Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Criminalistica


Index » legal » Criminalistica
STRUCTURA PIELII SI FORMAREA CRESTELOR PAPILARE


STRUCTURA PIELII SI FORMAREA CRESTELOR PAPILARE


STRUCTURA PIELII SI FORMAREA CRESTELOR PAPILARE

Pielea este invelisul care imbraca intreaga suprafata a corpului uman. Ea este formata din trei straturi: epidermul dermul si hipodermul. (fig.1)

Epidermul este partea exterioara a pielii, fiind alcatuit din mai multe straturi de celule epiteliale. Celulele superioare ale epidermului sunt celule moarte si formeaza un strat cornos relativ dur, care face din epiderm un invelis protector al pielii.

Dermul sau pielea propriu - zisa este un tesut fibros, viu, conjunctiv si elastic. El contine vase capilare, vase arteriale si venoase precum si terminatiile a numerosi nervi senzitivi.

Fig. 1

Emilian Stancu, op. cit., p. 118Hipodermul este stratul cel mai profund, situat sub derm, care face legatura intre piele si organele interioare. La punct de contact cu Epidermul, la partea sa superioara dermul prezinta o serie de proeminente, de ridicaturi conice, care se numesc papile. In varful papilelor, ce sunt strabatute fiecare de cate un canal, se afla porii prin care, dupa cum am aratat, este eliminata transpiratia.

Papilele dermice sunt insiruite liniar, unele langa altele. Randurilor de papile le corespund randurile de creste papilare situate la suprafata dermului. (fig.2).

Crestele papilare care se formeaza la suprafata dermului au o inaltime ce variaza intre 0,1 - 0,4mm. si o latime intre 0.2 - 0.7mm.. Ele sunt despartite de niste ,,santuri papilare", ce au aceleasi dimensiuni ca ale celor care le separa.

Fig. 2

Forma crestelor papilare de la suprafata dermului este reprodusa de stratul epidermic ceea ce face ca in exterior epidermul sa prezinte aceleasi caracteristici ca si dermul. Sudoarea excretata de glandele sudoripare si substantele grase (sebum) secretate de glandele sebacee formeaza la suprafata epidemului un strat de saruri si grasimi care, la contactul cu un obiect, se depun pe acesta si redau intocmai forma crestelor papilare.

De asemenea crestele papilare sunt legate de simtul tactil datorita terminatiilor sensitive care sunt localizate in derm si cu cat papilele, in consecinta, crestele papilare sunt mai numeroase, cu atat simtul tactil este mai dezvoltat. Prin aceasta se explica si multitudinea de creste papilare existente pe suprafata interioara a mainilor si picioarelor.

Crestele papilare existente pe suprafata pielii, de pe interiorul mainilor si de pe talpa picioarelor formeaza desenul papilar, un desen pe cat de complicat, pe atat de util in identitatea unei persoane.

Din desenele papilare sunt considerate ca facand parte si incretiturile pielii care strabat transversal crestele papilare, denumite linii albe, precum si liniile ce se formeaza pe epiderm in zona santurilor flexorale1. (fig. 3)

Emilian Stancu, op. cit., p.119

Fig 3.

Urmele degetelor descoperite la locul faptei se numesc urme de deget, cele luate experimental poarta denumirea de impresiuni digitale, iar fotografiile reliefului papilar, obtinute prin fotografierea urmelor sau a impresiunilor, se cunosc sub denumirea de dactilograme, care de altfel formeaza obiectul de studiu in procesul de identificare dactiloscopica1.

Ø Dactilogramele sunt de doua feluri:

- dactilograme care reprezinta desenele papilare imprimate voluntar. In limbajul de specialitate acestea sunt denumite fie amprente papilare, fie impresiuni, fie amprente de comparat;

- dactilograme care reprezinta desenele papilare imprimate involuntar pe un obiect oarecare sunt denumite urme papilare sau amprente in litigiu.

In functie de locul unde se afla situat pe suprafata pielii desenul papilar, impresiunile si urmele pot fi:

- digitale, cand reprezinta crestele papilare de pe suprafata interioara a degetului;

- palmare, cand reprezinta crestele papilare de pe intreaga suprafata interioara a palmelor;

plantare, cand reprezinta crestele papilare de pe talpa picioarelor2

Gheorghe Pasescu, I.R. Constantin, op. cit., p. 39-41

V. Sava, Manual de dactiloscopie, bucuresti, 1943, p. 35

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate