Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
Calea de atac impotriva incheiereii prin care s-a dispus cu privire la autorizarea perchezitiei


Calea de atac impotriva incheiereii prin care s-a dispus cu privire la autorizarea perchezitiei


Calea de atac impotriva incheiereii prin care s-a dispus cu privire la autorizarea perchezitiei.

Incheierea prin care s-a dispus autorizarea perchezitiei nu are cale de atac. Legiuitorul a omis sa reglementeze separat o astfel de cale de atac a incheierii prin care s-a dispus autorizarea perchezitiei sau s-a respins cererea organelor de urmarire penala formulata in acest sens. In consecinta, potrivit art. 361 alin. (2) C.proc.pen., incheierea va putea fi atacata doar o data cu fondul. O astfel de lacuna legislativa nu contravine insa principiilor garantate de Constitutia Romaniei, intrucat art. 129 din Constitutie precizeaza faptul ca impotriva hotararilor judecatoresti, partile interesate si Ministerul Public pot exercita caile de atac, in conditiile legii. Cum legea tace insa in aceasta materie, spre deosebire de materia masurilor preventive, unde exista dispozitii speciale atat in Codul de procedura penala[1], cat si in textul Constitutiei Romaniei , practicienii au confirmat faptul ca o astfel de incheiere nu este susceptibila de o cale de atac separata.

Se poate subintelege intr-o oarecare masura intentia legiuitorului de a reglementa o procedura rapida in cazul unor astfel de cauze care au nevoie de valorificarea rapida a momentului operativ. Legea prevede posibilitatea reiterarii unei astfel de cereri atunci cand se apreciaza de catre organele de urmarire penala ca exista indicii cu privire la existenta in locuinta respectiva a unor probe necesare aflarii adevarului in cauza.

V. art. 146 alin. (12) C.proc.pen. (arestarea invinuitului in cursul urmaririi penale): "Impotriva incheierii se poate face recurs in termen de 24 de ore de la pronuntare, pentru cei prezenti, si de la comunicare, pentru cei lipsa."; art. 149 alin. (13) C.proc.pen. (arestarea inculpatului in cursul urmaririi penale): "Impotriva incheierii se poate face recurs in termen de 24 de ore de la pronuntare, pentru cei prezenti, si de la comunicare, pentru cei lipsa."; art. 159 alin. (8) C.proc.pen. (procedura prelungirii arestarii preventive dispuse in cursul urmaririi penale): "Incheierea prin care s-a hotarat asupra prelungirii arestarii poate fi atacata cu recurs de procuror sau de inculpat in termen de 24 de ore de la pronuntare, pentru cei prezenti, sau de la comunicare, pentru cei lipsa. Recursul se solutioneaza inainte de expirarea duratei arestarii preventive dispuse anterior incheierii atacate"; art. 160a alin. (2) C.proc.pen. (arestarea inculpatului in cursul judecatii): "Incheierea poate fi atacata separat cu recurs ()".

V. art. 23 alin. (7) din Constitutia Romaniei: "Incheierile instantei privind masura arestarii preventive sunt supuse cailor de atac prevazute de lege."

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate