Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor propriiAdministratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
Cercetarea la fata locului


Cercetarea la fata locului
Cercetarea la fata locului

in cazul in care instanta de judecata va socoti de trebuinta, va putea incuviinta ca unul din judecatori sau chiar completul, sa mearga la fata locului spre a se lumina asupra unor chestiuni care se vor determina prin incheierea care va hotari cercetarea la fata locului256.

Cercetarea la fata locului sau descindere locala reprezinta mijlocul prin care instanta ia cunostinta in mod direct de starea unor lucruri, situatia unui imobil sau despre alte imprejurari de fapt ce pot avea importanta pentru solutionarea litigiului257.

Desi cercetarea la fata locului este reglementata de dispozitiile art. 215-217 C. proc. civ. care fac parte din sectiunea referitoare la administrarea dovezilor, unii autori ii contesta caracterul de mijloc de

dovada considerand ca este doar un act procesual prin care instanta cerceteaza doar unele probe materiale258.

in ceea ce ne priveste, consideram si noi ca cercetarea locala face parte din categoria mijloacelor de dovada, fiind reglementata ca atare in mod incontestabil in Codul de procedura civila259, in sprijinul acestei opinii sunt si dispozitiile art. 216 alin. l C. proc. civ. in sensul ca, cercetarea la fata locului se va face cu citarea partilor, putandu-se asculta martorii si expertii pricinii. Din dispozitiile legale mentionate reiese ca administrarea acestei probe se face cu respectarea principiului contradictorialitatii si al dreptului la aparare. Cercetarea locala efectuata fara citarea partilor este lovita de nulitate, deoarece ele sunt interesate a fi prezente pentru a pune intrebari martorilor sau expertilor260.

La termenul fixat de instanta, aceasta se deplaseaza la fata locului unde intreaga activitate de cercetare se desfasoara cu respectarea regulilor de drept comun privind judecata. Constatarile facute la fata locului vor fi consemnate intr-un proces-verbal (art. 216 alin. 2 C. proc. civ.). Procesul-verbal care cuprinde aceste constatari va fi semnat de presedintele completului si de grefier, in cazul in care s-au ascultat martori, se va face mentiune in procesul-verbal despre acest aspect, insa declaratiile acestora vor fi consemnate separat. Declaratiile martorilor in urma ascultarii in cadrul cercetarii locale vor fi semnate de presedinte si grefier si se vor depune impreuna cu procesul-verbal la dosarul cauzei.

Daca procurorul este parte in proces, el va participa la cercetarea locala (art. 217 C. proc. civ.).
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate