Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
Clasificarea normelor penale


Clasificarea normelor penale


Clasificarea normelor penale

Norme penale generale si norme penale speciale. Normele penale generale cuprind dispozitii cu caracter, de regula general despre conditiile in care se nasc, se modifica si se sting raporturile juridice penale. Normele penale speciale arata conditiile in care o anumita fapta-tip constituie infractiune si pedeapsa care se poate aplica in cazul savarsirii unei fapte ce cade sub incidenta faptei-tip.

Normele penale prohibitive si onerative. Cele prohibitive (interdictiile) se refera la abtinerea de a savarsi o fapta-tip; lor le corespund infractiunile comisive (de comitere). Cele onerative (de obligatie) impun sa se faca, sa se actioneze intr-un anumit fel; lor le corespund infractiunile omisive (de omitere).Normele penale complete si divizate. Cele complete cuprind elementele structurale trinitare - ipoteza, dispozitia, sanctiunea; cele divizate sunt, la randul lor, de incriminare cadru si de trimitere. Normele penale de incriminare cadru (norme in alb) au o dispozitie de incriminare cadru si o sanctiune specifica, prevederea faptelor interzise gasindu-se in alte acte normative. Normele penale de trimitere fac trimitere, pentru dispozitie sau sanctiune, la o norma suplinitoare, din acelasi act normativ sau din altul.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate