Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Criminalistica


Index » legal » Criminalistica
Cercetarea falsului prin inlaturarea de text


Cercetarea falsului prin inlaturarea de text


Cercetarea falsului prin inlaturarea de text

Inlaturarea sau stergerea de text se realizeaza pe cale mecanica sau chimica, fiind deseori urmata de adaugarea altui text, situatie in care ne aflam in prezenta unui fals prin substituire. Cercetarea inlaturarii propriu-zise are de solutionat o serie de probleme privind in special modul in care s-a operat. Astfel:

a. inlaturarea mecanica efectuata prin razuirea textului cu o lama sau radiera sa cu o guma;

b. inlaturarea chimica prin corodarea sau spalarea cu anumite substante chimice a unui text, in intregime sau partial, avand ca rezultat decolorarea sa si uneori chiar inlaturarea definitiva a textului;

c. acoperirea unui text sau semne grafice prin hasurarea sau prin patarea cu diverse substante de scriere ori de alta natura.Examinarea criminalistica a textelor sterse se desfasoara in doua etape:

Stabilirea locului alterarii In cazurile simple este suficienta iluminarea documentului sub un unghi anumit sau observarea prin transparenta.

In alte imprejurari se impun metode speciale: mai intai se procedeaza la examinarea optica la stereomicroscop, sub lumina incidenta, pentru a se evidentia scamosarea hartiei, pierderea luciului, diferente de culoare etc.

Identificarea portiunii alterate este posibila prin:

a. vaporizarea cu iod a inscrisului, locul razuit colorandu-se intr-o nuanta galbuie;

b. se mai poate apela la pudrarea hartiei cu grafit, retinut bine pe suprafata scamosata;

- (aceste doua ultime metode servesc inclusiv la revelarea urmelor de maini - eventual ramase pe suprafata inscrisului);

c. alta masura este turnarea unei picaturi de benzina langa locul razuit (benzina va avea tendinta sa ocolesca in prima faza portiunea alterata, dupa care se va revarsa peste aceasta).

Portiunea din care a fost inlaturat textul, mai ales in cazurile de spalare chimica, poate fi depistata cu ajutorul radiatiilor ultraviolete, fluorescenta hartiei modificandu-se in portiunuile alterate. Mai poate fi implicat procedeul fotografiei de contrast sau celei separatoare de culori.

Refacerea textului inlaturat este in functie de natura materialului de scriere ( cerneala, tus, creion) si apoi de cea a suportului pe care s-a scris, inclusiv de vechimea scrisului si de conditiile in care a fost pastrat. Aplicarea de metode fizice si chimice cu caracter distrcutiv se face numai dupa fotografierea prealabila a inscrisului in litigiu si dupa ce s-a constatat ca procedeele nedistructive nu au condus la nici un rezultat. E necesar avizul organului judiciar care a dispus expertiza.

Refacerea este posibila datorita existentei in masa hartiei a unor resturi ori particule din compozitia materialului de scriere (spre ex., la cerneluri), dar si datorita imprimarii pe verso-ul inscrisului a scrierii (v. presiunea de scriere).

a) Metodele fizice de refacere a textelor scrise cu cerneala sau cu creioane chimice au la baza radiatiile invizibile, atat cele ultraviolete cat si cele infrarosii, sau radiatiile roentgen.

Radiatiile UV determina aparitia unor fluorescente specifice resturilor de coloranti aflati in masa hartiei. Exista si metoda stingerii fluorescentei.

Radiatiile infrarosii patrund in masa hartiei, cu exceptia locurilor in care se gasesc particule de cerneala, migrate in masa hartiei. Aceste locuri nu vor impresiona materialul fotosensibil asezat sub inscris, fiind astfel identificate.

b) Metodele chimice au la baza reactia dintre diversi reactivi chimici si componentele cernelii sau creionului, patrunse in masa hartiei, care, in functie de natura lor, vor intra in reactie cu solutiile de revelare. Dintre numeroasele metode de refacere chimica a textului, amintim reactia nitratului de argint cu clorurile sau sulfurile din cerneala, tratarea cu vapori sulfocianici de polisulfat de amoniu ori cu o solutie clorhidrica de ferocianura.

Cand se considera necesar, se poate apela la procedee stiintifice de varf (examinarea holografica s.a.)

Refacerea textelor scrise cu stiloul cu bila ori cu creionul este posibila si prin punerea in evidenta a urmelor de presiune formate in masa hartiei cu ajutorul fotografiei de umbre, vaporizarii cu iod si obtinerii de mulaje cu materiale termoplastice.

Un procedeu ultramodern il reprezinta ESDA, "developarea textului" realizandu-se cu ajutorul electricitatii statice.

Refacerea textelor acoperite in falsul realizat prin acoperirea textului sau a unor semne grafice fie prin hasurare cu cerneala,creion sau tus, fie prin pete de cerneala sau cu alte substante, pentru revelarea textului se recurge la metode specifice.

Revelarea se poate face prin examinarea inscrisului prin transparenta, intr-o lumina puternica. Este posibila recurgerea la fotografia separatoare de culori.

Deseori se folosesc radiatii invizibile: radiatiile infrarosii sau radiatiile roentgen (aceste radiatii au fie proprietatea de a strabate hartia si de a fi retinute de substante pe baza de carbon, saruri metalice, acizi fie functioneaza pe baza iradierii atomilor de cerneala din textul acoperit). Se mai folosesc metodele difuzocopiative, revelarea urmelor prin presiune sau aparatura de tip "Video spectral comparator".

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate