Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
NOTIUNEA DE IMPARTEALA A MOSTENIRII


NOTIUNEA DE IMPARTEALA A MOSTENIRII


NOTIUNEA DE IMPARTEALA A MOSTENIRII

CONSIDERATII GENERALE. NOTIUNE

Orice indiviziune, indiferent de cauza ei, va lua sfarsit prin imparteala. Conform art. 728 C.civ. nimeni nu poate fi obligat sa ramana in indiviziune, iar un coerede va putea cere oricand imparteala succesiunii. Textul legii se aplica atat succesiunii legale, cat si celei testamentare.

Art. 728 C.civ. prevede expres ca nimeni nu poate fi silit sa ramana in indiviziune, ceea ce inseamna ca dreptul nostru exclude indiviziunea silita , admitand, totusi in conditiile legii indiviziunea voluntara .

Prin actiunea de imparteala dreptul indiviz al fiecarui comostenitor asupra masei de impartit este inlocuit cu un drept diviz si exclusiv asupra bunurilor concrete cuprinse in lotul fiecaruia dintre copartasi.

Partajul este operatiunea juridica prin care inceteaza starea de indiviziune, in sensul ca in locul cotei - parti ideale ce avea asupra masei indivize, fiecare coindivizar devine proprietarul exclusiv asupra unuia sau mai multe bunuri determinate in materialitatea lor.Partajul nu este singura modalitate de incetare a indiviziunii, dar este cel mai frecvent intalnit in practica. Imparteala poate avea loc prin buna invoiala, iar in caz contrar, va putea fi realizata de catre justitie.

30. " Dreptul la mostenire " - Stanciu Carpenaru, op. cit., pag. 129.

Nu trebuie confundata actiunea de iesire din indiviziune cu actiunea in petitie de euditate. In actiunea de partaj mostenitorul reclamant pretinde partea sa din mostenire, paratul necontestand nici calitatea de mostenitor al reclamantului si nici intinderea vocatiei sale succesorale. In practica judecatoreasca contestatiile cu privire la calitatea de mostenitor sunt examinate inainte de a se intra in folosul cererii de partaj. Ori de cate ori, intr-o actiune de partaj, se contesta calitatea de mostenitor, va trebui introdusa o actiune in petitie de ereditate.

Imparteala este reglementata de art 728 - 799 C.civ. si de dispozitiile Legii nr. 603 / 1943 pentru simplificarea impartelii judiciare.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate