Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Criminalistica


Index » legal » Criminalistica
TIMPUL CAT SE POATE CONSERVA O URMA


TIMPUL CAT SE POATE CONSERVA O URMA


TIMPUL CAT SE POATE CONSERVA O URMA

Obiectul care lasa prin contact direct, urme pe suprafata sau in volumul celuilalt obiect, urma actiunii sale se numeste obiect creator de urma, iar cel pe care se gaseste urma se numeste obiect primitor de urma. Dupa gradul de plasticitate a celor doua obiecte (creator si primitor) urmele sunt de adancime si de suprafata.

Urmele de adancime ramase din diferite substante care poseda plasticitate: chitul vopseaua, ceara etc., pastreaza un timp foarte indelungat, cu conditia ca suprafata pe care ele s-au format sa fie durabila prin ea insesi. Cand se efectueaza cercetarea la fata locului se intampla sa se descopere urme digitale lasate in praf in unele cauze. La o examinare mai de aproape se constata ca acestea sunt urme de adancime create pe vopsea de ulei si umplute cu praf, existente poate de ani de zile. Precizam ca la stabilirea vechimii urmei se face uneori in functie de factorii variati si este uneori relativa1.

Determinarea vechimii aproximative a urmelor papilare debuteaza din momentul descoperirii lor, dar ea continua pana in momentul expertizei dactiloscopice. In primele momente ale cercetarii, stabilirea vechimii urmelor este absolut necesara pentru alegerea mijloacelor adecvate de relevare a urmelor. Fireste ca vechimea este si un element de care se tine seama in interpretarea modului de formare aC. Turai - op. cit. p. p. 204 - 206, I. R. Constantin si Dan Moise ,,Contributii la stabilirea vechimii urmelor papilare" Ed. M. I. Bucuresti, Ed. 1979, p. 107 - 114.

urmelor, ea oferind elemente privitoare la fapta si la persoana autorului.

O a doua regula de care se tine seama, priveste pe cel care conduce cercetarea la fata locului, dar si pe superiorii sai, este evitarea de a nu crea noi urme suplimentare, sau mai rau distrugerea urmelor infractorilor, care se intampla din pacate uneori.

Urmele papilare create cu negru de fum, faina, pudra de toaleta sau cu materiale folosite pentru umplerea dintre peretii caselor de bani (nisip, cenusa) dispar relativ repede. Sunt durabile si in conditii favorabile, se pot pastra timp indelungat urmele papilare ramase de la degete, pe palma murdara ramasa cu pigmenti, sange, cerneala, etc.

Pe sticla sau pe portelan ori pe alte obiecte netede, urmele digitale, se pot pastra ani de zile daca sunt bine pastrate. Obiectele care se gasesc in aer liber pastreaza urmele papilare un timp mai scurt. S-au prelevat uneori urme de pe astfel de obiecte dupa trecerea a 2-3 saptamani sau chiar dupa cateva luni de zile din momentul in care au fost create.

Exemplu o urma lasata pe o vitrina de muzeu pe suprafata interna este ridicata dupa opt luni foarte usor, avand impresia ca este proaspata. Si sub actiunea apei urmele se pot conserva foarte bine.

Daca se gasesc sticle, cioburi hartii umede de roua, zapada, ploaie, acestea vor fii uscate incet si urmele vor fi relevate numai daca exista un curent puternic de apa sau de ploaie indelungata (torentiala) poate sterge urmele.

Urmele ramase pe hartie se intind pe suprafata acesteia si devin neclare chiar peste cateva zile. Pe o hartie subtire, urma se intinde peste cateva ore. Daca pe hartia care este gasita la fata locului cu ocazia cercetarii la fata locului se presupune ca se gasesc urme digitale, ele nu trebuie relevate cu pudre colorate, deoarece grasimea si sudoare din urma se intind si sunt absorbite de hartie, astfel incat urma se va transforma intr-o pata intinsa.

Totusi uneori pe hartie urmele isi pastreaza forma chiar ani de zile, dar tehnica de prelevare nu mai poate fi aplicata. Urmele papilare se gasesc chiar sub actiunea aerului cald si uscat sau sub actiunea razelor solare directe. La efectuarea cercetarii la locul faptei in aer liber este necesar ca urmele sa fie relevate cat mai repede, sau sa fie aparate de razele directe ale soarelui intr-un fel sau altul. Situatiile in care urmele digitale se pastreaza timp indelungat sunt foarte numeroase si variate, nu se poate stabilii cand si unde se conserva cel mai bine urmele digitale. Urmele se pot conserva bine si pe metale, pe portelanuri si chiar pe pereti.

Doctor Costantin Turai - citeaza urmatorul tabel¹ al vechimii urmelor digitale:

Dr. C. Turai - ,,Elemente de criminalistica si tehnica criminala", Ed. Didactica si Pedagogica Bucuresti, 1978 p. 204 - 206.

VECHIEA URMELOR DIGITALE PE STICLA

Vechimea urmei

Aspectul urmei dupa culoare cu carbonat bazic de plumb

1-3 ore

Colorarea crestelor alb clar, crestele si santurile bine conturate

3-6 ore

Acelas aspect

6-12 ore

Acelas aspect, santurile usor prafuite

12-24 ore

Acelas aspect, santurile usor prafuite

24-48 ore

Acelas aspect

3-5 zile

Acelas aspect

5-10 zile

Coloratia crestelor clara si definita, santurile imbinate cu praf, culoare stearsa

10-15zile

Acelas aspect

1 luna

Creste inca bine definite, dar putin latite in santuri, santuri imbibate cu praf, cu aspect confuz

2 luni

Coloratia crestelor slaba, crestele putin definite, santurile imbibate cu praf confundandu-se pe alocuri cu crestele

3 luni

Coloratia crestelor foarte putin definita, confuzie intre santuri si creste,  intrebuintarea prafului colorant poate distruge complet urma

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate