Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor propriiAdministratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
Formulati si comentati definitia statului


Formulati si comentati definitia statului
Formulati si comentati definitia statului

Se pot considera urmatoarele caracteristici definitorii ale statului : existenta puterii publice sau politice, organizata in aparatul de stat; organizarea administrativ-teritoriala; populatia, constituita intr-o forma de comunitate umana; strangerea de la populatie a impozitelor si a altor biruri; elaborarea si aplicarea dreptului; suveranitatea de stat.

O caracteristica esentiala a statului consta in existenta puterii publice, care nu coincide nemijlocit cu populatia

Puterea statului, autoritatea de stat este singura care detine monopolul constrangerii fizice si dispune de mijloacele necesare in vederea exercitarii unei asemenea coercitiuni. La dispozitia statului se afla unitatile armate, politia, jandarmeria, inchisorile etc, care detin monopolul constrangerii de stat, a fortei organizate de reprimare a adversarului de clasa. Puterea de stat si aparatul de stat constituie fenomene indisolubil legate, care, impreuna, ne ofera conceptual statului.
Intre stat si cei care locuiesc pe teritoriul statului se creaza o legatura specifica, care defineste calitatea speciala de apartenenta la statul respectiv, calitatea de supusenie sau de cetatenie. In acelasi timp, apare si o unitate teritoriala a statului, iar mecanismul de exercitare a puterii de stat se organizeaza si divizeaza in functie de teritoriu, de unitatea si impartirea lui. Astfel se creaza organele centrale si organele teritoriale ale autoritatii de stat.

In doctrina politico-juridica este cunoscuta conceptia ca statul ar fi o unitate a trei elemente: populatia, teritoriul si puterea politica sau suveranitatea.

Statul, ca organizatie politica principala, nu-si poate realiza functia sa sociala decat prin intermediul dreptului, instrument al vointei oficiale de stat, exprimata in legi si in alte acte normative, ceea ce ii confera caracter general obligatoriu. Dreptul, la randul sau, isi are eficacitate numai in existenta statului, singurul in stare sa confere normelor juridice caracter de obligativitate, garantand prin forta sa coercitiva aplicarea si respectarea acestor norme.

Statul este organizatia principala a societatii. Intre stat si aceste organizatii, ca si intre el si cetateni,se stabilesc anumite relatii caracterizate prin faptul ca in cadrul lor statul apare ca organizatie a puterii politice. Orice stat se afla in anumite relatii cu celelalte state. Aceste raporturi ale statului, pe plan intern si extern, se exprima in suveranitatea puterii de stat(caracteristica esentiala a statului, exprimand faptul ca puterea de stat isi extinde autoritatea sa superioara si neatarnata asupra unui anumit teritoriu si populatii si nu admite ca o alta autoritate sa exercite atributii specifice puterii statale asupra aceluiasi teritoriu si populatii aflate pe el.

Suprematia este o caracteristica a puterii de stat, care se refera la la latura interna, exprimand faptul ca puterea de stat este superioara oricarei alte puteri in interiorul statului.

Puterea de stat este deplina si nelimitata si poate lua orice hotarare pe care o considera necesara.

Suveranitatea puterii de stat se manifesta in suveranitatea asupra teritoriului sau care este inalienabil, indivizibil si imprescriptibil, cu alte cuvinte, ea se exprima in integritatea teritoriului si inviolabilitatea frontierelor statului.

Independenta este al doilea aspect al suveranitatii, care se manifesta in relatiile statului cu alte state . In realizarea independentei depline si reale este important sa se asigure independenta atat politica, cat si economica, altfel si independenta politica este periclitata sa ramana formala. Este deci, necesara consolidarea independentei politice prin independenta economica. Aceasta reprezinta dreptul exclusiv al statului de a dispune de bogatiile si resursele tarii.

Suveranitatea este acea calitate a puterii de stat de a fi suprema si independenta, in virtutea careia statul are dreptul de a rezolva liber si dupa propria sa apreciere problemele sale interne si externe, si de a-si indeplini functiile sale, fara a incalca drepturile corespunzatoare ale altor state sau principiile si normele dreptului international.Suveranitatea de stat este strans legata de suveranitatea nationala care apare o data cu natiunea si reprezinta dreptul natiunii de a-si hotara singura soarta, de a-si alege oranduirea sociala si de stat pe care o doreste. Suveranitaea nationala se exprima in dreptul natiunilor la autodeterminare, concept care a devenit un principiu al dreptului international. Acest principiu serveste fortelor sociale progresiste in lupta pentru lichidarea definitiva a vechilor stari de lucruri in relatiile internationale si instaurarea unei noi oranduiri economice si politice mondiale.

O data cu formarea natiunilor, suveranitatea de stat devine si suveranitate nationala. Principiul suveranitatii nationale, inteles ca drept al natiunilor la autodeterminare, este strans legat de principiul suveranitatii de stat. Aceasta deoarece suveranitatea natiunii nu se poate realiza decat in cadrul unei anumite organizari statale, fie a statului national unitar, fie, in cazul cand natiunea doreste sa se uneasca cu alte natiuni, in cadrul statului multinational federativ.

In statele uninationale, suveranitatea de stat coincide cu suveranitatea nationala. Puterea de stat este expresia suveranitatii poporului, natiunii. In Romania, suveranitatea de stat coincide cu suveranitatea natiunii.

Analizand caracteristicile esentiale si definitorii ale statului, consideram ca se pot retine urmatoarele particularitati pentru a fi cuprinse intr-o definitie generala a statului: statul constituie o organizatie politica, o orgnizatie a puterii suverane; aceasta organizatie exercita, in cadrul unei comunitati umane de pe un anumit teritoriu, puterea politica; statul este unica organizatie politica care detine monopolul fortei de constrangere si se poate sprijini, in exercitarea functiilor ei, pe aceasta forta coercitiva; statul este o organizatie care detine monopolul elaborarii si aplicarii dreptului, a carei respectare este garantata de stat, de forta sa coercitiva.

Pornind de la trasaturile enuntate mai sus, definitia generala a statului ar putea fi formulata astfel: Statul este o organizatie politica care, detinand monopolul fortei de constrangere, al elaborarii si aplicarii dreptului, exercita asupra unei comunitati umane aflata pe un anumit teritoriu puterea suverana din societatea data.


Politica de confidentialitate


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate