Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor propriiAdministratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
» Conceptul de norma juridica


Conceptul de norma juridica
Conceptul de norma juridica

Norma juridica este o regula de conduita generala si impersonala, stabilita sau recunoscuta de stat, care exprima vointa de stat si a carei respectare obligatorie este garantata de forta coercitiva a statului. Telul normei juridice in societate este de a stabili anumite modalitati de comportare a oamenilor in directia intaririi si dezvoltarii randuielilor si relatiilor sociale in interesul societatii sau al unui grup social, dupa caracterul democratic sau autocratic al statului. Prin norma juridica se ordoneaza si organizeaza relatiile interumane in conformitate cu aceste interese.

Caracterul general al normei juridice se manifesta prin faptul ca regula de conduita prescrisa este tipica, se aplica la un numar nelimitat de cazuri si este impersonala. Normele juridice prescriu conduita tipica pe care trebuie s-o urmeze oamenii, ele stabilesc drepturile si obligatiile subiectelor raporturilor sociale, in mod generic. In felul acesta, norma juridical devine un factor si un criteriu unic de indrumare a conduitei oamenilor, un etalon cu ajutorul caruia statul apreciaza conduita cetatenilor in diferite situatii concrete ca o conduita licita sau ilicita.
Caracterul general al normei juridice se manifesta si in faptul ca ea nu se adreseaza unor anumite personae fizice sau organizatii nominalizate, ci un cerc nedeterminat de personae, ea fiind deci o norma impersonala. Normele juridice se pot adresa tuturor cetatenilor sau tuturor locuitorilor de pe teritoriul statului, chiar daca nu sunt cetatenii statului respectiv, indiferent de functie, domiciliu, stare civila etc. Aceste norme juridice sunt edictate de organele centrale ale puterii sau administratiei de stat si sunt cuprinse in legi, decrete, hotarari ale guvernului etc. Asemenea norme, care se adreseaza tuturor cetatenilor, cum ar fi obligatia de a respecta constitutia si legile tarii, sunt cuprinse mai ales in constitutii.

O trasatura esentiala a normei juridice priveste obligativitatea ei. Normele juridice contin precepte de conduita pe care statul le prescrie si le impune societatii. Aceste norme nu sunt simple indicatii sau doleante, ci reprezinta in principiu o porunca, un ordin, o dispozitie obligatorie. Indiferent de nuanta, normele juridice sunt un comandament impus de puterea publica, a carui respectare este obligatoriu. Caracterul general obligatoriu, imperativ, al normei juridice este esential, deoarece asigura ordinea de drept in societate, stabilitatea si dezvoltarea relatiilor sociale in conformitate cu interesele societatii.

Prevederile acestor acte normative, care formuleaza atat unele principii generale,cat si unele principii valabile intr-o singura ramura de drept sau care cuprind definitii si caracterizari, nu pot fi excluse din sfera notiunii normei juridice. Aceste principii, definitii si caracterizari au un caracter reglementativ, ele fiind partea inseparabila a normelor juridice, deoarece stau la baza intelegerii si interpretarii lor concrete (social-politice si juridice), integrandu-se in textele normative.
Trasaturile normei juridice de a avea caracter reglementativ,normativ, general prezinta o situatie deosebita in cazul normelor referitoare la buget, norme-sarcini.

Bugetul de stat este cel mai important act financiar al statului. Normele cuprinse in legile bugetare vor avea, in multe privinte, aceleasi trasaturi: de a stabili unele sarcini concrete pentru organele de stat - sarcini care se realizeaza in cursul anului bugetar respectiv - fie printr-un singur act, fie prin acte continue sau repetate. Prin insasi natura lor, legile pentru adoptarea bugetului de stat trebuie sa indeplineasca sarcini si prevederi concrete, exprimate in cifre, privind toate elementele bugetului de stat ( venituri, cheltuieli, provenienta unora), volumul bugetelor organelor locale ale puterii de stat etc. Normele juridice cuprinse in legile bugetare au caracterul unor sarcini prin stabilirea unui cadru précis in limitele caruia se desfasoara activitatea financiara a statului, a organelor sale si, intr-o anumita masura, a cetatenilor.

Dispozitiile referitoare la organizarea si functionarea unui organ concret de stat au caracter normativ, pentru ca ele se aplica nu o singura data, ci continuu (pe un termen nedefinit in principiu, fiind obligatorii, indiferent de persoanele care intre timp s-ar gasi in diferite functii in cadrul ministerului respectiv.
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate