Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor propriiAdministratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
» Conceptul de izvor al dreptului. Contractul normativ ca izvor al dreptului


Conceptul de izvor al dreptului. Contractul normativ ca izvor al dreptului
Conceptul de izvor al dreptului. Contractul normativ ca izvor al dreptului

In dezvoltarea istorica a izvoarelor de drept, contractul normativ ocupa un loc secundar in comparatie cu celelalte izvoare - obiceiuri, acte normative. Contractul este un act individual care stabileste drepturile si obligatiile unor subiecte précis determinate. In cazul in care contractul nu vizeaza un raport juridic concret, ci stabileste, in urma acordului intre doua sau mai multe parti o regula dupa care se vor conduce aceste parti, el poate capata valoare de izvor de drept.

In dreptul intern, contractul normativ s-a mai folosit si ca un instrument juridic de drept constitutional, cu prilejul formarii statelor confederative si federative. Contractele, diferitele conventii incheiate cu aceasta ocazie, stabileau drepturile si competenta formatiunilor statale, a statului federal si, respectiv,a statelor membre ale federatiei sau confederatiei.

Contractul normativ, ca izvor de drept, isi gaseste o larga aplicabilitate in dreptul international. Subiectele principale ale dreptului international, statele, isi reglementeaza relatiile reciproce prin diferite acte, purtand denumirea de acord, carta, pact, tratat, conventie etc. Contractul normativ este in principiu un act juridic individual, opera vointei a doua sau mai multe persoane, care convin cu privire la nasterea, modificarea sau stingerea unor raporturi juridice concrete, din care rezulta drepturi si obligatii ale partilor.
Exista totusi o anume categorie de contracte, care nu privesc nemijlocit drepturile si obligatiile unor subiecte de drept determinate, ele nereglementand raporturi juridice concrete, ci au in vedere reglementarile cu caracter generic. Acestea sunt contractele normative si in aceasta calitate sunt considerate ca izvor de drept, cu deosebire in dreptul constitutional, dreptul international public sau dreptul muncii si protectiei sociale.
In materia dreptului constitutional, contractele normative pot fi concretizate pe scheletul tratatelor incheiate intre statele ce urmeaza sa compuna o federatie, constituind izvor de drept in organizarea si functionarea structurii federative a statelor.
In dreptul constitutional, contractele normative pot aparea sub forma tratatelor internationale, care reprezinta expresia consimtamantului statelor semnatare si in aceasta
masura este considerat izvor de drept.
In dreptul muncii si securitatii sociale, contractul normativ apare sub forma contractelor colective de munca in care se prevad conditiile generale ale organizarii procesului muncii, iar pe baza lor se incheie contractele individuale de munca.
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate