contextul reglementarii nr. 4128/86, referitoare la actiuni comunitare pentru imbunatatirea si adaptarea structurilor sectorului de pescuit si acvacultura, pentru construirea de noi nave de pescuit, nu ar trebui sa se prevaleze - pentru a contesta validitatea deciziilor Comisiei prin care se ordona suprimarea acestor ajutoare si restituirea sumelor deja varsate - de o atingere adusa unei pretinse increderi legitime, din moment ce ele au comis, in perfecta cunostinta de cauza, violari evidente ale reglementarii in cauza, ce constau in special in a prezenta, in mai multe etape, atat in formularele de cerere a ajutoarelor, cat si in certificatele stabilite in vederea varsarii lor, declaratii ce nu corespund realitatii.

Ele nu ar mai trebui sa se prevaleze de incalcarea principiului de siguranta juridica rezultata din durata excesiv de lunga a procedurii de control intrucat, daca scurgerea unui termen important in decursul caruia Comisia nu intreprinde nici un demers fata de o intreprindere si daca adoptarea unei masuri ce afecteaza situatia acesteia la incheierea unui asemenea termen sunt de natura, eventual, sa violeze principiul sigurantei juridice, consecintele ce ar rezulta de aici vor depinde de context. In cazul intreprinderilor care au adoptat deliberat o atitudine care se abate de la reglementarea in vigoare, scurgerea unui termen de 16 luni, chiar 23, pe parcursul caruia nici o actiune din afara sferei sale interne nu este intreprinsa de Comisie, nu ar trebui calificat ca un termen irational.

In plus, mentinerea ajutoarelor acordate intreprinderilor interesate, chiar deja varsate, desi acordarea si plata acestor ajutoare prezinta nereguli evidente, ar fi de natura sa aduca atingere egalitatii de tratament pentru toate cererile ce sunt inaintate Comisiei in cadrul programelor de subventionare comunitara pentru constructia noilor nave de pescuit.

(Hotarare din 24 aprilie 1996, Industrias Pesqueras Campos s.a./Comisie)

2. Siguranta juridica - Reglementare comunitara - Exigente de claritate si previzibilitate

Principiul sigurantei juridice reclama ca legislatia comunitara sa fie sigura si aplicarea sa previzibila pentru justitiabili si, ca orice act comunitar ce produce efecte juridice, sa fie clar, precis si adus la cunostinta celui interesat, in asa fel incat acesta sa poata cunoaste cu certitudine momentul din care respectivul act a luat fiinta si incepe sa produca efecte juridice. Acest imperativ se impune cu o rigoare aparte atunci cand este vorba despre un act susceptibil sa aiba consecinte financiare, pentru a permite celor interesati sa cunoasca cu exactitate intinderea obligatiilor pe care le au.

(Hotarare din 22 ianuarie 1997, Opel Austria/Consiliu)

3. Siguranta juridica - Reglementare comunitara - Exigente de claritate si previzibilitate - Coexistenta a doua reguli de drept contradictorii

O reglementare ce creeaza o situatie in care coexista doua reguli de drept contradictorii referitoare la drepturile impuse importului anumitor produse in cadrul Comunitatii, nu ar trebui sa fie calificata ca o legislatie comunitara sigura, a carei aplicare este previzibila pentru justitiabili si, astfel, incalca principiul sigurantei juridice.

(Hotarare din 22 ianuarie 1997, Opel Austria/Consiliu)

4. Siguranta juridica - Reglementare comunitara - Exigente de claritate si previzibilitate - Acte ale institutiilor - Publicatie - Data

Daca exista o prezumtie ca data publicarii unui act comunitar este intr-adevar cea care figureaza in fiecare numar din Jurnalul Oficial, in caz contrar trebuie sa se tina cont de data publicarii.

Consiliul, antedatand numarul Jurnalului Oficial in care a fost publicat actul comunitar, incalca principiul de siguranta juridica intrucat, actionand astfel, nu ii permite celui interesat sa cunoasca cu certitudine momentul din care respectivul act a luat nastere si incepe sa produca efecte juridice.

(Hotarare din 22 ianuarie 1997, Opel Austria/Consiliu)

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate