Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor propriiAdministratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
Cauze care inlatura raspunderea penala


Cauze care inlatura raspunderea penala
Cauze care inlatura raspunderea penala

Raspunderea penala este consecinta obligatorie unei infractiuni. Exista insa cauze care nu inlatura caracterul penal al faptei, ci tocmai consecinta ei - raspunderea penala. Ele sunt:

Lipsa sau retragerea plangerii prealabile

Pentru unele infractiuni legea penala cere persoanei vatamate sa decida ea insasi daca infractorul sa fie tras sau nu la raspundere penala; plangerea prealabila a ei reprezinta o conditie a raspunderii penale. Conditiile plangerii prealabile sunt:

sa fie prevazuta expres in continutul legii care incrimineaza fapta ca infractiune (de exemplu, calomnia);
sa fie facuta de persoana vatamata;

sa indeplineasca exigente de forma, loc si termen de introducere.

In cazul infractiunilor pentru care tragerea la raspundere penala se face numai in plangerea prealabila a persoanei vatamate, absenta unei asemenea plangeri inlatura raspunderea penala.

Impacarea partilor

Intelegerea, intervenita intre infractor si persoana vatamata, de a stinge conflictul rezultat din infractiunea savarsita, in cazuri prevazute de legea penala, se numeste impacarea partilor. Aceasta inlatura raspunderea penala a infractorului.

Conditiile impacarii sunt:

existenta textului legii pentru infractiunea respectiva, care sa prevada expres cauza impacarii partilor;

impacarea sa se faca intre persoanele implicate in conflictul penal;

impacarea sa fie explicita;

impacarea sa fie totala, neconditionata si definitiva;

impacarea sa aiba loc inainte de solutionarea cauzei printr-o hotarare judecatoreasca definitiva.

Amnistia. Ea este un act de clementa al sefului statului prin care, in temeiul unor considerente de politica penala, subsumate ratiunilor social-economice si politice determinate, in anumite conditii se inlatura: raspunderea penala; consecintele acesteia, pentru infractiuni savarsite pana la data adoptarii lui.

Intervenita inainte de pronuntarea unei hotarari de condamnare, amnistia (uitarea) are ca efect inlaturarea raspunderii penale, indiferent de faza procesului in desfasurare; nu cad sub incidenta amnistiei faptele savarsite in ziua adoptarii actului sau ulterior acestuia.

Amnistia nu are efecte:

asupra masurilor de siguranta si a masurilor educative;asupra consecintelor civile care izvorasc din fapta infractionala savarsita;

asupra altor consecinte penale.

Prescriptia este acea cauza care inlatura raspunderea penala pentru o infractiune, datorita trecerii unui anumit interval de timp de la data savarsirii ei, prevazuta de lege si functionand ca efect al legii. Expresia "un interval de timp" este fixata legal intre anumite termene sau de la anumite termene, astfel:

dupa curgerea a 15 ani de la data savarsirii infractiunii, adica a luat sfarsit activitatea infractionala, se prescrie raspunderea penala pentru infractiunea sanctionata cu detentiune pe viata sau cu mai mult de 15 ani inchisoare;

dupa curgerea a 10 ani de la data savarsirii infractiunii, se prescrie raspunderea penala pentru infractiunea sanctionata cu inchisoare intre 10 si 15 ani;

dupa curgerea a 8 ani de la data savarsirii infractiunii, se prescrie raspunderea penala pentru infractiunea intre 5 si 10 ani;

dupa curgerea a 5 ani de la data savarsirii infractiunii, se prescrie raspunderea penala pentru infractiunea sanctionata cu inchisoare intre 1 si 5 ani;

dupa curgerea a 3 ani de la data savarsirii infractiunii, se prescrie raspunderea penala pentru infractiunea sanctionata cu inchisoare sub un an sau cu amenda penala; in cazul infractiunilor savarsite de minori, termenele prescriptiei penale se reduc la jumatate.

Cu exceptia infractiunilor contra pacii si omenirii, care sunt imprescribile, in rest, ea este o cauza de inlaturare a raspunderii penale pentru toti participantii la fapta infractionala comisa. Prescriptia se poate intrerupe sau suspenda; se intrerupe prin indeplinirea oricarui act care, potrivit legii, trebuie comunicat invinuitului sau inculpatului in desfasurarea procesului penal; fiecare intrerupere incepe sa curga un nou termen de prescriptie. Prescriptia se suspenda pe timpul cat o dispozitie legala sau o imprejurare imprevizibila sau invincibila impiedica punerea in miscare a actiunii penale sau continuarea procesului penal.


Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate