Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor propriiAdministratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
Operatiuni prealabile partajului


Operatiuni prealabile partajului
Operatiuni prealabile partajului

Operatiunea propriu-zisa de partaj presupune ca inainte de a fi efectuata sa se stabileasca bunurile ce compun masa indiviza. Ca si partajul acest moment este marcat de regula egalitatii mostenitorilor. Aceasta egalitate presupune sa se ia in calcul nu numai bunurile lasate de defunct la momentul decesului ci si o serie de alte bunuri dupa cum urmeaza a se arata. Dintre aceste bunuri o categorie speciala o constituie cea care a format obiectul unor liberalitati consimtite de defunct. In cazul unor anumite categorii de mostenitori si daca nu au fost facute cu scutire de raport, aceste donatii trebuie readuse la masa de impartit, tot pentru a nu se rupe egalitatea intre mostenitori, dar de data aceasta numai intre succesorii ab intestat. Readucerea donatiilor la masa partajabila este realizabila prin intermediul institutiei raportului donatiilor.

Tot prealabil operatiunii propriu-zise de partaj se impune a stabili si creantele, datoriile si sarcinile mostenirii. Desi potrivit art. 774, art. 777 si art. 1060 C. civ. creantele mostenirii se divid de drept intre mostenitori de la data deschiderii succesiunii aceasta dispozitie se aplica numai in raporturile dintre mostenitori si debitori. In raporturile dintre mostenitori, sau dintre acestia si avanzii lor cauza, se aplica dispozitiile art. 786 C. civ. Creanta face parte din masa indiviza. Ea este supusa partajului ca orice element activ al patrimoniului si urmeaza a fi atribuita singura, sau impreuna cu alte bunuri, unuia dintre coindivizari. Acesta este motivul pentru care stabilirea lor se face prealabil operatiunii de partaj.
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate