Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor propriiAdministratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
» Apararea fondului de comert


Apararea fondului de comert
Apararea fondului de comert

Ca drept de proprietate incorporala, fondul de comert confera titularului sau „un drept exclusiv de exploatare”. Acest drept priveste fondul de comert ca pe un bun unitar, precum si elementele sale componente[1].

Cand s-a produs vreo incalcare a drepturilor sale, ca titular al fondului de comert, comerciantul are la dispozitie anumite actiuni prin care se asigura inlaturarea tulburarilor cauzate, si, dupa caz, sanctionarea autorului incalcarii.

Atingerea adusa fondului de comert, atat ca intreg, cat si numai a unora din elementele sale componente, se considera, potrivit legii, „fapte de concurenta neloiala”.

In acest sens, art. 5 din Legea nr. 11/1991 prevede ca sunt infractiuni de concurenta neloiala: intrebuintarea unei firme, a unei embleme, a unor desemnari de natura a produce confuzie cu cele folosite legitim de alt comerciant.

Articolul 6 din Legea nr. 11/1991, prevede pentru toate cazurile de fapte de concurenta neloiala, dreptul titularului fondului de comert de a introduce in justitie „o actiune de incetare sau inlaturare a concurentei neloiale”, precum si acordarea de despagubiri pentru prejudiciul ce a suferit prin asemenea incalcari.St. Carpenaru - Dreptul comercial roman, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2007, pag. 108
loading...

Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate

Drept
Notiunea capacitatii succesorale
Criteriile si conditiile care au generat sisteme de drept diferite
Normele conflictuale privind conditiile de fond ale contractelor si ale altor acte juridice
Faptele juridice. Izvoarele raportului juridic civil concret
Reductiunea liberalitatilor excesive. Notiune
Retragerea recursului
Cazurile de aplicare a reprezentarii succesorale
Protectia copilului lipsit de ocrotire parintesca
Prescriptia extinctiva
Precedente istorice in legislatia penala romana - viol


loading...