Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor propriiAdministratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
Conditiile cerute de lege sotului supravietuitor pentru a putea mosteni


Conditiile cerute de lege sotului supravietuitor pentru a putea mosteni
Conditiile cerute de lege sotului supravietuitor pentru a putea mosteni

Pe langa conditiile generale cerute oricarui mostenitor pentru a putea mosteni, sotul supravietuitor trebuie sa indeplineasca conditia ca la data deschiderii succesiunii sa aiba calitatea de sot. Daca, asadar, drepturile celorlalti mostenitori legali au la baza legatura de rudenie cu defunctul ale sotului supravietuitor izvorasc din calitatea sa de sot. Legatura de concubinaj nu confera concubinului supravietuitor vreun drept la succesiunea celuilalt concubin predecedat.

Existand calitatea de sot la data deschiderii succesiunii nu are importanta nici durata casatoriei, nici starea materiala a sotului supravietuitor sau sexul acestuia, daca erau sau nu despartiti in fapt, daca au avut sau nu copii si nici chiar faptul ca era intentata actiunea de divort cata vreme, asa cum vom vedea, hotararea de divort nu a ramas irevocabila.
Intrucat casatoriei i se poate pune capat si, implicit, calitatii de sot, prin desfacerea acesteia prin divort, prin declararea nulitatii sau anularea ei urmeaza sa facem unele consideratii in legatura cu aceste ipoteze.

In caz de divort, asa cum am vazut, calitatea de sot se pastreaza pana in momentul ramanerii irevocabile a hotararii prin care s-a pronuntat divortul (art. 39 C. fam.

Daca a intervenit decesul in cursul procesului de divort casatoria inceteaza in acest caz prin moarte iar sotul ramas in viata va fi chemat la succesiune avand calitatea de sot in momentul deschiderii succesiunii.

In situatia in care a intervenit declararea judecatoreasca a mortii unuia din soti daca hotararea declarativa de moarte este anulata, iar sotul celui declarat mort s-a recasatorit, potrivit art. 22 C. fam. prima casatorie se considera desfacuta pe data incheierii celei de a doua. Sotul astfel recasatorit va putea mosteni, evident, numai pe sotul sau din cea de a doua casatorie iar nu si pe cel din prima casatorie care, asa cum am precizat, se considera desfacuta pe data incheierii celei de-a doua casatorii.

In cazul nulitatii absolute sau relative a casatoriei, intrucat aceasta este considerata retroactiv desfiintata, problema mostenirii nu se mai pune chiar daca decesul unuia din soti a intervenit inainte de hotararea judecatoreasca de constatare a nulitatii absolute sau de pronuntare a nulitatii relative. Calitatea de sot este retroactiv desfiintata prin efectul hotararii judecatoresti de anulare a casatoriei. Conform dispozitiilor art. 23 C. fam., care reglementeaza casatoria putativa, sotul de buna-credinta isi pastreaza situatia unui sot dintr-o casatorie valabila pana in momentul in care hotararea prin care s-a constatat sau s-a pronuntat nulitatea ramane irevocabila. Aceasta inseamna ca daca unul din soti decedeaza intre momentul incheierii casatoriei si acela al ramanerii irevocabile a hotararii de anulare sau de declarare a nulitatii casatoriei, iar cel ramas in viata a fost de buna-credinta el isi pastreaza dreptul de a veni la mostenirea defunctului in calitate de sot supravietuitor . Instanta care se pronunta in privinta nulitatii casatoriei are obligatia sa stabileasca buna sau reaua-credinta a sotilor la incheierea casatoriei . Este singura exceptie de la principiul reciprocitatii vocatiei succesorale legale. Daca moartea unuia dintre soti intervine dupa ramanerea irevocabila a hotararii prin care s-a desfiintat casatoria nici cel de buna-credinta si cu atat mai mult cel de rea-credinta nu au vocatie succesorala intrucat au pierdut calitatea de sot. Buna-credinta are, asadar, efecte numai in intervalul de timp de la incheierea casatoriei si pana la ramanerea irevocabila a hotararii de desfiintare a casatoriei.
A se vedea Fr. Deak, op. cit., p. 124.

A se vedea V. Economu, Dreptul de succesiune al sotului supravietuitor, in L.P., nr. 5/1957, p. 530-531.

A se vedea Trib. Suprem, decizia de indrumare nr. 3/1974, in C.D. 1974, p. 11-14.
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate