Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor propriiAdministratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
Corelatia dintre dreptul de mostenire al sotului supravietuitor si comunitatea de bunuri a sotilor


Corelatia dintre dreptul de mostenire al sotului supravietuitor si comunitatea de bunuri a sotilor
Corelatia dintre dreptul de mostenire al sotului supravietuitor si comunitatea de bunuri a sotilor

Problema esentiala care se pune la moartea oricarei persoane este stabilirea componentei masei succesorale. Cand este vorba de o persoana casatorita, avand in vedere comunitatea de bunuri a sotilor consacrata prin art. 30 C. fam. se pune problema, in prealabil, a stabilirii cotei care i se cuvine din masa devalmasa a bunurilor comune sotului supravietuitor, potrivit contributiei sale efective la dobandirea bunurilor caci numai cealalta parte care s-ar fi cuvenit sotului decedat, alaturi desigur de bunurile sale proprii vor fi cuprinse si vor forma masa succesorala. Partea care se cuvine sotului in viata din totalitatea bunurilor comune nu se intemeiaza, evident, pe regulile care guverneaza materia dreptului succesoral, ci dispozitiile Codului familiei privitoare la raporturile patrimoniale dintre soti In principiu, dupa desfacerea casatoriei, potrivit art. 36 alin. (1) C. fam., sotii pot sa-si imparta bunurile prin invoiala lor, or, in cazul decesului unuia din soti, intelegerea se poate realiza intre sotul supravietuitor si mostenitorii cu care vine in concurs [art. 77 alin. (2) din Legea nr.

A se vedea: Al. Bacaci, Raporturile juridice patrimoniale in dreptul familiei, Ed. Dacia, Cluj-Napoca, 1986, p. 109-110; Al. Bacaci, Codruta Hageanu, Viorica Dumitrache, Dreptul familiei, ed. a II-a, Ed. All Beck, 2001, p. 79-80; C.S.J., sectia civila, decizia nr. 1992, p. 128-130.
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate