Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
Ineficacitatea legatelor


Ineficacitatea legatelor


Ineficacitatea legatelor

Prin ineficacitatea legatelor vom intelege acele ipoteze in care ele nu-si produc efectele pe care, in principiu, ar trebui sa le produca.

In privinta cauzelor care duc la ineficacitatea legatelor se amintesc in doctrina nulitatea, revocarea si caducitatea, dar uneori s-a mai adaugat si reductiunea legatelor , cu toate ca efectul reductiunii liberalitatilor excesive este tot caducitatea acelor legate. Toate cauzele de ineficacitate au aceleasi efect si anume desfiintarea retroactiva a legatelor, insa pe cand cauzele de nulitate (relativa sau absoluta) existau anterior sau concomitent cu momentul intocmirii testamentului, cauzele de revocare sau cele de caducitate sunt intotdeauna posterioare acestui moment. De asemenea, s-a precizat in doctrina, revocarea nu trebuie confundata cu caducitatea caci revocarea se datoreaza, in cazul celei judecatoresti, unei culpe a legatarului sau, in cazul celei voluntare, vointei unilaterale a testatorului, iar caducitatea este determinata intotdeauna de cauze straine atat de culpa legatarului cat si de vointa unilaterala a testatorului . Ea consta, asa cum vom vedea in cele ce urmeaza, intr-o imposibilitate obiectiva de executare a legatului.A se vedea: C. Statescu, op. cit., p. 177; D. Chirica, op. cit., p. 123; D. Macovei, op. cit., p. 148; L. Stanciulescu, op. cit., p. 140.

A se vedea Fr. Deak, op. cit., p. 254.

A se vedea C. Statescu, op. cit., p. 181.

- Nulitatea legatelor

- Revocarea legatelor

- Caducitatea legatelorPolitica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate