Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor propriiAdministratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
Diferite moduri de stabilire a paternitatii


Diferite moduri de stabilire a paternitatii
Diferite moduri de stabilire a paternitatii

In ceea ce priveste paternitatea copilului trebuie sa facem distinctia dintre copilul din casatorie si copilul din afara casatoriei, aspect ce nu are relevanta la stabilirea maternitatii. Codul Familiei reglementeaza paternitatea copilului din casatorie prin art. 53-55, iar paternitatea copilului din afara casatoriei prin art. 56-60.

Paternitatea copilului din casatorie se stabileste printr-una din cele doua prezumtii legale de paternitate:

a)      Prezumtia de paternitate a copilului nascut in timpul casatoriei ( art. 53 alin 1);

b)      Prezumtia legala a copilului conceput in timpul casatoriei ( art. 53 alin. 2 ).

Potrivit art. 53 "Copilul nascut in timpul casatoriei are ca tata pe sotul mamei".

Copilul nascut dupa desfacerea, declararea nulitatii sau anularea casatoriei are ca tata pe fostul sot al mamei daca a fost conceput in timpul casatoriei si nasterea sa a avut loc inainte ca mama sa sa fi intrat intr-o noua casatorie."

Cum ambele prezumtii sunt conditionate de existenta casatoriei si de calitatea mamei de sotie, fie la nastere fie la data conceptiei copilului, in practica ele sunt frecvent private ca formand o prezumtie unica de paternitate.

In ceea ce priveste stabilirea paternitatii copilului din afara casatoriei, conform art. 56 din Codul Familiei, aceasta poate fi facuta :

a)      prin recunoasterea tatalui;

b)      prin hotarare judecatoreasca.

Aceste moduri de stabilire a paternitatii sunt proprii copilului din afara casatoriei, neputandu-se aplica si paternitatii din casatorie.

In stabilirea paternitatii din casatorie si cea din afara casatoriei exista deosebirile:

a) Dupa cum am precizat, prezumtia de paternitate se aplica numai in favoarea copiilor din casatorie. Filiatia fata de tatal din afara casatoriei se poate stabili prin recunoastere voluntara de paternitate sau prin hotarare judecatoreasca in urma actiunii introduse de copil (art. 56 Codul Familiei ). Aceste moduri de stabilire a paternitatii din afara casatoriei nu-si pot gasi aplicare in privinta unui copil care se bucura de prezumtia de paternitate;

b) In cazul filiatiei din afara casatoriei, maternitatea si paternitatea sunt independente, pe cand in cazul filiatiei din casatorie stabilirea maternitatii duce, prin intermediul prezumtiei de paternitate, la stabilirea filiatiei fata de tata.

Prin urmare intre copilul din casatorie si cel din afara exista deosebiri in ceea ce priveste modul de stabilire a paternitatii.
loading...

Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate