Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
Normele conflictuale privind conditiile de fond ale contractelor si ale altor acte juridice


Normele conflictuale privind conditiile de fond ale contractelor si ale altor acte juridice


Normele conflictuale privind conditiile de fond ale contractelor si ale altor acte juridice

Sectiunea I

Aplicarea legii alese de parti(lex voluntatis)

Aplicarea legii alese de parti (lex voluntatis)

Normele conflictuale ale tarii careia ii apartine legea aleasa nu admit retrimiterea, adica sa faca trimiterea la alta lege.Art. 85 din Legea 105/1992, prevede ca "legea straina aplicabila contractului, in temeiul normelor conflictuale aratate de legea noastra mentionata, cuprinde dispozitiile sale de drept material, in afara de normele conflictuale". Asadar in aceasta materie nu se admite retrimiterea.

In cazul principiului "lex voluntatis", legea straina aleasa de parti nu poate fi inlaturata prin invocarea ordinii publice in dreptul international.

Legea straina aleasa de parti se aplica in principiu, chiar daca in dreptul nostru exista dispozitiile contrare cu caracter imperativ sau prohibitiv.

Lex voluntatis - nu se aplica raporturilor juridice necontractuale. Conform art. 101 din Legea 105/1992 se prevede un caz special de limitare a vointei partilor in materia contractului de munca.

Sectiunea aII-a

Aplicarea legii statului, cu care contractul are legaturile cele mai stranse.

In cazul in care partile nu au ales legea aplicabila contractului, se aplica legea statului cu care prezinta legaturile cele mai stranse (art. 77 alin.1 si art. 77 alin.2 si 3).

Legea arata in ce constau aceste legaturi si anume:

se considera ca exista legaturile cele mai stranse cu legea statului in care debitorul prestatiei, are la data incheierii contractului, dupa caz, domiciliul sau in lipsa resedinta, si fondul de comert sau sediul statuar;

contractul referitor la un drept imobiliar sau la un drept la folosinta temporara asupra unui imobil are legaturile cele mai stranse, cu legea statului unde acestea se afla situat.

Conform art. 78, se refera la prestatia caracteristica calificata prin care se intelege:

prestatia partii, in temeiul unui contract translativ (precum vanzarea, altele similare de instrainare a unui bun imobil);

prestatia partii in temeiul unui contract de inchiriere prin care se pune la dispozitia unei persoane, temporar, folosinta unui bun;

prestatia indeplinita de mandatar, antreprenor, depozitar, de partea care, in contractele de servicii o aduce la indeplinire;

prestatia garantului in contractele de garantie de cautiune.

Din continutul prevederilor legale rezulta ca acestea sunt niste prezumtii privind prestatia caracteristica. Prezumtiile stabilite pot fi inlaturate daca partea interesata face dovada ca exista legaturi mai stranse cu legea altui stat. Asadar in situatia aplicarii acestei legi prezumtiile legale sunt relative (juris tantum).

Sectiunea a III-a

Aplicarea legii contractului (lex contractus)

Lex contractus este aplicabila in cazul in care exista litigiu cu privire la conditiile de fond pentru incheierea contractului (capacitatea de a contracta, consimtamantul, conditiile de validitate ale obiectului si ale cauzei, a formei contractului).

Conform art. 82 din Legea 105/1992 "existenta si valabilitatea de fond a contractului contestat de catre una dintre parti se determina in conformitate cu legea care i s-ar fi aplicat daca era socotit valabil. Acest articol se refera la existenta si valabilitatea de fond a contractului principal spre deosebire de art. 81 care prevede existenta si valabilitatea de fond a clauzei de alegere de catre parti a legii aplicabile contractului la care ne-am referit mai sus.

Domeniul legii contractului

In baza art. 80 din Legea 105/1992, legea contractului se aplica in deosebi cu privire la:

- interpretarea naturii juridice si a clauzelor pe care le cuprinde;

- executarea obligatiilor izvorate din contract;

- consecintele neexecutarii totale sau partiale a obligatiilor;

- modul de stingere a obligatiilor izvorate din contract;

- clauzele de nulitate si consecintele acesteia.

Acestea sunt doar cateva dintre aspectele privind aplicarea legii contractului, celelalte probleme specifice acestei categorii de norme conflictuale referitoare la forma actului juridic le vom dezvolta intr-o alta sectiune referitoare la normele conflictuale privind contractele speciale in care vom detaliat aspectele legate de regulile aplicabile contractului de vanzare - cumparare, de intermediere, de munca si a altor contracte.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate