Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor propriiAdministratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
DOMENIUL DREPTULUI INTERNATIONAL PRIVAT


DOMENIUL DREPTULUI INTERNATIONAL PRIVAT
DOMENIUL DREPTULUI INTERNATIONAL PRIVAT

In domeniul de aplicare a dreptului international privat intra grupele de norme juridice (institutiile juridice) care formeaza ramura dreptului international privat si care constituie implicit principalele materii de studiu ale stiintei dreptului international privat (1).

Sectiunea I.

Institutiile care formeaza domeniul

dreptului international privat
Principalele institutii care intra in domeniul dreptului international privat rezulta din prevederile art. 1 din Legea 105/1992 si sunt:

a) Normele pentru determinarea legii aplicabile unui raport juridic material de drept international privat. Acestea sunt norme conflictuale care solutioneaza conflictele de legi materiale, ele reprezentand principala materie de studiu a stiintei dreptului international privat.

b) Normele de procedura in litigiile de drept international privat (

In sensul celor de mai sus, ne referim la normele privind competenta jurisdictionala in dreptul international privat (art. 148 - 157 din Legea 105/1992) adica normele care reglementeaza "conflictele de jurisdictii" care alaturi de "conflictul de legi" formeaza principalele domenii de studii ale dreptului international privat.

Raportul juridic cu element de extraneitate poate da nastere la urmatoarele probleme de ordin procedural: competenta jurisdictionala in dreptul international privat; procedura aplicabila in litigiu privind un raport cu element de extraneitate; efectele hotararilor judecatoresti date de instantele judecatoresti straine; respectiv efectele sentintelor arbitrare straine. Toate acestea tin de conflictul de jurisdictii.

In afara normelor conflictuale si materiale la care am facut referire si a normelor de procedura invocate, dreptul international privat mai cuprinde o institutie deosebit de importanta si anume "conditia juridica a strainului, persoana fizica si juridica in Romania"

Intereseaza dreptul international privat si normele juridice privind regimul international privat si normele juridice privind regimul persoanelor fizice sau juridice romane in raporturile de drept international privat atunci cand privesc:

- raporturi juridice cu element de extraneitate care ridica probleme specifice dreptului international privat - conflictul de legi, calificarea, aplicarea de conventii internationale.

Putem conchide ca in domeniul de reglementare al dreptului international privat intra totalitatea normelor juridice (conflictuale si materiale) care reglementeaza: "conflictul de legi", "procedura si litigiile de drept international privat - conflictul de jurisdictii", "conditia juridica a strainului in Romania", inclusiv aspectele legate de dobandire, pierderea, retragerea cetateniei, etc., privite prin prisma drepturilor si obligatiilor strainilor, precum si "aspectele de drept international privat privind regimul persoanelor fizice si juridice romane in raporturile cu element de extraneitate".

Sectiunea a II-a

Conflictul de legi

Conflictul de legi presupune situatia in care, unui raport cu element de extraneitate ii sun susceptibile a i se aplica doua sau mai multe legi din sisteme diferite de drept. De regula, acest conflict apare intre legea tarii careia ii apartine instanta sesizata cu solutionare litigiului(lex fori) si legea straina, cu care raportul are legatura prin elementul sau international. 

A. Pluralitatea de legislatii

Prima conditie a existentei a cel putin doua ordini juridice care

reglementeaza aceeasi problema de drept este indeplinita atunci cand aceasta problema are legatura cu doua sau mai multe state suverane, cu autonomie legislativa totala.

Sunt si doua cazuri limita:

-problema de drept are legatura doar cu un singur stat, dar al

carui sistem juridic nu este unificat;

-aceeasi problema de drept are legatura cu mai multe state dar, a

caror legislatie in materie este unificata.

a) Sisteme juridice neunificate
Sunt multe state care, inca nu au reguli juridice pentru toata

populatia de pe teritoriul sau, aparand conflicte interpersonale (etnie, religie) sau conflicte teritoriale(cantoane, provincii).

Conflictele interpersonale sun frecvente in statele nelaice.

Conflictele interteritoriale apar in statele cu o structura

federala(SUA), fiecare stat avand propriile reguli de judecata, nascandu-se conflictele interfederale, veritabile. Se intalnesc si conflicte interregionale, care nu sunt veritabile.

b)Unificarea legislativa internationala intervine atunci cand doua

sau mai mult state suverane convin sa adopte o legislatie uniforma, intr-o anumita materie, al carei continut se gaseste intr-un tratat pe care-l semneaza cu aceasta ocazie. Exemplu: Conventia de la Geneva din 1930 cu privire la cecul si scrisoarea de schimb.

B. Existenta unei norme susceptibile sa solutioneze problema de

drept aparuta este a doua conditie.

Intalnim doua dificultati:

a) Dificultatea care tine de structura normei aplicabile

b)Dificultatea care tine de existenta unei reguli de drept international public.

Sectiunea a III-a

Conflictele de jurisdictii

Conflictele de jurisdictii presupun determinarea tarii ale carei

instante sun competente sa solutioneze litigiul privind un raport juridic cu element de extraneitate.

Acest raport ridica urmatoarele probleme: competenta

jurisdictionala, procedura aplicabila, efectele hotararilor judecatoresti date de instante judecatoresti straine, respectiv efectele sentintelor arbitrale straine.

Normele care solutioneaza conflictele de jurisdictii sunt de drept

material, substantial si apartin instantei sesizate.

Sectiunea a IV-a

Conditia juridica a strainului

Conditia juridica a strainului cuprinde totalitatea normelor

juridice prin care se determina drepturile si obligatiile pe care le poate avea un strain, persoana fizica sau juridica.

Conditia juridica a strainului este determinata de legea statului in

care acesta se gaseste sau cu jurisdictia caruia are legatura. Exemplu: in tara noastra aceasta conditie juridica a strainului este prevazuta in legea romana.
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate