Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Criminalistica


Index » legal » Criminalistica
Fotografia de examinare in radiatii invizibile (doar UV si IR)


Fotografia de examinare in radiatii invizibile (doar UV si IR)


Fotografia de examinare in radiatii invizibile (doar UV si IR)

Radiatiile electromagnetice invizibile de tipul ultravioletelor, infrarosiilor, radiatiilor X si gama au devenit indispensabile examinarii stiintifice a probelor materiale, a urmelor in general.

1. Fotografia de examinare in radiatii ultraviolete - face parte dintre metodele stiintifice de investigare folosit in mod curent in laboratoarele criminalistice si in cercetarile la fata locului pentru descoperirea urmelor de maini, a urmelor biologice, etc.

Executarea fotografiei: este nevoie de:surse de radiatii - au o diversitate relativ mare: de la becurile aparent simple la arcurile electronice. Sunt utilizate frecvent: lampile cu cuart, cu mercur si tuburile luminescente de genul celor folosite la lampile portabile de radiatii U.V.

filtre de selectare a radiatiilor - sunt in general de 2 tipuri: filtre care permit sa treaca numai radiatii ultraviolete retinand celelalte radiatii si filtre care opresc radiatiile UV, permitand insa trecerea radiatiilor vizibile si infrarosii.

materiale fotosensibile - incepand cu filmele obisnuite si terminand cu materialele destinate special acestul gen de fotografie.

aparate de fotografiat - pot fi din categoria celor obisnuite dar bine corectate pentru  aberatiile cromatice.

Principalele variante ale fotografiei in UV: fotogr. in ultravioletul reflectat si fotogr. fluorescentei.

Domeniile de folosire a radiatiilor ultraviolete in Criminalistica sunt:

a) traseologia - revelarea si cercetarea urmelor, printre care mai importante sunt urmele de maini, urmele biologice, alte urme organice, si anume cele care contin proteine, hidrocarburi, etc.

b) balistica judiciara - pentru descoperirea urmelor suplimentare ale tragerii cu armele de foc;

c) cercetarea tehnica a inscrisurilor - descoperirea falsului prin inlaturare de text, descoperirea unor falsuri in documente cu caracter financiar, etc, cercetarea operelor de arta, in special a picturilor.

d) efectuarea de fotografii in cadrul unor activitati de urmarire penala printre care se pot numara descoperirea sau prevenirea furturilor, prinderea in flagrant delict a persoanelor care savarsesc infractiuni de genul luarii sau darii de mita.

2. Fotografia de examinare in radiatii infrarosii - isi gasesc numeroase aplicatii in cadrul cercetarii infractiunilor, incepand cu fotografierea la locul faptei sau cu aceea de urmarire si terminand cu efectuarea unor investigatii de laborator in cercetarea falsurilor ori in balistica judiciara.

Printre proprietatile principale ale radiatiilor infrarosii se numara capacitatea de a strabate anumite corpuri si de a fi retinute de altele. De retinut faptul ca ele nu sunt influentate de elemente poluante din atmosfera si anume fum, praf, ceata. La acestea se adauga si posibilitatea de a realiza fotografii in intuneric, sporind puterea noastra de perceptie vizuala sub raport tehnic.

Executarea fotografiilor in radiatii infrarosii necesita intrunirea unor conditii tehnice particulare. Astfel:

sursele de radiatii IR - pot fi de tipurile cele mai diverse, dat fiind faptul ca orice corp incalzit la peste 0 garde C este socotit ca emite asemenea radiatii. In conditiile executarii de fotografii se folosesc surse cu temperaturi apropiate de 300 de grade.

filtrele de selectare a radiatiilor - cele de tip solid, lichid sau gazos au un rol imp. In obtinerea imaginii. Cele mai frecvente sunt filtrele solide din ebonita si cele din sticla acoperite cu straturi coloidale din diverse substante.

materialele fotosensibile - spre deosebire de cele de la fotografia in UV trebuie sa fie de tip special ( sunt hipersensibilizate cromatic, fie pe cale industriala, fie in conditii de laborator)

aparatele de fotografiat - pot fi de tip obisnuit dar cu posibilitati tehnice de corectie a imaginii.

transformatoarele electronooptice - permit vizualizarea directa a imaginii infrarosii.

Domeniile de folosire a radiatiilor infrarosii in Criminalistica sunt:

cercetarea tehnica a inscrisurilor - indeosebi a celor falsificate prin inlaturarea sau acoperirea textului, precum si in cercetarea cernelurilor ori trasaturilor de creion folosite in falsul prin adaugare de text sau prin copiere.

cercetarea unor valori sau opere de arta - expertiza destinata stabilirii autenticitatii unor picturi sau a timbrelor de valoare ( de exemplu pot fi descoperite semnaturi sub straturi de vopsea)

descoperirea urmelor suplimentare ale tragerilor cu armele de foc - cum ar fi inelele de frecare, de metalizare, tatuajul, inelul de afumare.

efectuarea unor fotografii judiciare cu caracter operativ - cum sunt fotografiile de urmarire in conditii de intuneric, fotografiile de la fata locului in conditii de ceata si fum, in fotografia de identificare a persoanelor se pot descoperi tatuajele inlaturate, cicatricele.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate