Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor propriiAdministratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
» Cazurile de aplicare a reprezentarii succesorale


Cazurile de aplicare a reprezentarii succesorale
Cazurile de aplicare a reprezentarii succesorale

Asa cum am vazut reprezentarea succesorala fiind o exceptie de la principiile devolutiunii legale a mostenirii prevederile legale care o reglementeaza sunt de stricta interpretare.

Din prevederile art. 665, art. 666 si art. 672 C. civ. rezulta ca reprezentarea succesorala este admisa in cazul descendentilor copiilor lui de cuius si ai descendentilor din frati si surori. Nu pot beneficia de reprezentare nici ascendentii privilegiati, nici ascendentii ordinari, nici colateralii ordinari si nici sotul supravietuitor
Din analiza textelor legale amintite mai sus rezulta ca atunci cand reprezentarea este admisa ea opereaza:

a) in toate cazurile si

b) la infinit.

a) Prin afirmatia ca reprezentarea opereaza in toate cazurile vom intelege, referindu-ne la clasa descendentilor, ca ea va opera si in ipoteza ca la mostenire vin descendenti de gradul I, cu descendenti de gradul II (nepoti) care-l reprezinta pe ascendentul lor predecedat precum si in ipoteza ca toti descendentii de gradul I sunt decedati si vin la mostenire prin reprezentare numai nepotii, rude de gradul II, care iau locul ascendentilor lor rude de gradul I. De pilda, daca de cuius a avut doi fii, din care unul este predecedat, dar a avut, la randul sau, doi fii, acestia din urma luand locul tatalui lor prin reprezentare vor veni la mostenire impreuna cu fiul in viata al lui de cuius (unchiul lor) si vor culege cota de 1/2 care s-ar fi cuvenit tatalui lor daca era in viata. Cealalta cota o va lua, evident, fiul in viata la data deschiderii mostenirii, al lui de cuius. Intr-o a doua ipoteza, daca ambii fii ai lui de cuius au predecedat acestuia, dar fiecare a lasat cate doi copii, acestia vor veni la mostenire prin reprezentarea parintilor lor, care erau rude de gradul I cu defunctul si vor imparti intre ei partile care ar fi revenit ascendentilor lor daca erau in viata la data deschiderii succesiunii.
Tot astfel descendentii din frati si surori, care sunt rude de gradul III cu defunctul si fac parte din clasa a doua mixta de mostenitori vor putea veni la mostenire prin reprezentare fie ca exista frati in viata ai lui de cuius, fie ca vin numai nepoti de frate si sora la mostenire.

b) Prin afirmatia ca reprezentarea opereaza la infinit vom intelege ca in cazul descendentilor in linie dreapta, asadar al clasei I de mostenitori, se bucura de reprezentare nu numai cei care sunt rude de gradul II cu defunctul ci si cei de gradul III si asa mai departe la infinit. In schimb, in linie colaterala legiuitorul margineste si reprezentarea succesorala pana la gradul IV de rudenie inclusiv.

A se vedea: Trib. pop. rai. Grivita Rosie, sentinta civila nr. 4330/1995, in J.N. nr. 5/1956, p. 889; Trib. Suprem, col. civ., decizia nr. 1506/1968, in C.D. 1968, p. 95-97; Trib. Suprem, sectia civila, decizia nr. 226/1986, in C.D. 1986, p. 76-78.
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate