Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor propriiAdministratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
Forma de structura a statului


Forma de structura a statului
Forma de structura a statului.

Forma de structura a statului se refera la faptul daca avem de-a face cu o singura entitate statala sau cu o grupare intr-un stat a mai multor entitati statale, precum si la organizarea teritoriala a puterii de stat, la caracterul relatiilor reciproce dintre partile componente ale statului si ale fiecaruia dintre ele cu statul in intregul sau.

Formele structurii de stat pot fi simple (unitare) si compuse (complexe ).

Statul simplu (unitar) este forma cea mai raspandita a structurii de stat si se caracterizeaza prin existenta unei singure entitati statale pe tot teritoriul tarii, reprezentata de un singur rand de organe legislative, care infaptuiesc suveranitatea de stat. Intalnim statul simplu in : Romania, Bulgaria, Franta, Italia etc.
Statul compus (complex) se caracterizeaza prin existenta pe acelasi teritoriu a mai multor entitati statale, reunite intr-un stat suprapus lor. Exercitarea suveranitatii puterii de stat este impartita intre organele supreme ale puterii care reprezinta statul in ansamblu (adica toate formalitatile statale care il compun) si organele puterii de stat ale fiecarei entitati statale componente.

Se disting diferite feluri ale structurilor de stat, dintre care cele mai cunoscute sunt federatia si confederatia.

Forma federativa (in limba latina, foedus inseamna uniune) presupune, de regula, trecerea celor mai importante atributii asupra organelor intregii federatii (statului federal), existenta a cel putin doua randuri de organe supreme ale puterii, administratiei de stat si justitiei (organele federatiei si organele statelor membre ale federatiei), o dubla legislatie, legislatia intregii federatii si legislatia fiecarei formatiuni statale membra a federatiei, doua cetatenii etc. Atributiile organelor (federale si ale formatiunilor statale) sunt prevazute prin constitutia federala. Printre statele federative contemporane se numara Germania, Iugoslavia, Statele Unite ale Americii, Australia, Canada, Argentina, Mexic etc. Federatiile au aparut ca urmare a unirii fostelor colonii (SUA, Australia, Canada) sau ca o forma tranzitorie de la faramitarea feudala la statul centralizat( de exemplu, Imperiul German intre 1871 si 1918). Federatiile sunt create in tarile multinationale, pe baza dreptului natiunilor la autodeterminare si a uniunii libere a popoarelor egale in drepturi.

Confederatia ca forma de structura este o uniune de state fara o coeziune atat de stransa, fiecare pastrandu-si suveranitatea integrala, uniune creata pentru anumite scopuri comune ale statelor membre: militare, diplomatice, economice. Confederatia nu are organe supreme proprii, distincte. Hotararile confederatiei, luate de reuniunea reprezentantilor statelor membre, urmeaza sa fie sanctionate de statele membre pentru a deveni obligatorii. Forme ale structurii complexe sunt uniunea personala si uniunea reala de date.Uniunea personala este rezultatul unei intelegeri intre doua state, constand in desemnarea unui sef de stat comun. Statele membre ale uniunii personale isi pastreaza suveranitatea. Uniunea reala este o uniune mai stransa intre doua state, legate nu numai prin persoana aceluiasi sef de stat, ci si prin existenta unor institutii comune.

In afara de impartirea statelor in simple si compuse, cu toate variantele lor, forma structurii de stat are si o alta latura, si anume impartirea administrativ-teritoriala a statului, problema raportului organelor locale ale puterii cu organele centrale. Organizarea administrativ- teritoriala a statelor nu este o simpla impartire geografica-teritoriala. Ea se realizeaza in scopul de a favoriza cat mai bine exercitarea puterii de stat. De aceea, ea are un caracter profund politic si se realizeaza in functie de natura sociala a statului.


Politica de confidentialitate


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate