Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Criminalistica


Index » legal » Criminalistica
Consideratii generale despre droguri


Consideratii generale despre droguri


CONSIDERATII GENERALE DESPRE DROGURI


CE SUNT DROGURILE


Drogul, in sens larg, reprezinta o substanta cu proprietati curative, benefica pentru organism, un medicament.

In vorbirea de zi cu zi, prin "droguri" se desemneaza produsele si substantele stupefiante sau toxice, definite ca atare si prohibite de legislatiile nationale si de prevederile internationale.

In sens strict farmaceutic, drogul este materia prima, de origine vegetala, animala ori minerala ce serveste la prepararea anumitor medicamente[1]. Tot in sens farmaceutic, prin "stupefiante" intelegem acele substante care inhiba centrii nervosi, producand o stare de inertie fizica si psihica[2].Organizatia Mondiala a Sanatatii include in categoria drogurilor orice substanta care, absorbita de organism, genereaza schimbari in starea emotionala, in comportamentul si functionarea acestuia.

Se observa ca, in conceptia prezentata de Organizatia Mondiala a Sanatatii sunt incluse in categoria drogurilor si alte categorii de substante, precum tutunul, cafeaua si intr-o oarecare masura si ciocolata, care insa nu pot fi considerate droguri.

In lumina conventiilor internationale, prin drog se intelege o substanta ce face parte din cele supuse controlului prin Conventia Unica asupra Stupefiantelor - 1961, sau una din substantele psihotrope al caror control a fost reglementat prin Conventia din 1971.

In acceptiune curenta, notiunea de droguri, sau "droguri de abuz" este folosita pentru a desemna acele substante care, utilizate sau nu in terapeutica, in urma consumului abuziv pot naste dependenta fizica sau psihica, ori pot genera tulburari grave ale activitatii mentale, perceptiei sau comportamentului, in raport cu doza administrata, acestea actionand mai intai ca stupefiante si mai apoi ca halucinogene[3].

Pentru o buna intelegere a unor termeni uzitati in precizarea proprietatilor drogurilor este necesara o prealabila definire a acestora, astfel :

Drogul este o substanta de origine naturala sau sintetica care, atunci cind este consumat de o fiinta, modifica una sau mai multe din functiile vitale ale organismului. Conform legi 143/ 03.08.2000, drogurile sunt plantele si substantele ori psihotrope sau amestecurile care contin asemenea plante si substante.

Acestea se impart dupa legea 143 / 2000 in droguri de mare risc ( tabelele nr. I si II ), droguri de risc ( talelul nr. IV ) si inhalanti chimici toxici ( substante stabilite prin ordin al ministrului sanatatii ).

Stupefiant. Continutul semantic al acestei notiuni are mai multe acceptiuni, dupa cum urmeaza :

drog care produce o paralizie temporara a centrilor nervosi prin efectele sale narcotice ;

termen utilizat special pentru a desemna o substanta psihic activa de origine naturala si care este reglementata prin conventii internationale din ratiunea ca da nastere abuzului ;

produs catalogat ca stupefiant in legislatie .

Substante psihotrofice, inseamna atit produse de origine sintetica ( medicamente sau produse interzise ) cit si un produs catalogat ca atare de legislatie deoarece actioneaza asupra sistemului nervos central ( fara a vrea, in mod obligatoriu, dependenta ).

Consum ilicit de droguri- consumul de droguri aflate sub control national, fara prescriptie medicala.

Dependenta este proprietatea unor produse de a-l face pe individ sa nu se mai poata lipsi de produsul respectiv. Exista doua tipuri de dependenta : psihica si fizica.

Dependenta fizica este provocata in principal de opiacee si barbiturice care genereaza aparitia semnelor clinice care constituie starea de transa cind se sfirseste absorbirea produsului.

Dependenta psihica este nevoia de repetare a dozei din produs. Suprimarea acestei doze antreneaza un sentiment de suferinta si angoasa. Acesta stare este insotita sau nu de toleranta.

Toleranta este un fenomen care conduce la marirea dozelor dintr-un produs pentru a se obtine efectul dorit si scontat.

Obisnuinta este starea ce rezulta din consumul repetat al unui drog si care antreneaza o oarecare dependenta psihica.

Sevrajul este o stare de nevoie imperioasa cu dependenta psihica si fizica. Suprimarea drogului fara precautii medicale devine periculoasa si poate antrena sindromul de sevraj.

Supradoza este absortia de drog pe care organismul nu poate tolera. Aici, intervine atit calitatea cit si cantitatea drogului. Moartea poate interveni rapid.

Semnele clinice ale supradozei sunt : tulburari ale respiratiei, ale ritmului cardiac, coma.

Toxicomania este intoxicatia generata de consumul repetat de droguri.

Toxicoman - persoana care se afla in stare de dependenta fizica si / sau psihica cauzata de consumul de droguri, constatata de una dintre unitatile sanitare stabilite in acest sens de Ministerul Sanatatii.

Cura de dezintoxicare si supraveghere medicala - masuri ce pot fi luate pentru inlaturarea dependentei fizice si/sau psihice fata de droguri.
[1] Dictionar enciclopedic roman, vol.II,Editura enciclopedica, Bucuresti,1996, pag.147

[2] Dictionar enciclopedic roman, vol.IV,Editura politica, Bucuresti,1964, pag.531;

[3] V. Berchesan, C. Pletea -" Drogurile si traficantii de droguri ", Editura Paralela 45, Pitesti, 1998 , pag.59

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate